KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

BAVURSAK

BAVURSAK


Host unlimited photos at slide.com for FREE!



Bi kilo una 2 subardağı ılık su veya süt,bi tatlı kaşığı şeker,bi tatlı kaşığı tuz
Şeker kabartması için konur,  mayalı hamur  yapılıp üstü kapatılıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır
yaklaşık bir saat kadar sonra koyulduğu zamankinden bir kat fazla olur hamurumuz hazır, hazırlanan mayalı hamurdan
bir parça hamur kopartılıp yoğurarak top haline getirip çok az unla yarım santim kalınlığında açılır ve şekildeki gibi parçalara kesilir
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
veya çay bardağı ile yada su bardağı ile kesilerek yuvarlakda yapılabilir,
isteğe göre daha büyükte tutulabilir, nogaylarda özellikle cenaze ve bayram gibi önemli günlerde yapılır,kazak, kırgız, kazan tatarları ve hemen tüm orta asya türklerince bavursak adıyla bilinir ve yapılır.

Parçalar kızgın yağa atılır alt üst kızarması için arada karıştırılır
Kızardıktan sonra alınır yağ çekmeyen bir hamurdur, yalnız  hamurun kızartılacağı yağ kızgın olmalı yoksa yağ çeker.
afiyet olsun

Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak: Sadiye Gönlüşen

Eskişehir Rıfkiye köyünün tanıtımını yapan bir videoda bavursakın çok daha büyük yapıldığını gördüm, kıygaşadan daha büyük yapılıyor hamur elle sozutularak alabildiğine açılıyor neredeyse şöyün kazan genişliğinde yapılıyor.
intenette gezinirken bulduğum bir yazıda şöyle yazıyordu uygurlarda süt yada yoğurt karıştırılarak getirilen bir başka yemek de bagursak, eski türkler de uzun yolda çürümeyen ve kokmayan bagursak, yağda kavrulmuş undan yapılır diyor.

manas destanında da  manasın annesi düğünde gelinini alırken etrafa bagursak saçıyor.

Blog Listem