FIRINCI CANTIĞI
ESKİŞEHİR FIRINCI CANTIĞI
Cantık ismi cantaymak kelimesinden geliyor yan yatmak anlamına geliyor, gerçek cantık ağzı kapalı olarak yapılır ve tepsiye yan yatırılır.
Ancak cantığın şekli şehirlerde fırınlarda yapılmaya başlamasından sonra ticari kaygılarla ve yapım kolaylığı gibi sebeplerle değişmiş
Bursada ise yapım kolaylığı açısından ilkönceleri Eskişehirdeki gibi yapılan cantık daha sonra kayık görünümünüde yitirip yuvarlak lahmacunumsu bir görüntü kazanmış, Ancak mesela Bursa Reyhan çarşısında Eskişehirdekine epey benziyen bir cantık yapan bir yer var, eskişehir ile bursa cantığının arası bir görünümü var.
Bursa Reyhan çarşısı cantığı
Mutfak kültürü işte böyle bir şey, durmadan gelişiyor, değişiyor, evriliyor, Tatar mutfak kültüründe böylece cantık üç farklı şekle bürünmüş oluyor, farklı şekiller tadlarda da farklılıklar yaratıyor, asıl cantıkda kıymanın suyu cantıkın içerisinde kalıyor, fırıncı cantığında fırın ısısıyla tamamen suyu uçuyor, bu yüzden fırından çıkınca üzerine bir fırçayla tereyağ sürülüp eritiliyor.
Bursa Reyhan çarşısı cantığı
Mutfak kültürü işte böyle bir şey, durmadan gelişiyor, değişiyor, evriliyor, Tatar mutfak kültüründe böylece cantık üç farklı şekle bürünmüş oluyor, farklı şekiller tadlarda da farklılıklar yaratıyor, asıl cantıkda kıymanın suyu cantıkın içerisinde kalıyor, fırıncı cantığında fırın ısısıyla tamamen suyu uçuyor, bu yüzden fırından çıkınca üzerine bir fırçayla tereyağ sürülüp eritiliyor.
Gelelim fırıncı cantığının tarifine
Bol çentilmiş soğanlı, yeşil biberli, kıyma karabiber, pulbiber ile kavrulmadan karıştırılarak iç malzemesi yapılır Mayalı hamur yapılır
Bir kilo una 1.5 su bardağı ılık su,bir tatlı kaşığı şeker (şeker kabartması için konur), bir tatlı kaşığı tuz,yaşmaykonur hamur yapılıp üstü kapatılıp ılık yerde mayalanmaya bırakılır. Ellediğimizde kabarıp iplik iplik olmuşsa mayası gelmiştir yaklaşık 20dk yeter
Eller yapışmasın diye hafifçe yağlanıp yumurta iriliğinde hamur alınır
Taptap elle açılır
Hazırladığımız içten konur
Bursa işi yapacaksanız böylece kalır
Ancak Eskişehir işi yapacaksanız;
Bursa işi yapacaksanız böylece kalır
Ancak Eskişehir işi yapacaksanız;
Küçük bir kayık gibi iki tarafı kapatılır ortası açık kalır
Ortasına bir domates dilimi konursa kıymasını kurutmaz güzel olur
Tepsiye dizilirler sıcak fırına sürülüp pişirilirler
Derleyen: Nafiz Gönlüşen