TABAKBÖREK
tataraş, üykenbörek, üykembörek, ökuzbörek
İçi:rendelenmiş soğan, kıyma ,tuz,karabiber karıştırılır
Hamuru:mayasız hamur yapılır
Bir kilo un iki su bardağı su bir çorba kaşığı silme tuz bir yumurta karıştırılıp yoğrulup hamur yapılır
Kulak memesi yumuşaklığından daha sertçe bir hamur yapılır
Suda haşlanacağı için yumşak olursa yayılır
Üzerine bir bez örtüp içi hazırlanana kadar dinlendirilir 10 dk falan yeter
Hamur dinlenirken bizde içi hazırlarız soğanı rendeleriz falan
Yumruk iriliğinde bir parça kopartılıp üyülüp elde yuvarlatılır
Pazı açılır iki parmak eninde vede genişliğinde kesilir
Veya çay bardağı bastırılarak kesilir
İçine fındık büyüklüğünde iç konur
Üçgen şeklinde katlanır bardakla kesilmişse yarım ay şeklinde katlanır
bu iş gittikçe pratikleşmeye başladı
eskiden hamur oklava kalınlığında ve uzunluğunda yuvarlanır
oklava gibi bir hal alınca yaklaşık birer santim aralarla kesilir
her parça tek tek açılırdı
eskişehirden görümce hanımlar geldiler
açılan yufka gazetenin üzerinde kesilip, etlenip, katlanıyor
ve böylece katladığınız tabakbörekleri tekrar gazeteye, tepsiye dizmek zorunda kalmıyorsunuz
bu kadar basit
Kaynayan suyuna tuzu atılıp bir çorba kaşığı kadar yağ konur hamurlar birbirine yapışmasın diye
Tabak börekler suya boca edilir.
Yaklaşık onbeş dakika civarında pişer
Kevgirle süzülür
Suyu atılmaz değerlendirilir
İçine bir yumurta 250 gr yoğurt çırpılarak dökülür
Üzerine yağda nane ve biber kavrularak dökülür
Yoğurt çorbası yapılır
Suya yaptığınız yoğurt çorbasından çok farklı çok tatlı olur
Yada suyuyla tarhana çorbası yapılır ki koyu koyu mükemmel bir çorba olur
Pişen tabak börekler tepsiye dökülür
Üzerine ısıtılmış tereyağ gezdirilir
Onunda üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp karıştırılır
Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Fehime Çağlar'dan OGÜZBOREK tarifi:
Foto: Fehime Çağlar
"Benden de bugün tuzlu katıklı,sarımsaklı katıklı oguzbörek..." demiş teşekkür ediyor ve sizlerden de katkılar bekliyoruz
Tarif: 2 pazıya bir yumurta olacak şekilde ayarlayın.4 pazıya 2 yumurta...yumurtası çok olunca dağılmaz....un tuz,su,yumurtadan sertçe bir hamur yoğrulur..pazılanır...dinlendirilir...açılır...eski demir elektrik,fenerleri vardı,onun arka kapağı ile kesilir...içlerine kıyma,soğan,tuz,karabiber karışımından bir çimdik konur..kenarları kapatılıp bol suda haşlanır...tereyağı kaynatılıp,süzülen oguzböreklerin üzerine dökülüp karıştırılır.sarımsaklı yoğurt ile yenir.
Kaynak: Fehime Çağlar