Foto: Alptekin Özübek
TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY
8 Aralık 2024 Pazar
187 - ÇOBAN CANTIĞI / BAHÇESARAY USULÜ KARTOPLU KIYMALI CANTIK
2 Aralık 2024 Pazartesi
186 - KABAKLI KIVIRMA/KIRMA/CIYIRMA
Foto: Recep Çalışkan-Nilüfer Çalışkan
kabaklı kırma yapılışı 4 tane yufka , 3 tane yumurta ,1 su bardağı yoğurt ,1/2 su bardağı sıvı yağ bütün malzemeler karıştırılır yufka nın üzerine sürülür. İç malzemesi: tatlı kabak, şeker, isteğe bağlı ceviz içidir. Kabak tatlısı şeklinde pişirilir,( şekeri kabak tatlısı kadar çok olmaz ) çatalla ezilerek yufkanın içine konulur bunun üzerine ceviz serpiştirilir. Kırma şeklinde kıvrılıp tepsiye dizilir kalan iç malzemesi üzerine sürülür 180 derecede pişirilir . Tatlı tuzlu olur. Kaynak: Nilüfer Çalışkan
30 Kasım 2024 Cumartesi
185 - KARTOPLU ÜZÜMLÜ SARBURMA
Foto: Fehime Çağlar
Sarburma hamuruna hem maya,hem kabartma tozu konur...
Bir tatlı kaşığı maya üretilir...
Bir bardak yağ,bir bardak yoğurt,bir yumurta,2 kaşık sirke,tuz,maya,kabartmatozu biraz su ile yumuşakça hamur yoğrulur...
mandalinadan biraz büyük 10 pazı yapılır..
pazilar saatlerce dinlenirse çok güzel açılır..
zaten hamur baklava hamuru....
un ve nişasta karıştırılır...
carsaflar serilir....
hamurlar neredeyse baklava yufkası gibi açılır..
carsafta havalandırılır...
aralarına sıvı yağ içine kaymak karıştırılır..
birinci yufkaya sürülür..
üzerine patates ve üzüm karışımı dökülür...
üzerine bir yufka daha,aynı işlem yapılır...
çok sıkı olmadan sarılır tepsiye yerleştirilir....
10 pazı aynı işlemde yapılır...
Üzerine de kaymaklı yoğurt sürerim...
fırında önce alttan veririm 10 dakika....
Çünkü alt yufkalar geç kızarıyor....
alt üst aynı kizaracak şekilde 200 derece fırında pişiriyorum....
Kaynak: Fehime Çağlar
22 Kasım 2024 Cuma
184 - ŞEKERLİ KALAKAY
Tarif: Cemile Yıldırım
Biz Nogay Türkleri şekerli veya şekersiz kalakay yaparız
Şekerlisini 1 kilo una 1 çay bardağı şeker ile yaparız
süt yağ maya şeker kulak memesi kıvamında yogurur
1-2 saat ekşimesini bekleriz
dışarıda fırınımız var saman yakarız 10 adet 3 ayak tavamız var
hamuru 30 cm genişliginde oklava ile açar
üzerine sütle sıvazlar pişmeden baklava dilimi gibi keseriz
fırında pişiririz, fırından nar gibi kızarmış olarak çıkar
çocuklar için yaparız genellikle onlar daha çok severler
tarifte su hiç kullanmıyoruz yağ süt şeker maya
Kaynak: Cemile Yıldırım
13 Kasım 2024 Çarşamba
183 - ÜZÜMLÜ KIVIRMA
11 Kasım 2024 Pazartesi
182 - ŞERBETLİ KABAK BURMA TATLISI
181 - KATMERLİ GÖMEÇ
Hamuru için; un, süt, su, sıvı yağ(yarın çay bardağı çok değil), yaş maya, tuz. Hamur dinlendikten sonra bazılar açılır, üst üste konulan açılmış bazıların arasına tahin ile karıştırılmış sıvı yağ sürülür.
Aralarına karşım sürülmüş üst üste olan bazılar rulo haline getirilir ve tepsinin içine kıvrılarak yerleştirilir.
Üzeri için de bir yumurtanın sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.
