KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

KOPMEŞE

KOPMEŞE


başparmak kalınlığında hemencecik yapılıverecek bir mayasız ekmektir,
1 kilo un ve yarım litre su ve az tuzla hamur tutulur
mayalı olmadığı için ince olmalı
elle yaydırılır çay tabağı ile tatlı tabağı arasında bir büyüklükte parçalar yapılır
fırında pişirilir
acil zamanlarda mayalı hamur olmadığı zamanlarda yapılıverir
veya
fırının iyice kızıp kızmadığını anlamak için fırının hemen ağzına konan ekmekçiğede kopmeşe denir
çıkan kopmeşe fırın yanında bekleşen çocuklara verilir.

Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Ulvi Talay, Sadiye Gönlüşen

 İKİNCİ TARİF

Mayalı hamur yapılır, yaklaşık yumruk iriliğinde bir hamur parçası alınır bastırılarak az yayılır büyüklüğü cay tabağından az büyük olur, Eskiden peş denilen şömineye benzer ocaklar olurdu, kopmeşe orada yapılır, ocağın altı tuğla döşeli olurdu, yakılan odunlar kor haline geldikten sonra tatarcası KIZUV lar kenara sıyrılır ısınmış olan tuğlaların üzerine yaklaşık dört tane kadar kopmeşe konur, peşin ve üzerine örtülecek olan şöyün kazan denilen yarı küre dökme/pik kazanın altına sığacak kadar, sonra üzeri şöyün kazan ile kapatılır etrafına kızuv (korlar) yığılır pişirilir. Kalaştan farkı biraz daha küçük olmasıdır, kalaş fırında pişer, kopmeşe peşte pişer.


Afiyet olsun

Derleyen : Nafiz Gönlüşen
Kaynak : Fahrettin Çobankuyu, Süheyla Çobankuyu

Blog Listem