( Tavuk ve soğanlı iç ile yapılmış olanının tarifini verdik)
azakay cayılgan son maylap üstüstge cıyıp alayın bir etıp sozdurup yasalgan soyu
azıcık yazdıktan sonra yağlayıp üstüste yığıp hepsini birden sündürüp yapılan çeşidi
iç olarak piyazlık irice doğranmış soğan kavrulacak
ve bir tavuk kaynatıp pişirilecek
gelenekte tavuklu kobete didiklemeden parça parça konularak yapılır
but kısımları ayakları kuvvetli olsun diye oğlanlara, kanatlar uçup gidecek diye kızlara, göğüs kısmı dede, nine, babaya verilir, evin hanımı ise boynunu bükerek buda benim hakkımmış der ve boynunu,gerisini,taşlığını yerdi :)
parçalar bütün halinde konulduğundan yerleri kabartısından şeklinden belli olur kesilerek herkeze kendi parçası verilirdi
biz tavuğu didikleyip yaptık, kızlarında ayakları sağlam olsun diye oğlanlarda artık kanatlanıp uçuyorlar:)
Pirinçli olan kobeteye göre daha kalınca bir hamur açılacak
Bir kilo un bir tepsi çıkartır
Bir kilo un , yaklaşık iki su bardağı su , tuz ile hamur yuğrulur ,malum kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır
Yaklaşık otuzbeş parça çıkacak şekilde yumrulara ayrılır yumrular yaklaşık pinpon topu ile yumurta arası büyüklükte olur
Tabak hamuru büyüklüğünde açılır yaklaşık kibrit çöpü kalınlığında olur
Tepsi yağlanır ilk hamur tepsiye yerleştirilir üstü yağlanır ikinci hamur açılır tepsideki hamurun üzerine konur üstü yağlanır bu şekilde 20 inci pazı konulduktan sonra
Yumuşamaya,dinlenmeye,çürütmeye (tatarcası şınıkmaya) bırakılır
Üst katı hazırlanmaya başlanır aynı şekilde 15 pazılık bir grup daha yapılır
Alt kat olacak tepsideki grup oklavayla hafif hafif bastırarak yada elle taptap taptap açılır
Kenarlar kıvrılacağı için tepsiden daha büyük olacak kenarlar hafif kaldırılır
resimde görüldüğü gibi soğanlar piyazlık doğranmalı yani irice olmalı küçük doğranırsa soğan eriyip kayboluyor, tadını vermiyor
İçine haşladığımız tavugu didikleyip koyarız kemikli koysakda olur
Üst katı yine oklava yada elle taptap açtıktan sonra tepsiye koyup kapatırız
Kenarlarını burarak kapatırız
Bu burma işini tarif edebilirmiyim bilmem bi deneyeyim sağ elle tarif ediyorum
Sağ elin başbarmağı tepsi ile alt kat arasına giriyor işaret parmak üst katı kavrıyor
Alt kat hafif çekilerek yada sozdurularak işaretparmağın üstünden geçirilip hamura bastırılıyor bu işlem tepsiyi döndürerek yada tepsinin etrafında dönerek J bitiriliyor
Kobetemiz sıcak fırına konur pişirilir
Piştikten sonra fırından alınır üzerine hafifçe tavuk suyu sepelenip gezdirilip üzeri
Kapatılır biz sofra bezini kapatıp yumuşaması için demlenmeye bırakırız on dakika demlendikten sonra yenilebilir
Biz porsiyon işini şöyle yaparız önce + artı işareti yapacak şekilde tepsideki kobete dörde bölünür sonra her parça yine ortadan ikiye bölünür yani çarpı yapılacak şekilde kesilir.
Parça gözünüze büyük gelebilir ama fakat geçenlerde günüm vardı günde kobete yaptım ikram ettiğimde bunu kim yiyecek dediler ama sıra yemeye gelince çocuklara ayırdığım parçalar bile gitti.
afiyet olsun
Derleyen: Nafiz Gönlüşen