7 Kasım 2024 Perşembe
180 - MILTIK ÇORBASI
Mıltık: Tatarcada tabanca demektir, tabancanın attığı bilyalara/saçmalara benzetilerek adına mıltık çorbası denmiştir.
6 Kasım 2024 Çarşamba
179 - VETOVA KATMERLİ CANTIĞI
Vetovadan Şirin ER tarifi:
5 Kasım 2024 Salı
178 - İKİ YUFKALI SARBURMA
2 Kasım 2024 Cumartesi
177 - VETOVA PİDESİ
1 Kasım 2024 Cuma
176 - VETOVO CANTIĞI
29 Ekim 2024 Salı
175 - ŞEKERLİ KABAK BURMA
Foto: Nur Banu
Yufka hamuru acip ustune sivi yag ya da eritilmis margarini sürün.
Yaglanmis hamurun üstüne rendelenmis kabagi serpin,
kabagin üstüne seker serpilir.
Rulo sekilinde sarilir.
Bir tavaya gönderdigim fotograf daki gibi sarilir.
Cig halinde sarburmayi istediginiz buyuklugunde kesmek lazim,
üzerine bolca yag dokun.
Fırında pişirin.
Kaynak: Nur Banu
174 - MALEBELİ KIRMA
Foto: Kıymet ZeybekAnnem de babam da tatar.Bulgaristan'dan Istanbul'a göçmüşler. 1947'de.Ben Ist.dogumluyum.
Biz küçükken bahçeli evimiz vardı. Babam biz taze süt içelim diye babam keçi almıştı. Senelerce baktık, her gün 3 kg.sut verirdi.Annem bol bol yoğurt ve börek yapardı.
KIRMA da bunlardan biriydi.Pismis sütun kaymağını biriktirir,bir kısmını kırmanın üzerine sürerdi.
Önce, un,su ve tuzla yoğurduğu hamurdan yufkalar açıp biraz kurulurdu. Sonra açtığı yufkalardan birini sıvı yağla yağlar ve peynir serperdi.
Sonra tencereye 1 kg.kadar süt ve 2_3 kaşık kadar un koyarak devamlı karıştırarak muhallebi gibi pişirirdi. (Tuz veya şeker konmaz)
Bizler 3 kardes büyüdük,evlendik .Her bayram sabahı baba evine gittiğimizde o kırma hazır olurdu.Hep birlikte yerdik.
*-*-*
Rahmetli kayınvalidem de böyle yapardı. Sonrasında hamur açmak zor gelince hazır yufkadan yaptık. Muhallebi pişirip tereyağ koyup ılınınca yoğurt ve yumurta kırıp karıştırırız. Herkes yoğurt kaymak yumurta yağ olarak koyar kırma ya da kıvırmaya biz muhallebi pişiririz demek yapanlar varmış.
Kaymak her zaman olmuyor tereyağı koyarım 1 yemek kaşığı tereyağda sıcaklığında erir.
Ilınınca soğusun biraz 1 bardak yoğurt 2 yumurta kırarım tuz da koyarım
hepsini karıştırıp
kıvırdığım kestiğim tepsiye koyduğum yufkaların üzerine döküyorum.
Bol malzemeli nefis oluyor bize göre.
173 - ETLİ YAPRAK SARMASI
Foto: Kıymet Zeybek
172 - KARTOPLU OTMEK
Foto:Vildan Sabriye Söğütlü Şayli
28 Ekim 2024 Pazartesi
171 - KARTOPLU KUŞBAŞILI AŞITILGAN SOZMA KOBETE
Foto: Vildan Sabriye Söğütlü Şaylı
Aynı şekilde tavuk patates ile de yaparım.
Kaynak: Vildan Sabriye Söğütlü Şaylı
27 Ekim 2024 Pazar
170 - KABAK PİDESİ
Foto: Vildan Sabriye Söğütlü Şaylı
26 Ekim 2024 Cumartesi
169 - KEŞMEŞE
25 Ekim 2024 Cuma
168 - KIDIRLEZ KOLAŞI
24 Ekim 2024 Perşembe
167 - TAVUKLU KUVEŞ(GÜVEÇ)/KAPAMA
Foto: Fehime Çağlar
soğan biber kavuruyorum..
tavuk etlerini de kavururken kırmızı biber de atıyorum...
etlerin rengi dönünce domates rendesi koyup pisiriyorum biraz..
derisi yırtılmaya başlayınca suyu koyup kaynatıyorum...
tuzunu atmak gerek bu arada.
suyu pirinç ölçüsünün 2 katı olacak..
