KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

KAŞIKBÖREK

KAŞIKBÖREK
.
     
Resmin böyle göründüğüne bakmayın kaşıkböreklerin görünmesi açısından resmini çekerken suyunu çok az koyduk, Her ne kadar kaşık börek diye bilinse de börekle alakası yoktur çorbadır.
börekleri örttü örtecek kadar suyu olması lazım.

İçi:rendelenmiş soğan, kıyma ,tuz,karabiber karıştırılır
Hamuru:mayasız hamur yapılır
Bir kilo un iki su bardağı su bir çorba kaşığı silme tuz yumurta karıştırılıp yoğrulup hamur yapılır
Kulak memesi yumuşaklığından daha sertçe bir hamur yapılır
Suda haşlanacağı için yumşak olursa yayılır
Üzerine bir bez örtüp içi hazırlanana kadar dinlendirilir 10 dk falan yeter
Hamur dinlenirken bizde içi hazırlarız soğanı rendeleriz falan
Yumruk iriliğinde bir parça kopartılıp üyülüp elde yuvarlatılır
Pazı açılır iki parmak  eninde vede genişliğinde kesilir
daha ufak yapanlarda var
İçine fındık büyüklüğünde iç konur
Üçgen şeklinde katlanır
üçgenin geniş kısmı karşıya doğru sivri yada yuvarlak kısmı bize dönükken
iki uç aşağı doğru çevrilir
sonra sağ kulak altta (böreğe yakın) sol kulak üste ( dış tarafta) olmak üzere sağ elin başparmağı ile sol elin işaret parmağı bastırılarak yapıştırılır.

Kaynayan suyuna tuzu atılıp bir çorba kaşığı kadar yağ konur hamurlar birbirine yapışmasın diye
kaşık börekler suya boca edilir.
Yaklaşık onbeş dakika civarında pişer
Piştikten sonra tabaklara alınır
Tabaktaki kaşıkbörek çorbasının içine iki kaşık kadar yoğurt sonrada
Yağı kızdırıp içine kırmızı biber veya pulbiber atılarak yaptığımız
Biberli yağ kaşıkbörek çorbasının üzerine gezdirilir sonrada karabiberi serpelenir 
Lohusalara,özellikle kışın üşütme sebebi ile hastalanmış hastalara verilir,canlansın diye
kaşık börekin gelenekte özel bir yeride vardır
anadoluda ki geleneğin aksine cenaze evinde yemek pişer
komşular yemek getirmez yemek yemeye gelirler
cenaze evinde ilk gün helva ve kıygaşa yanına genelde patates yemeği
cenazenin kırkında ise illede kaşık börek çorbası yapılıp gelenlere verilir.

Doyurucu,besleyici,lezzetli bir çorbadır
Not: resim sizi aldatmasın, resimde  çorbanın içindeki kaşıkböreklerin görünmesi için böreği bol suyu az koyduk suyu biraz daha çok olur, yaklaşık kaşık böreklerle silme olacak şekilde sulu olur. sıcak sıcak bol karabiberli olarak içilir.
Afiyet olsun.


Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem