KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

TÖKEZ ÇÖREGİ

TÖKEZ ÇÖREĞİ


bir  bardak sıvı yağ
bir bardak ılık süt
1/4 paket maya
tuz
bir tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un
üzeri için yumurta sarısı, susam, çörekotu

ılık süt ve yağa maya,tuz,şeker ve aldığı kadar un konup yoğrulur, katıca bir hamur yapılır
mayalanması için bekletilir,
mayalanınca normal simit kalınlığında oklava gibi elle yuvarlanır
tabaktan biraz daha büyükçe halkalar yapılır
üzerine yumurta sarısı sürülüp susam,çörek otu serpiştirilir
piştiğinde çocuk bileği kalınlığında olur
kalınca olduğundan harsız, fazla kızgın olmayan fırında pişirilir

tatarların adetlerinden biridir
çocuklar yeni yürümeye başladığında, tökezlemesin diye yapılır
komşular çocukları ile birlikte çağrılır
tökezleyen çocuğun ayaklarına bir ip bağlanır
bir kaç adım yürütülüp ip kesilir
tökez çöreği arkadan öne doğru çocuğun apış arasından geçirilip, parçalanır, gelen çocuklara dağıtılır
iki yaşlı kadın tökez çocuğunu koltuk altlarından tutup sallansın selaya, cürsün (yürüsün) cumaya diye kıbleye doğru 3 kere sallarlar

Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem