KALAŞ
1 kilo una yaklaşık yarım litre su ve tuz koyup yoğrulur,
hamurun durumuna göre su veya un biraz arttırılabilir.
elle yaydırılır , ekmek dilimi kalınlığında yapılır
fırında pişirilir. büyüklüğü tatlı tabağı kadardır.
çoban köbete yapılırken üst ve alt için yapılan her bir hamur parçasınada kalaş denmektedir, kalaş da yuvarlak olarak elle açılmış hamur anlamı seziliyor
Bir tatar türküsü
Ay şalaşım, şalaşım, şalaşım,
Külge pışken kalaşım!
Sen şalaşka kelgende, kelgende
Tay soyarman asabay.
Tatar aşı pışirip, pışirip
May kuyarman asabay
Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Ulvi Talay, Fahrettin Çobankuyu
TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY