KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

17 Şubat 2011 Perşembe

ŞILGİY MAY

116. tarifimizi veriyoruz

KÜBÜDEN ŞIKKAN MAYGA ŞILGİY MAY DEP AYTILA.
dört beş kilo yoğurt kübüye konur
3-4 litre soğuk su ilave edilir

yayık sopası ile dövülmeye başlanır
kübüde(yayıkta) yayıldıkça/dövüldükçe yağ ayrışarak, kübünün üstüne doğru çıkmaya başlar
sopayı üst tarafa doğru çekip yavaşça döndürülerek yağın toplanması sağlanır
çok sıcak havada yağlar eridiği için toplanmayabilir o zaman üzerine biraz soğuk su dökülürse toplanır.
Kübüden çıkan bu yağa şılgiy may denir.

şılgiy kelimesi, türkçedeki cılk kelimesi ile ilintili görünüyor, cılk kelimesi bozuk yumurta, cıvık anlamlarına geliyor,
ŞILGİY MAY olgunlaşmamış/cıvık yağ anlamında kullanılıyor olmalıdır, sozma kobete yaparken de hamurların çürütülmesi/yumuşaması için bekletilmesi aşamasına  ŞINIKTIRMAK deniyor.

Şılgiy mayın buzdolabının olmadığı dönemlerde acımaması, saklanabilmesi için geliştirilmiş bir yöntem olan

SARIMAY haline getirlmesi gereklidir.


Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Kaynak: Yusuf  Tokat / Yalova-Çiftlikköy

Blog Listem