Az bilinen, az bulunan bir tarif, tarifi alalı bir kaç yıl oldu, hala kızı Şehnazın kaynanasından öğrendiği bir tarif
1. tarif (Şehnaz Talay AYTEN'in tarifi)
bir kilo un
bir su bardağı sıvı yağ
bir paket kabartma tozu
karıştırılarak hamur tutulur
uygun büyüklükte parçalar koparılarak, çibörekten daha kalınca çibörek büyüklüğünde hamurlar açılır
hamurlar 10-15 yerinden parmakla deşilir
kızgın yağda kızartılır
sıvı yağ yerine tereyağı yada kaymak ile yapılan çeşitlride vardır
tok tutucu bir hamur işidir, tok tutması açısından ramazanlarda yapılır
afiyet olsun
Kaynak :Şehnaz Talay Ayten
Derleyen: Nafiz GÖNLÜŞEN
2. tarif (Humeyra PEKTUT' un tarifi)
1 su bardağı sıvıyağ. 3 yumurta. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu. ! tatlı kaşığı tuz.. 2 su bardağı su ve aldığı kadar un. Hepsi karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır. Yumruk kadar bezeler yapılır ve pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine çatalla yada parmak uçlarıyla izler yapılır. Kızgın ve bol yağda her iki tarafı kızartılır. Servis öncesi yağını alsın diye peçeteye dizilir. Biz en çok üzerine tozşeker dökerek yada reçelle yemeyi seviyoruz. Afiyet olsun Not: tok tutması açısından aynı bilgiyi Humeyra PEKTUT' ta veriyor, kazan kalaştan sahurların vazgeçilmezi olarak sözediyor. Kaynak: Humeyra PEKTUT
Kaynak: Sabriye Avci1 su bardağı sıvıyağ. 3 yumurta. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu. ! tatlı kaşığı tuz.. 2 su bardağı su ve aldığı kadar un. Hepsi karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır. Yumruk kadar bezeler yapılır ve pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine çatalla yada parmak uçlarıyla izler yapılır. Kızgın ve bol yağda her iki tarafı kızartılır. Servis öncesi yağını alsın diye peçeteye dizilir. Biz en çok üzerine tozşeker dökerek yada reçelle yemeyi seviyoruz. Afiyet olsun Not: tok tutması açısından aynı bilgiyi Humeyra PEKTUT' ta veriyor, kazan kalaştan sahurların vazgeçilmezi olarak sözediyor. Kaynak: Humeyra PEKTUT
kayın validem yapıyor yoğurt un sıvı yağ karbonat su hamur yoğurup daha sonra tabak büyüklüğünde açıp parmaklarının ucuyla hamura delikler açıp bişi gibi kizartiliyor benim oğlum delikli börek diyor Konya seçme köyünden tarif