KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

1 - CAYMA KOBETE

oklavman cayıp yasalgan soyu oklava ile yazılıp/açılıp yapılan çeşidi
Loğusa kobetesi pirinçli olur 
ancak tavuklu yada kıymalı yada patatesli kobetelerde yapılır
Bazılarının yapılışı farklıdır
KOBETE (pirinçli kobete,loğusa kobetesi)
1 kg. un, yarım bardak sıvı yağ, yaklaşık 1,5 bardak su (göz kararı yada el kararı denen şey işte yaklaşık bir kilo una iki bardak su gidiyor hamurun suyu azsa su kat, unu azsa un katarsın işte) , silme bir  çorba kaşığı kadar tuz, 250gr kadar kıyma, bir cay kaşığı karabiber ve kavurmak için yarım çay bardağı yağ.
İç Hazırlanışı: Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile tencerede kavrulur ve içine yarım su bardağı su dökülür, su kaynayınca  bir su bardağı kadar pirinç katılır pilav gibi suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sonra Karabiberi konup karıştırılır.pilav gibi demlenmeye bırakılır.
 Un, tuz ve su ve yarım su bardağı yağ konur çıtır çıtır olması için bi çorba kaşığı kadar sirke konur  karıştırılarak hamur yapılır.hamur baklava hamuru gibi tutulur ince açılacağı için yağı koyuyoruz. Yoğrulduktan sonra hamurdan iri mandalin büyüklüğünde parçalar kopartılıp tepsi büyüklüğünde yazılır yani açılır,    pazılar açılırken, nişastalı un kullanılırsanız daha kolay açılır kendinize yada una güveniyorsanız nişasta koymasanızda olur. Hafif kuruyan pazılar yağlanan tepsiye konur yalnız her kat yağlanarak tepsiye dizilir. Yufkaların yarısına gelince ki yarısı demek onbeş kat pazı falandır en azı ara malzemesi olan içi yayılır. Sonra diğer onbeş pazılar(15 civarı en az) yağlanarak tepsiye dizilir. Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir.
El açması olduğu için yağı çeker hamur bi tepsiye yaklaşık 300gram falan sıvı yağ gider,hazır yufkalar yağı çekmez yarım bardak yağ yeter hazır yufkaya, o yüzdende hazır yufkayla yapılan kobete aslının yerini tutmaz.
El açmasının tadı bambaşkadır ağızda dağılır mübarek
Ziya mınav kobeteni kop süye edi.

Göbete ayran, hoşaf veya çay ile iyi gider.


Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem