KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

LAKŞA ALVA

LAKŞA HELVA

Bu kez Nogay forumuna yazan dağıstanlı bir nogaydan tarif (Muhacire)

Sizge üykön salamlar ayavlı soydaşlarım.Kalay arüv öz mılletımnın arasında öz tılımızde söylemege.Sızın barınızdı keleyatırgan mübarek Ramazan bayramman kutlayman.Allah(c.c.)dualarınızdı kabul etsın, hem de saklagan Orazalarınızdı kabul etsın. O kün kelsın ki, bızım dunyadın her bır yerıne şaşılgan nogaylarımız bır bayrak hem de bır devletke yıynalıp küşlü bır Orda kursunlar. Allah eş bırevınızdı bereketınden niymetıden ayırmasın. Yine de hepinize ateşli selamlar

Benim babaannemin (tetey deriz biz)babası Sahura TALKAN adında yemek hazırlatırdı her zaman. Deyirmandan keçirtilmiş kavrulmuş mısırı kaymakla karıştırarak az miktarda duz ve şeker tozunu elave ederdi, ve tabi afiyetle yiyordu. Hem faydalı hem de tok saklardı ta iftara kadar.
 (Not : erişte şeklinde kesilen hamurun nogaycası Lakşa dır.

Bi de Ramazan tatlımızla paylaşmak istiyorum.
Laksa helvası deriz ona.
10 tane yumurta un bir fiske duz
kulak memesinden biraz sert hamur yapıyoruz, bolüyoruz oklava ile 3milimetre naziliğinde yayiyoruz
ve erişte şeklinde doğruyoruz,
sonra erişteleri yarım litre sıvı yağda kovurarak bir teştiye (kaba) topluyoruz.
Ayrı teştide (kapta) 600gr şeker tozuna 300gr su elave ederek kaynatıyoruz 35-40 dk(soğuk halinde bal gibi olmalı)
500gr ceviz içini erişte ile karıştırdıktan sonra
şerbeti üzerine boşaltıyoruz
ve hızlı karıştıdıktan sonra istediğimiz şekli vererek tepsiye topluyoruz.
Hadi deneyin size afiyetler.

Blog Listem