Bulgur tane,tane olmasını sağlar..
tepsiye Pirinçleri güzelce yayıyorum,
etleri dizip bütün suyunu ekliyorum.uzerine nane..
fırını 250 derecede ısıtıp hazırlıyorum...
ocakta güvecin suyu kaynayana kadar çevire çevire fokurdatıyorum...
hemen fırına verip kaynaması başlayınca fırını 200 dereceye indiriyorum..
böyle yapınca tane tane olur,lapa ve dirilik kalmaz.
suyunu çekince güvece tepsi örtüp demlendiriyorum..
10 dakika sonra fırından çıkarıp servis yapılabilir..
afiyet olsun deneyene.püf noktalarıyla yazdım bildiğim kadarıyla...
22 Ekim 2024 Salı
1844 tarihli osmanlıca kaynakta TABAKBÖREK/OGÜZBOREK ve PİRUHİ
1844 basımı Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı), Mehmet Kamil (Tarif kıymanın kavrulması hariç TABAKBÖREK/OGÜZBOREK tarifidir, kıyma kavrulmadan koyulur. )
166 - KURDELA KITIRDEK
Şüberek yaparken kesilen kenarlarından kalan hamurlardan kurdela yapılıp kızartılır,
veya özel olarak hamuru ince ince keserek de yapılabilir.
20 Ekim 2024 Pazar
165 - KIRIM BAL BAKLAVASI
Hamur için:
Un - 500 gr
Maden suyu veya sade su - 200 ml
Yumurta - 1 adet
Tuz - 0,5 çay kaşığı
Şeker - 2 çay kaşığı
Rafine ayçiçek yağı – 60 ml
Soda - 1 çay kaşığı silme
Derin kızartma için:
Rafine ayçiçek yağı – 500-700 ml
Bal şurubu için:
Su - 1,5 su bardağı
Şeker - 1 su bardağı.
Bal - 4 yemek kaşığı. l.
Tarifi:
Elenmiş una tuz, şeker ve soda ekleyin, her şeyi
karıştırın. Daha sonra yumurtayı, suyu ve ayçiçek yağını ekleyin. Maden suyu
yerine 1:1 oranında suyla karıştırılmış süt veya sade su kullanabilirsiniz.
Sert elastik bir hamur yoğurun. Hamur homojen olmalı ve ellerinizi iyi
bırakmalıdır. Hamuru üstü kapalı olarak 30-60 dakika dinlendirin.
Hamuru 4 parçaya bölün. Her parçayı mümkün olduğu kadar ince açın ve eşit elmas şeklinde kesin. Hamurun biraz kurumasını bekleyin - 15-20 dakika - o zaman katmanlar birbirine yapışmayacaktır.
4-6 eşkenar dörtgeni üst üste istifliyoruz, ortada elmas şeklinde bir yuva yapıyoruz ve keskin bir köşeyi içinden geçiriyoruz.
4. Yağı derin bir tavada veya kazanda iyice ısıtın. Baklavayı bol miktarda kaynar yağda pişirin. Baklavayı indirmeden önce baklavanın katları birbirine biraz yapışmışsa ayırın. Veya kızartırken çatalla düzleştirebilirsiniz. Bu, baklavanın kabarık olması ve katmanların birbirinden iyice ayrılması için yapılır.
5. Şerbeti hazırlamak için suya şeker ve bal ekleyip
kaynatın. Soğuyan baklavaları sıcak şerbete batırıp 15-20 saniye kadar
bekletin.
