KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

KUNDAK BÖREĞİ

KUNDAK BÖREĞİ (TATAR BÖREĞİ)

Tatar yemekleri serisine Kundak böreği ile devam ediyoruz,
bu yemeğe internet sayesinde ulaştım, daha önce bilmediğimiz bir yemekti
bu yemeğe ilk önce http://polilermutfakta.blogspot.com/2006/09/tatar-brei.html adresinde rastladım, yorum yapanlardan birisi bunun bulgaristanda sini mantısı diye bilindiğini söylüyordu blog sahibi ise kendisininde bulgaristanlı olduğunu ve bütün çevrede tatar böreği ismi ile bilindiğini söylüyordu, sonra aynı böreğe http://290405.blogcu.com/derin-dondurucudaki-kis-hazirliklari-ve-tatar-boregi-tarifi/2326425/ bu linkte  rastlardım bu böreğin balıkesirdeki bir yarışmada tatar böreği ismi ile ödül aldığını söylüyordu. daha sonra yapılışı aynı ancak katlanışı farklı olan sini mantısı isimli böreği http://missmelis.blogcu.com/1317343/ buldum tarif yine bulgaristan yöresine aitti.
bir devirde bulgaristan tarafına yoğun tatar göçü olmuş halada bulgaristanda epey tatar yaşıyor  çevredekiler tatarlardan öğrendikleri bu böreğe tatarböreği ismi vermişler, yada sinide yapıldığı için sini mantısı demişler, tıpkı bir dönem anadoluda olduğu gibi anadolunun bir çok yerinde üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülen makarnaya tatar deniyor erzurum,hakkari,sivas,malatya,antalya,denizli,vs,vs..  makarna kelimesi yerleşmeden evvel galiba makarnaya tatar deniliyormuş.

bu yemeğin isminede katlama şeklinden esinlenerek diğer tatar böreklerinden ayırmak için kundak böreği dedim

Malzemelerimiz
1 kilo un, tuz, yeteri kadar su (yaklaşık iki bardak) ile bildiğimiz mantı hamuru yapıyoruz

içi için:: bir tavuğu haşlayıp yarısı kadarını didikliyoruz, iki kuru soğanı doğrayıp yağda kavuruyoruz
biz kıymalı yaptık yarım kilo kıyma, bir soğanı  karıştırdık karabiber ve tuzunu ilave ettik,
ancak tariflerde bu börek tavuk etiyle yapılıyor ancak kıymalı da yapılabileceği belirtiliyor

yufkaları yastağaçta açtıktan sonra irice kesiyoruz dört parmağa dört parmak olacak şekilde
sonra hazırladığımız içten koyup bebek kundağı yapar gibi önce alt köşesini üst taraftan boşluk kalacak şekilde katlıyoruzve kundak gibi ön tarafa doğru sarıyoruz
ve yağladığımız tepsiye diziyoruz,dizdikten sonra fırına veriyoruz
kundak böregi kızardıktan sonra üzerine tavuğu haşladığımız suyu koyuyoruz
eğer bizim gibi kıymalı yaparsanız suyun içine bir çay bardağı yağ katıp kaynatıyoruz ve üzerine yavaş yavaş döküyoruz
sonra tekrar fırına koyuyoruz suyunu çekene kadar pişirip alıyoruz, üzerini kapatıp hafif nemli olan böreği demlenmeye bırakıyoruz.
afiyet olsun





1. kaynak (POLİLER)

Tatar Böreği


Bu böreği annem ve babaannemden öğrenmiştim. Küçükken sık sık yaparlardı, bende yanlarında yardım etmeye çalışırdım..Çok uzun süredir aklımda ama yapacak biri yok ki yanımda:(
İş başa düştü yani...

Malzemeler(8 kişilik)

* 6 yufka
* 1 tavuk (yada 2 tavuk göğsü)
* 4 orta büyüklükte soğan
* Tuz, Karabiber, Pul biber
* Sıvı yağ

Hazırlanışı:

Önce tavuğu haşlayın. ( Bu börek isteğe göre tavuk yerine ciğer ile de yapılabilir. 6 yufka için 500-750 gr ciğer kullanılır. Bu sefer haşlamak yerine ciğer soğan ile kavrulmalıdır.)Tavuk pişerken bir yandan soğanları çok ince doğrayın ve pembeleşene kadar normal miktarda sıvı yağ ile kavurun. Tavuk piştikten sonra el ile küçük parçalara ayırın. Parçalanmış tavuğa soğan, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin ve iyice karışmalarını sağlayın.

