Foto: Alptekin Özübek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk3MW3uStv6g3TKNgWdGMWRvBKsbexVRtgdTSJTkcS75BjLyJ776jq0i2Dy7_ZDu53KWPsCFU25-oWajaZA1Tt-EOxhhpJSTmoby1awUe6ymqg-Mt98tCYwyKJtefUG6c0sZYdipPRNUt-Elw5_ajFQLYX7uabX1id3_pu_CPIj5roPe10F3kyna0afGeq/w640-h562/alptekinden.jpg)
Foto: Alptekin Özübek
Foto: Recep Çalışkan-Nilüfer Çalışkan
kabaklı kırma yapılışı 4 tane yufka , 3 tane yumurta ,1 su bardağı yoğurt ,1/2 su bardağı sıvı yağ bütün malzemeler karıştırılır yufka nın üzerine sürülür. İç malzemesi: tatlı kabak, şeker, isteğe bağlı ceviz içidir. Kabak tatlısı şeklinde pişirilir,( şekeri kabak tatlısı kadar çok olmaz ) çatalla ezilerek yufkanın içine konulur bunun üzerine ceviz serpiştirilir. Kırma şeklinde kıvrılıp tepsiye dizilir kalan iç malzemesi üzerine sürülür 180 derecede pişirilir . Tatlı tuzlu olur. Kaynak: Nilüfer Çalışkan
Foto: Fehime Çağlar
Sarburma hamuruna hem maya,hem kabartma tozu konur...
Bir tatlı kaşığı maya üretilir...
Bir bardak yağ,bir bardak yoğurt,bir yumurta,2 kaşık sirke,tuz,maya,kabartmatozu biraz su ile yumuşakça hamur yoğrulur...
mandalinadan biraz büyük 10 pazı yapılır..
pazilar saatlerce dinlenirse çok güzel açılır..
zaten hamur baklava hamuru....
un ve nişasta karıştırılır...
carsaflar serilir....
hamurlar neredeyse baklava yufkası gibi açılır..
carsafta havalandırılır...
aralarına sıvı yağ içine kaymak karıştırılır..
birinci yufkaya sürülür..
üzerine patates ve üzüm karışımı dökülür...
üzerine bir yufka daha,aynı işlem yapılır...
çok sıkı olmadan sarılır tepsiye yerleştirilir....
10 pazı aynı işlemde yapılır...
Üzerine de kaymaklı yoğurt sürerim...
fırında önce alttan veririm 10 dakika....
Çünkü alt yufkalar geç kızarıyor....
alt üst aynı kizaracak şekilde 200 derece fırında pişiriyorum....
Kaynak: Fehime Çağlar
Tarif: Cemile Yıldırım
Biz Nogay Türkleri şekerli veya şekersiz kalakay yaparız
Şekerlisini 1 kilo una 1 çay bardağı şeker ile yaparız
süt yağ maya şeker kulak memesi kıvamında yogurur
1-2 saat ekşimesini bekleriz
dışarıda fırınımız var saman yakarız 10 adet 3 ayak tavamız var
hamuru 30 cm genişliginde oklava ile açar
üzerine sütle sıvazlar pişmeden baklava dilimi gibi keseriz
fırında pişiririz, fırından nar gibi kızarmış olarak çıkar
çocuklar için yaparız genellikle onlar daha çok severler
tarifte su hiç kullanmıyoruz yağ süt şeker maya
Kaynak: Cemile Yıldırım
Hamuru için; un, süt, su, sıvı yağ(yarın çay bardağı çok değil), yaş maya, tuz. Hamur dinlendikten sonra bazılar açılır, üst üste konulan açılmış bazıların arasına tahin ile karıştırılmış sıvı yağ sürülür.
Aralarına karşım sürülmüş üst üste olan bazılar rulo haline getirilir ve tepsinin içine kıvrılarak yerleştirilir.
Üzeri için de bir yumurtanın sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.
Mıltık: Tatarcada tabanca demektir, tabancanın attığı bilyalara/saçmalara benzetilerek adına mıltık çorbası denmiştir.
Foto: Nur Banu
Foto: Kıymet Zeybek
Foto:Vildan Sabriye Söğütlü Şayli
Foto: Vildan Sabriye Söğütlü Şaylı
Foto: Vildan Sabriye Söğütlü Şaylı
Foto: Fehime Çağlar
1844 basımı Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı), Mehmet Kamil (Tarif kıymanın kavrulması hariç TABAKBÖREK/OGÜZBOREK tarifidir, kıyma kavrulmadan koyulur. )
Şüberek yaparken kesilen kenarlarından kalan hamurlardan kurdela yapılıp kızartılır,
veya özel olarak hamuru ince ince keserek de yapılabilir.
Hamur için:
Un - 500 gr
Maden suyu veya sade su - 200 ml
Yumurta - 1 adet
Tuz - 0,5 çay kaşığı
Şeker - 2 çay kaşığı
Rafine ayçiçek yağı – 60 ml
Soda - 1 çay kaşığı silme
Derin kızartma için:
Rafine ayçiçek yağı – 500-700 ml
Bal şurubu için:
Su - 1,5 su bardağı
Şeker - 1 su bardağı.
Bal - 4 yemek kaşığı. l.
Tarifi:
Elenmiş una tuz, şeker ve soda ekleyin, her şeyi
karıştırın. Daha sonra yumurtayı, suyu ve ayçiçek yağını ekleyin. Maden suyu
yerine 1:1 oranında suyla karıştırılmış süt veya sade su kullanabilirsiniz.
Sert elastik bir hamur yoğurun. Hamur homojen olmalı ve ellerinizi iyi
bırakmalıdır. Hamuru üstü kapalı olarak 30-60 dakika dinlendirin.
Hamuru 4 parçaya bölün. Her parçayı mümkün olduğu kadar ince açın ve eşit elmas şeklinde kesin. Hamurun biraz kurumasını bekleyin - 15-20 dakika - o zaman katmanlar birbirine yapışmayacaktır.
4-6 eşkenar dörtgeni üst üste istifliyoruz, ortada elmas şeklinde bir yuva yapıyoruz ve keskin bir köşeyi içinden geçiriyoruz.
4. Yağı derin bir tavada veya kazanda iyice ısıtın. Baklavayı bol miktarda kaynar yağda pişirin. Baklavayı indirmeden önce baklavanın katları birbirine biraz yapışmışsa ayırın. Veya kızartırken çatalla düzleştirebilirsiniz. Bu, baklavanın kabarık olması ve katmanların birbirinden iyice ayrılması için yapılır.
5. Şerbeti hazırlamak için suya şeker ve bal ekleyip
kaynatın. Soğuyan baklavaları sıcak şerbete batırıp 15-20 saniye kadar
bekletin.
Kaynak: Elena Lagoda
Foto: Ayşe Sunel
"Bunu oklava ile hamuru açtıktan sonra üst üste katlayıp dört parmak eninde katliyoruz ve verev kesiyoruz dugunlere yapilirdi şimdi unutuldu annelerimiz rahmetliler yapardi" demiş
Yağa kızgın olarak atınca ortasına kevgir ile bastırıyorsunuz
guzel kabarir acilmaz pisirirken ters düz ceviriyorsunuz açılma olmuyor
Kaynak Ayşe Sunel
Kabakli sarbirma tatli oluyor,kabaka biraz seker katilsa,uzerinede pudra seker serpilse,nefis,nefis tadi agizinda kaliyor.
Biz elma rendeleyip cevizle de yapiyoruz,
Elmayi koyduktan sonra ,seker serpiliyor,ayni kabak sarbirmasi gibi.
Ellerine sawlık,bek arw etkesin,hamarat,sebersin. Bereketli bolsin,tatli,tatli asaniz,bek aruwdır!
Neriman Caiali(Kayalı)
Kaynak:Fehime Çağlar'dan
Tarifi: hamur cantık hamuru...
içine az yağ koyuyorum,kızartırken çok yağ çekmemesi için...
mayalıyorum...
2 soğanı kavuruyorum...pişmiş patatesleri rendeleyip soğanla kavuşturuyorum..
karabiber, kırmızı biber, tuz...
sadece soğanı kavuruyorum yanlız.
Mayalı hamurları mandalina kadar kesip içine patates harcı koyup kapatıyorum..
üstüne bastırıp ulkum yapıp,yağda kızartıyorum..
Güzel oluyor,yumuşacık lezzetli.
Kaynak: Fehime Çağlar
ÜZÜMLÜ SARBURMA
Foto : Amet GhiulmanTarif Emre Kayacık'tan: Azır yupkanı tabağa cay, mayman katıknı karıştırıp bu karışımı yupkaga sür üzerine yüzüm serpiştir ve yupkanı dürüm yasa tavaga tögerek yasap sar. Kalan May katık karışımını üstüne sür teran şeker sebele pırımda pişir.
Tercüme edelim; Hazır yufkayı tepsiye yayın, yağ ile yoğurdu karıştırıp yufkaya sürün, üzerine üzüm serpiştirin ve yufkayı dürüm yapıp tepsiye ortadan başlayarak yuvarlayarak sar, artan yağ-katık karışımını üstüne sürün, azıcık şeker sepeleyin ve fırında pişirin.
Ayşe Akkan: Rahmetli annem yapardı çok güzel olurdu, yağ, kuru üzüm ve şeker sepeler ve sarardı.
Fehime Çağlar'dan püf noktası : Açma yufkadan yaparsanız, kurutursanız daha güzel olur.
Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
malzemelerimiz bir su bardağı kadar yoğurt kuyruk yağından çıkarttığımız sızık diyoruz biz kuzunun kuyruk yağı bu tuzumuz var toz şekerimiz var Birazcık da hamur kabartma tozu kullanacağım İki yumurtamız var İki yumurtanın bir tanesininin sarısını üstüne diye kullanacağım bu kadar aldığı kadar da unumuz tereyağı sıvı yağ karışımı bu kalakayımız bizim özellikle hıdrellezde yapılır Muhakkak bir hamur işi yapılır hıdrellezde 6 Mayısa Bahar bayramında baharı karşılamak maksadıyla amaç da beti bereketi artsın evin diye yapılan bir yemektir açtığımız pazıyı yağlıyoruz bu sıvıyağ ve tereyağ karışımı karışımı sürüp, sızıklarımızı serptik rulo yaptık buzdolabında azıcık o yağın sertleştirmesi ve hamurun daha bir kıvam alması için beklettik şeklini vermek üzere yaklaşık 4-5 parmak genişliğinde kesip üzerinden bastırıp tepsiye diziyoruz üzerine yumurta sarısı sürüp fırında pişiriyoruz