Pages

14 Mayıs 2025 Çarşamba

196 - AŞITILGAN(mayalı) SARBURMA

 

Foto: Nermin Durukan

Tarif: Nermin Durukan
yaş maya su tuz azcık sıvı yağ hamur yap
pazıla aç arasına 1 sana 1 su bardağı sıvı yağ karıştır arasına sür
içine patates serp
sonra şekil ver tepsiye koy
üzerinde yağla yoğurt karıştır sür pişir afiyet olsun

(Orjinal sarburmanın mayasız olur)

11 Mayıs 2025 Pazar

195 - KIYIR CANTIK

 

Foto: Ülkü Yörükçü

Tarif: Ülkü Yörükçü
bir su bardağı sıvı yağ yarım su bardağı yoğurt üç subardagi süt iki kabartma tozu tuz aldığı kadar un iç malzeme için: kıyma 300 gram iki kuru soğan büyük üç patates patatesleri rendeleyip suyunu sıkıp soğanı rendeleyip kıyma tuz karabiber karıştır yapılışı: yağ yoğurt süt tuz karıştırın kabartma tozunu aldığı kadar unla kulak memesi yumsaklığında hamur yapın hamuru gözleme hamuru kadar boyutta beze yapın orta kalınlıkta açıp iç koyun kapatırken ucucuna değil biraz üstünü geri kapatın kenarlarını kıvırarak pişirin afiyet olsun

7 Mayıs 2025 Çarşamba

194 - KIDRELLEZ CIMIRTASI

 

Foto: Adem Balçık

Hıdrellez günü yumurtalar soğan kabuğuyla pişirilirdi
kırmızı bir rengi olurdu soğan kabuğuyla pişen yumurtaların
yumurta tokuşturulurdu.

5 Mayıs 2025 Pazartesi

193 - SOGANLI KALAKAY

Foto: Nezahat Yılmaz

Kaynak Tarif: Nezahat Durkan
ben göz kararı yapıyorum.
Ben yarım ay şeklinde doğranmış çiğ soğan koyuyorum,
Yoğururken koyuyorum.
büyüklerimden öyle öğrendim. Çok güzel oluyor. 

Bol soğan, bol sıvı yağ, kabartma tozu,
unu fazla geldiyse bir çay bardağı kadar su,
bir yumurta beyazı içine sarısı üstüne, yeteri kadar tuz,
pişiriyorum.

27 Nisan 2025 Pazar

192 - İRMİŞİKLİ KOBETE

Foto: Sema Sunel

Tarif: Sema Sunel
geleneksel hamur işlerimizdendir
annem bu mevsimde (ilkbahar girişi) çok yapardı
İçi için:
peynir altı suyu kaynatılıp irmisik yapılır
tavada irmisik biraz yağ nane yeşil soğanla birlikte bir taşım kavrulur
ocaktan alınır
içine biraz tuz biber yumurta katılır karıştırılır 
Hamuru:
İki kaşık yağ iki su bardağı peynir altı suyu kabartma tozu tuz koyup yoğrulur
Basma kobete tarzında yapılıyor

Katkı: Ayşe Sunel
birazda kuzunun kuyruğu ince çekilip kavrulur ellerine saglik guzel olmus afiyet olsun

26 Nisan 2025 Cumartesi

191 - KATMERLİ CANTIK

 

  KATMERLİ CANTIK
 
Foto: Nermin Nermin

Tarif 1 : Nermin Nermin tarifi:
içinin tarifi: kıyma soğan biraz patates karıştırın
Un su tuz yaş maya yoğrulur
hamur 1 saat dinlendirilir
hamur cantık hamurundan bir tık sert olsun
hamuru 3 pazı yapın pazıları açın üzerini yağlayın rulo yapın
buz dolabına atın donsun biraz
diğer pazılarıda aynı şekilde yapın
silindir haline gelen hamurları 3 parmak genişliğinde kesin
yuvarlak haline getirip içini koyun
tepsiyi yağlayıp içine dizin cantık gibi
tam bir tepsi çıkıyor 
hamurun üzerine yağ sürün pişirin afiyetler olsun 

Tarif 2 : Nurzade Şaşak Çevik tarifi:
Hamuru un su tuz ve bir paket instant maya ile yoğrulur.
Hamuru katmersiz cantık hamuru kadar yumuşak olmayacak
Biraz yani 10 dakika dinlendikten sonra pazı yapılır
biraz büyük olacak 3 pazıdan bir tepsi oluyor.
Pazılar tek tek ince açılarak margarın ve sıvıyağ karışımıyla her tarafı yağlanarak rulo yapılır.
O rulolar 3 parmak kalınlığında parçalar halinde kesilir
iki ucundan büzülerek üstüne bastırılır ve tekrar yuvarlak açılır
avuç içi kadar içi konulur
ve yağ dökülmüş tepsiye çok sık olmayacak şekilde  yanyana dizilir. ,
İç malzeme :kıyma çiğden soğan karabiber tuz
isteğe göre patates rendesi iki orta boy patatesten

