KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

31 Ocak 2011 Pazartesi

ÜYKEN BÖREK



ÜYKEN BÖREK

115. Tarifimizi üyken börekle vermiş oluyoruz

üyken böreği daha önce tabakböreğin farklı bir ismi olarak vermiştik, kırım tatarlarının tabakbörek nogayların ise üykenbörek dediğini düşünüyorduk, ancak derleme çalışmaları sonucunda ayrıca yazmayı gerektirecek bir fark olduğunu gördük.
dün akşam tabak börek yaparken son pazıyı üyken börek olarak yaptık, sonuçta yıllardır tabakbörekle tanış olan damak tadımız, üyken böreğin daha hoş bir tadı olduğunu çıkardı istisnasız sofradaki her kişi üyken börek daha güzel dedi.

tarifini vermek istersek
tekrar bir tarife gerek yok, tabakbörek tarifinin hemen hemen aynısı, sadece şekil farkı var diye düşünüyorduk, ancak pişip ağzımıza düştükden sonra farkı anladık, deneyin vazgeçemeyeceksiniz.

üykenböreği nogaylar yapıyorlar, tabakbörekten farkı şu biraz daha büyükçe daireler oluşturuluyor, tabakbörek çay bardağı ile yada çay bardağı kadar dairelerden yapılırken üykenbörek adı üzerinde daha üyken=büyük oluyor, su bardağı ile yada su bardağı kadar yuvarlaklardan yapılıyor

ikinci farkı hamuru kapatmada, tabakbörek parmaklarla kenarlardan bastırılarak kapatılıyor, üykenbörek kıyıları köbete gibi kıvrılarak kapatılıyor

üçüncü ve en önemli farkı uç kısmında özellikle suyun girmesi için bir delik bırakılıyor, kapatılmıyor.

geri kalan kısımlar, yapımı, pişimi, sunumu tabakbörek ile aynı

gerçi zevkler ve renkler tartışılmaz, kayseri mantısının özelliği çok küçük yapılması, üykenbörek ise özellikle büyük yapılıyor, damak meselesi
kapatma sırasında bırakılan delikten giren suyun bir kısmı içeride kalıyor, yerken çok farklı bir lezzet oluşturuyor, anlatılmaz ancak yaşanır dedikleri cinsten bir şey, lezzet farkı o kadar büyükki hemen ertesi gün oturup üykenbörek tarifini yazdım. Bilenler bilir damakta ahıskalıların hingaline benzer bir tad bırakıyor.

bir ayrıntı, kıvırılan yerler kalınca oluyor, yerken nahoş bir etki yapıyor, buna rağmen tabakbörekten daha lezzetli, bir dahaki sefere bir çözüm yolu deneyeceğiz.

Not: Annem üykenböreği tabakböreğin büyüğü herhalde diyere tarif ediyordu, ancak yapımını anlatınca, bunu kendilerininde yaptığını ancak, tabakbörek pişirirken, önceden bir kaçtane bu şekilde yapıp kazana attıklarını buna "tuztatma" dediklerini söyledi, iriliği, yapımı aynı, kıvırması, ucunu açık bırakması aynı, amaç önceden tuzun ayarını yapmak, suyun kıvamını anlamakmış.

afiyet olsun, savlukman kalınız

Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Kaynak: Süheyla Çobankuyu, Şevket(Sıddiyk)İçer

görüntü sizi aldatmasın tabak normal bir tabak değil büyük bir servis tabağıdır.

30 Ocak 2011 Pazar

ÜZÜP SAL

ÜZÜP SAL

Uzun bir aradan sonra 116. tarifimizi veriyoruz


Patatesler küp küp doğranır, 
havuçlar önce halka halka kesilir sonra ortadan ikiye bölünüp yarımay şekline getirilir, 
içinde et suyu bulunan tencereye koyup kaynatılır, tuzu, baharatı konur, 
pişmesine yakın, bir tabakta cıvık akışkan hamur hazırlanır, 
çay kaşığı ile tabaktan hamur alınıp tencereye daldırılır hafif karıştırılarak hamurun tencerede kalması sağlanır, 
hamurlar piştikten sonra ateşten alınır, çorbamız hazır


Derleyen : Nafiz Gönlüşen
Kaynak : Süheyla Çobankuyu

Blog Listem