Yufkaları 10x10 cm büyüklügünde kareler oluşturacak şekilde kesin. Her bir kareye hazırladığınız malzemeden yarım yemek kaşığı ekleyin ve bebek kundağı yapar gibi, önce karenin alt köşesini malzeme üzerine katlayın. Daha sonra yan köşelerisıra ile katlayın ve resimdeki gibi yüzeyi yağlanmış tepsiye dizin. Katlanan yufkanın üst kısmını açık bırakın. Tüm tepsi dolunca yağ fırçası yardımı ile tüm böreğin üstüne sıvı yağ ile kaplayın. Çok fazla yağ sürmenize gerek yok. Böreğinizi 180 C de üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Böreğiniz kızarmaya başlayınca, ıslatmak için gerekli suyu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ ve 1 litre su koyun ve kaynatın.( Bu miktarı börek miktarına göre azaltabilir yada arttırabilirsiniz).Yağlı suyu, fırından aldığınız böreğinizin üstüne her yeri ıslanacak şekilde dökün.Daha sonra böreğinizi ocağınızın en küçük bölümünde eklediğiniz su buharlaşana kadar bekletin. Bu sırada böreğinizin üstünü başka bir tepsi veya gazete ile kapatırsanız daha yumuşak olmasını sağlarsınız..

yorum:
Ben aslen Bulgaristanlıyım ve bu böreğin hemen hemen aynısını biz de yapıyoruz hatta bunun asıl memeleketi orası diyebilirim fakat bir püf notsatı var eğer iyi sonuç almak istiyorsanız yufkaları kendiniz açmanız gerekiyor ve asıl adı da sini mantısı.Tadı gerçekten de harika benim en sevdiğim yemeklerden biri diyebilirim. Ayrıca ıspanaklı bir tarifiniz vardı fırında pişen onun da asıl tarifi pırasa ile oluyor ve adıda kombiste.Ellerinize sağlık ikiside çok güzel olmuş kendimi annemin mutfağında bu börekleri yerken hayal ettim biri yapsa da yesek :(
yoruma cevap
Merhaba Hayriye; bende Bulgaristan göçmeniyim. Tatar böreğini babaannem kendi açtığı yufkalarla yapardı ancak bu gercekten çok zahmetli bir iş..Ben bu böreğin ismini hiç sini mantısı olarak duymamıştım..Benim çevremde tatar böreği olarak bilinir..Gombak ıda pırasayla hiç yapmayız biz..Hatta ben değişiklik olsun diye kabak yada havuç ile denemeyi düşünüyordum.Pırasayla deneyeceğim bir dahaki sefere..Sanırım seninde yabancı olmadığın kartala(bezdirme), ve cizleme olarak bildiğimiz hamur işi yemeklerimiz var. İlk fırsatta bunları da eklemek istiyorum sayfamıza..Ancak annemin eşliğinde pratik yapmam gerekiyor..En son ortaokul yıllarımda yapmıştım sanırım..Seninde bildiğin göcmen yemekleri varsa farklı sitende görmeyi çok isterim..Sevgiler


2. kaynak
Uzun bir yazıdan sonra burada, yani Balıkesir’de düzenlenmiş bir yemek yarışmasında ödülü bile olan bir börek tarifine TATAR BÖREĞİ tarifine geçiyorum...

Börek marifetli  ve güzel iki genç kız,(biri kardeşim Gülay-diğeri kardeşim gibi sevdiğim Kader)ın ellerinden..Ben de resimleyen ve tadına bakanlardan..Ben henüz deneyemedim ama misafir menülerime muhakkak eklemeyi düşünüyorum..Tavukla yapılan bu farklı böreğin işte malzemeleri...
TATAR BÖREĞİ


















Malzemeler:
















Hamuru için:


1 kilo Un
Yeteri kadar tuz ve su..(Mantı hamurunun ki gibi)

İçi için:

















1 bütün haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
5 adet kuru soğan
Özellikle karabiber
Yeteri kadar tuz..