Kaynak: Elena Lagoda
164 - KAZAN BAKLAVASI (Pudra Şekerli) (Şerbetsiz)
Kaynak: Kafiye Çinicikök
18 Ekim 2024 Cuma
163 - KAZAN BAKLAVASI (Şerbetli)
Foto: Ayşe Sunel
"Bunu oklava ile hamuru açtıktan sonra üst üste katlayıp dört parmak eninde katliyoruz ve verev kesiyoruz dugunlere yapilirdi şimdi unutuldu annelerimiz rahmetliler yapardi" demiş
Yağa kızgın olarak atınca ortasına kevgir ile bastırıyorsunuz
guzel kabarir acilmaz pisirirken ters düz ceviriyorsunuz açılma olmuyor
Kaynak Ayşe Sunel
16 Ekim 2024 Çarşamba
162 - ELMALI CEVİZLİ SARBURMA
Foto: Nermin Nermin
Kabakli sarbirma tatli oluyor,kabaka biraz seker katilsa,uzerinede pudra seker serpilse,nefis,nefis tadi agizinda kaliyor.
Biz elma rendeleyip cevizle de yapiyoruz,
Elmayi koyduktan sonra ,seker serpiliyor,ayni kabak sarbirmasi gibi.
Ellerine sawlık,bek arw etkesin,hamarat,sebersin. Bereketli bolsin,tatli,tatli asaniz,bek aruwdır!
Neriman Caiali(Kayalı)
14 Ekim 2024 Pazartesi
161 - KARTOPLU ULKUM
Kaynak:Fehime Çağlar'dan
Tarifi: hamur cantık hamuru...
içine az yağ koyuyorum,kızartırken çok yağ çekmemesi için...
mayalıyorum...
2 soğanı kavuruyorum...pişmiş patatesleri rendeleyip soğanla kavuşturuyorum..
karabiber, kırmızı biber, tuz...
sadece soğanı kavuruyorum yanlız.
Mayalı hamurları mandalina kadar kesip içine patates harcı koyup kapatıyorum..
üstüne bastırıp ulkum yapıp,yağda kızartıyorum..
Güzel oluyor,yumuşacık lezzetli.
Kaynak: Fehime Çağlar
25 Eylül 2024 Çarşamba
160 - ÜZÜMLÜ SARBURMA
ÜZÜMLÜ SARBURMA
Foto : Amet GhiulmanTarif Emre Kayacık'tan: Azır yupkanı tabağa cay, mayman katıknı karıştırıp bu karışımı yupkaga sür üzerine yüzüm serpiştir ve yupkanı dürüm yasa tavaga tögerek yasap sar. Kalan May katık karışımını üstüne sür teran şeker sebele pırımda pişir.
Tercüme edelim; Hazır yufkayı tepsiye yayın, yağ ile yoğurdu karıştırıp yufkaya sürün, üzerine üzüm serpiştirin ve yufkayı dürüm yapıp tepsiye ortadan başlayarak yuvarlayarak sar, artan yağ-katık karışımını üstüne sürün, azıcık şeker sepeleyin ve fırında pişirin.
Ayşe Akkan: Rahmetli annem yapardı çok güzel olurdu, yağ, kuru üzüm ve şeker sepeler ve sarardı.
Fehime Çağlar'dan püf noktası : Açma yufkadan yaparsanız, kurutursanız daha güzel olur.
4 Eylül 2024 Çarşamba
159 - KATLAMA KALAKAY
Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
malzemelerimiz bir su bardağı kadar yoğurt kuyruk yağından çıkarttığımız sızık diyoruz biz kuzunun kuyruk yağı bu tuzumuz var toz şekerimiz var Birazcık da hamur kabartma tozu kullanacağım İki yumurtamız var İki yumurtanın bir tanesininin sarısını üstüne diye kullanacağım bu kadar aldığı kadar da unumuz tereyağı sıvı yağ karışımı bu kalakayımız bizim özellikle hıdrellezde yapılır Muhakkak bir hamur işi yapılır hıdrellezde 6 Mayısa Bahar bayramında baharı karşılamak maksadıyla amaç da beti bereketi artsın evin diye yapılan bir yemektir açtığımız pazıyı yağlıyoruz bu sıvıyağ ve tereyağ karışımı karışımı sürüp, sızıklarımızı serptik rulo yaptık buzdolabında azıcık o yağın sertleştirmesi ve hamurun daha bir kıvam alması için beklettik şeklini vermek üzere yaklaşık 4-5 parmak genişliğinde kesip üzerinden bastırıp tepsiye diziyoruz üzerine yumurta sarısı sürüp fırında pişiriyoruz