Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY
Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
Foto: Murat Can ÖDEMİŞ
Genellikle çibörek yaparken, çibörek kenarları kesilirken çıkan hamurlardan yapılıyor
iki kesilmiş çibörek kenarı birbiri etrafına sarılarak birleştiriliyor ve yağda pişiriliyor.
Özel olarak yapılabilir ve hatta üzerine sıcakken toz şeker sepilebilir.
Bohça pite
1 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar tuz
Yarım kilo un
Hamur yapılır, üstü kapatılıp 15 dk dinlendirilir
5 adet yeşil soğan küçük doğranır
Bir küçük soğan çentilir
300 gram ekşimik/lor(irimşik)
1 çay kaşığı kadar karabiber
1 çay kaşığı kadar kırmızı biber
2 çay kaşığı kadar tuz
1 yumurta kırılıp karıştırılır iç harç
Gözlemenin yağlı tavada pişen versiyonu diyebiliriz
orta büyüklükte hamur açılıyor, iki taraftan ortada buluşturuluyor
içine yeşil soğanlı peynir/ekşimik konuyor
bu kez diğer iki uç ortada buluşturuluyor
ve arkalı önlü 2 kez çevirerek yağlı tavada pişiriliyor
https://www.gotovim.ru/sbs/kashykash.shtml adresinden google çevirisidir.
Hazırlanmak için ihtiyacınız olacak:
et suyu için:
sığır eti veya dana eti ve sebze
hamur için:
su - 150 ml
süt - 150 ml
tuz - 1 çay kaşığı. (slayt ile)
un - 700g
yumurta - 1 adet.
dolgu için:
kıyma (sığır eti, kuzu eti veya dana eti) - 500g
soğan - 1 adet.
tuz, karabiber - tadımınıza göre.
Yemek tarifi :
Sığır eti veya dana eti göğüs eti ve sebzelerden berrak bir et suyu pişirin. Daha sonra su ve süt karışımından, bir çay kaşığı tuz, un ve 1 yumurtadan oluşan hamuru yoğurun.
Hamuru 30 dakika bekletin, sonra tekrar iyice yoğurun ve kurumasını önlemek için üzerini örtüp 30 dakika daha bekletin.
500 gram kıymam var, 1 büyük soğanı ince ince kıyıyorum. Bir blender bile kullanabilirsiniz. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiber.
Hamur dinlendi. Küçük bir parça kesip ince bir şekilde yuvarlayın ve 1,5x2 cm kareler halinde kesin.
Her birinin üzerine bezelye büyüklüğünde kare kıyma koyup kapatın. Hamur çok çabuk kurur, bu yüzden üzerini ıslak gazlı bezle örtün.
Köfte yapma süreci uzun ve düşündürücüdür.
Et suyu zaten pişmiş. Eti çıkarıyoruz ve sonra onu başka bir şey için kullanabilir veya yaban turpu veya hardalla yiyebilirsiniz.
Sebzeleri atıyoruz; lezzetini kaybetmişler.
Yanına bir tencere kaynar su koyun ve önce köfteleri kaynar suda 30 saniye, et suyunun bulanık olmaması için bir ön haşlama yapın.
Daha sonra mantıları çıkarıp pişirdiğiniz et suyunda her zamanki gibi pişirin. Bol yeşillikli bir tabağa koyun, yeşil soğan, maydanoz, tere, nane gibi.
Bir kaşığa sığacak kadar sadece 10 tane sığdı. Bu, onların büyük olduğu anlamına gelir, daha küçüklerine ihtiyacımız var.
Ekşi krema veya Yoğurt ekleyin.
Afiyet olsun
Kaşıkbörekten bazı ayrıntılarda farklılaşıyor,
daha küçük boyutlu yapılıyor, çentilmiş soğan yağda kavuruluyor, kavrulan soğanlar et suyunun içine atılıyor, yapılan ufak aşlar kavrulmuş soğanlı et suyu içinde pişiriliyor.
servis esnasında üzerine yoğurttan sonra nane veya başka yeşillikler sepeleniyor.
