Tatar yemekleri serisinin 133. yemeği karıncarık oldu
Resmen bu tarif tarihin karanlık sayfaları arasında kaybolmaktan kurtuldu
Hiç duymadığım bir tarif 10 yılı geçti derlemeye başlıyalı, çok az kişinin bildiğini tahmin ediyorum.
İşte bu tür yemeklere tariflere ben hazine diyorum.
Mayalı hamur yaparak başlıyoruz
Mayası geldikten sonra
küçük pezeler alıyoruz göz kararı
taptayp taptayıp (elle vura bastıra) uzun pide gibi yayıyoruz
içine süzme yoğurt, çentilmiş çiğ soğan ve nane karışımını koyuyoruz, uzunlamasına kapalı pide gibi kapatıyoruz
uç dört parmak
aralıkla kesip tepsiye diziyoruz
üzerine çalma yoğurt sürüyoruz, (Kaymak varsa kaymak katılmış yoğurt karışımı tercih sebebidir)
fırında pişiriyoruz
orjinali süzme yoğurt ile çiğden çentilmiş soğan ve nane
Ancak sade kıyma ve patatesli
veya kıyma karabiber ve soganlı içlerle de yapılabilir
Kaynak: Kibele Mercan kirikkale keskin göztepe koyu
GÜLÜN MUTFAĞINDAN AYNI TARİF az farklı içlerle
1 -PEYNİR,MAYDANOZ, TAZESOĞAN
2- SOĞANLI KIYMA
KARNI YARIK BÖREĞİ
1 kilo un
1 paket yaş maya( 42 gramlık )
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz,
ÜZERİ İÇİN
1 kase yoğurt
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
İÇİ İÇİN
PEYNİRLİ İÇ
Peynir, maydanoz, 3 -4 adet taze soğan
KIYMALI İÇ
1 adet soğan
250 gram kıyma
Tuz ,karabiber,2 yemek kaşığı sıvıyağ
Hepsi kavrulup soğutulacak
YAPILIŞI
Ilık su, tuz ,un ve maya ile hamur mayalanır, yumuşak bir hamur olacak iyice
kabarınca
Resimdeki gibi açılır, sıvı yağ ile yağlanır içi konulup şekildeki gibi
kapatılır, 3 er parmak genişliğinde kesilir, yağlanmış tepsiye boşluk
kalmayacak şekilde sıkıştırmadan yerleştirilir, iyice mayalandırılır, tepsi
iyice dolacak şekilde kabarınca üzerine yoğurt ,sıvı yağ,tuz,2 yumurta çırpılp
sürülür 200 dercede ısıtılmış fırında pişer .
NOT: RAHMETLİ BABA ANNEMİN ÇOK SIK YAPTIĞI
MAYALI ÇOK GÜZEL BİR BÖREK
BU MUBAREK GÜNDE RAHMETLE ANMAK İSTEDİM