14 Nisan 2025 Pazartesi

190 - MİNGEN PİDE

 

Foto: Şükrüye Özcan Arabacı

mayalı hamurdan yaparız
küçük bezeler yapıp elle bastırarak açılır
içi ise çibörek içi gibi
bol kıymalı yaparız
saçta pisiririz

Kaynak: Şükrüye Özcan Arabacı (Balıkesir Saraçlar köyü)

24 Ocak 2025 Cuma

189 - PİRİNÇLİ KIYMALI SORPALI ŞOBAN KOBETE

 


Foto:Fehime Çağlar

İçi:
Soğan kıyma, kırmızı biber, domates kavrulur su eklenir..

Bir bardak yıkanmış pirinç sorpada yarı pisirilip, süzülür...
karabiber eklenip köbetenin içine koyulur..

Hamuru:
Bir paket mayayı kabartıyorum..instant olursa daha çabuk kabarıyor....
Bir kase yoğurt ve bir kaseden biraz fazla yağı ılıtıyorum..ikisi beraber....
Bu arada 5 bardak diyeyim una yarım kabartma tozu ve tuzu karıştırıyorum
Tuzunu bir tık fazla tutuyorum..Köbetenin tuzu az olunca tatsız oluyor....
Unun içine bir yumurta,mayayı,ılınmış yağı-yoğurdu karıştırıp yoğuruyorum
hamuru çok yoğurarak yormaya gerek yok...
Ilık biyerde kabarmaya bırakıyorum...

Kabaran hamurumu iki eşit parçaya ayrırıp tepsi büyüklüğünde açıyorum....
tepsiye yerleştirip kenarlarını tırmandırıyorum..(tepsi kenarına...Çok kalın olmasın...çok ta ince olmasın..bir santim bile olmasın...)
soğuk içini tepsiye yayıyorum...
üzerine karabiber serpiyorum....
Diğer hamuru da öyle açıp üzerine örttükten sonra,kenarlarını bükerek kapatıyorum...
Üzerine süzdüğümüz için suyundan(sorpasından) sürüyorum,
200 derece fırına atıyorum...
Her yerinin eşit kızarmasını istiyorsanız kağıt kesip hazırlayın..

Fırından çıkan köbetenin üstüne bir kepçe sorpasından döküyorum
altına hemen 3 kat kağıt koyuyorum...gevrek kalsın diye...üzerine de kağıt ve bez örtüyorum....
Kartiylerin aytkanı day anasının,babasının üyüne ketip kelgeşi....

Nasıl servis yapılır:
Aslolan kobete parmakla tutulup,sorpaya batırılır öyle yenir...
üzerini açıp kapağı porsiyonlara bölüyoruz, elle veya bıçakla
soğumuş iç suyunu gerektiği kadar koyup,
üst parçayı elinizle batırıp batırıp menemen gibi içini de katarak yiyyorsunuz...

kaşıkla yenmez.ust kapağı kesilip,içindeki sorpaya batırılıp yenir..

sorpası köbete pişince içine azar azar dökülüp, kapak kısmı ekmek gibi batırılıp yenir...

pirinçli iç, sorpa yenip elimizdekiler bitince,
önce kenarları koparılabilir,
sorpa ve için yendiği kısım kesilerek devam edilir..
yavaş yavaş kesile,kesile bitirilir....
Kaynak: Fehime Çağlar


10 Ocak 2025 Cuma

188 - ŞILGİY CANTIK


Foto: Esra Aktay Aydemir

ŞILGİY CANTIK

Mayasız hamur ile yapılıyor
hamur 6 parçaya bölünüyor ve açılıyor
4 tanesi araları yağlanarak tepsiye taban olacak şekilde yayılıyor
sonra iç konuyor,
diğer iki hamur açılıp üstleri yağlanarak üstüne kapatılıyor.
Sadece kıyma,soğan,karabiber ve tuz..!
Çiğbörek içi gibi;daha az sulu..!Şılgıy cantık..!
Biraz sulu(sorpalı)olacak;şılgıy olabilmesi için..!
Suyu hamura işliycek..!İşte;biz buna şılgıy cantık diyoruz..!
Diğerine;kartoplu cantık diyoruz..!
Pide şeklindeki cantığı biz bilmiyoruz..!
Kaynak: Selim Akkurt