YIRTIK KOBETE (Milli Kırım Tatar yemeği)
Şaşlık 16. yüzyılda Kazaklar tarafından Kırım Tatarlarından ödünç alınmış olsa da şişler 19. yüzyılın sonlarına kadar Moskova'ya ulaşamadı. Çok popüler oldu, 1910'dan itibaren St. Petersburg'daki restoranlarda servis edilmeye başlandı. 1920'de Rusya'nın her yerinde şehir yemeği olarak yaygınlaştılar.
Türkçe adı "şiş kebap"tır
asitli meyve veya sebze sularının yanı sıra, Yoğurt eti yumuşatır;
Terbiye için
Bir soğanı rendeleyin ve suyunu çıkartın, Soğan suyu eti yumuşatacaktır.
tuz, karabiber ve kavrulmuş ve çekilmiş kimyon eklenir.
Karıştırıp buzdolabında en az bir gün bekletin.
kırım çarşısından pişmeye hazır şaşlık çeşitleri
KATIKLI TALKAN
Yarım kilo yoğurda bir su bardağı talkan konur karıştırılır
Ramazanda karnı tok tutsun diye İsmail dedem yermiş
Talkanı yedikten sonra endı boldu dermiş, Onsuz oruç tutmazmış
Eskiden tatarlar talkansız ramazan geçirmez, talkansız oruç tutmazlarmış, ramazan geldimi değirmenciler için ayrı bir kazanç kapısı olurmuş,
bütün tatarlar ramazan hazırlığı olarak mısır kavurup talkan yaptırırlarmış.
İsmail dedem
Romanya Babadağdan Türkiyeye gelmişler
Çanakkale savaşında şarapnel parçası ile sol gözünü kaybettikten sonra gazi olarak savaştan geri dönmüş, abisi Adem şehit olmuş.
Kaynak: Necla Gönlüşen
Derleyen: Nafiz Gönlüşen
süt kobetesi koyun sütünden yapılır...
1 kg. Un, yarım çaykaşığı pakmaya, su, tuz
Un, maya, tuz, su karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlayınız.
3- 4 saat mayalanmasını bekleyin, mayalanmış hamurdan parçalar kopartıp ince bir şekilde açın ve kızgın yağda kızartın ve pudra şekeri sepeleyin
annemler yuvarlak yaparlardı.. adına kaplaştırma derlerdi.
Genellikle et olmadığı zaman yaratıcılıklarını kullanarak içine soğan kavurup haşlanmış patates birde kırmızı toz biber ekleyerek sacın üzerinde pişirirlerdi. " Tatarlara et, un, yağ " olsun başka malzeme aramazlar.
Reyhan Dizman
yarım ay olan kaplaştırma, patatesli yapardı rahmetli annem
KATLI KESKEN
1 kilo tuzsuz (künefelik) peynir / (veya lor)
200 gram kaymak
2 su bardağı un, bir tutam tuz
Ceviz
Şerbeti için
3 bardak toz şeker
4 bardak su
5 damla limon suyu
Bildiğimiz çibörek hamuru yapıyoruz, iri ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz
Bezeyi açıyoruz
Rendelediğimiz künefelik peynirden koyuyoruz
Diğer bezeyi üstüne kapatıp kenarlarını çibörek keser gibi kesiyoruz
Bol sıvı yağda kızartıyoruz
Ne kadar bol ve kızgın yağda kızartırsak o kadar az yağ çeker hamurumuz
Katlı keskenleri sıcakken dörde bölerek
Üzerine soğuk şerbeti döküyoruz
Üzerlerini kaymak ve cevizle süsleyip servis yapıyoruz
Afiyet olsun
46- KİTIRDEK - KITIR - ŞİBÖREK KIYIKI