Üzeri için:
1,5 litre sıcak Tavuk Suyu










3. KAYNAK (MALESEF RESİMLER UÇMUŞ)
NOT :
Benim fırın tepsimin ölçüsü 35 cm ve bu ölçüdeki bir tepsiye 5 yufka rahatlıkla yetiyor siz buna göre kendi tepsiniz için ölçüleri azaltır veya çoğaltırsınız.Burada önemli olan nokta yufka başına yumurta kullanılıyor olması ( kullanmayanlar da var 3 yumurta ve üzerini su ile tamamlayanlar var fakat bu yufkaların çok geç donmasını sağlıyor ve o zaman da istenilen güzel sonucu elde edemiyorsunuz )

HAMUR MALZEMESİ

-         5 yumurta
-         Yarım yemek kaşığı tuz
-         Un


İÇİ MALZEMESİ

-         5 adet büyük soğan ( daha fazla da kullanabilirsiniz )
-         250 gr kıyma ( 1-2 parça tavuk budu veya eti (büyüklüğüne göre değişir ) veya 300 gr ciğer ile de yapabilirsiniz)
-         Karabiber
-         Tuz
-         Kırmızı pul biber ( isteğe bağlı )


YAĞLI SUYU İÇİN

-         1 çay bardağı sıvı yağ ( tavuk eti kullanacaksanız yağ konulmuyor tavukların pişirildiği kendi suyu ilave ediliyor )
-         Su
-         Tuz

YAPILIŞI

-         Önce iç malzemesini hazırlayalım soğanları yemeklik doğrayın kısık ateşte pembeleşene kadar pişirin.
-         Piştikten sonra içine kıyma, tavuk eti veya ciğerinizi ilave edip onları da pişirin ( tavuk etini daha önceden ayrı bir yerde bol suda kaynatın suyu daha sonra üzerine dökmek için gerekecek ve küçük küçük doğrayın veya elinizle didikleyin ,ciğer kullanacaksanız da ayrı bir yerde kavurun suyunu çeksin ve daha sonra soğanlara ilave edin yoksa soğanların rengi biraz kararabilir )
-         Tuzunu ve karabiberini kullanacaksanız da kırmızı pul biberinizi de ilave edip soğumaya bırakın.
-         Yumurtaları yoğurma kabınızda kırın.Çatal veya çırpma aleti ile güzelce çırpın
-         İçine tuzu ve ununu ilave edip yoğurun ( kulak memesi kıvamından biraz daha sert hamur olacak,çok sert bir hamurunuz olursa ellerinizi su ile ıslatıp hamuru yoğurursunuz cıvık olursa da un ilave edersiniz biz yaklaşık 4 su bardağı kullandık ama ellerimi 2 defa su ile ıslattım )
-         Hamuru biraz dinlenmeye bırakın daha kolay yufka açılması için.
-         Hamurunuzu 5 eşit parçaya ayırın ( biz 5’e ayırdık 5 yufka yapmak için ama siz tepsinize ve kaç yufka yapacaksanız ona göre hamuru parçaya ayırırsınız )
-         Dinlenmeye bıraktığınız hamur parçalarından birini alıpince bir yufka olana kadar açın ( bu yufka normal suda pişirilen mantıdan çok daha ince olacak börek yaptığınız gibi ince yufka açılıyor ) ( içinde yumurta olduğu için yufkalar biraz zor açılıyor ama zor açılması güzel bu mantı için çabuk kuruyacak demek )
-         Açtığınız yufkayı bir mutfak bezi üzerinde veya gazete üzerinde kurumaya bırakın.
-         5 yufkanın tamamını açmadan yufkalar genellikle kuruyor ve kurumaya başlayan yufkaları 7 cm genişliğinde kare şeklinde kesin ve içine hazırladığınız harçtan küçük parçalar koyup ağızlarını kapatın.
-         Tepsinizi yağlayın ve yufkalarınızı içine dizin.
-         5 yufka bitene kadar bu işleme devam edin.
img172/9995/mantsarmawincecf9.jpg

img227/6619/mantekil1wincenv4.jpgimg172/9606/mantekil2winceif7.jpg

img227/4374/mantpimemiwinceou1.jpg
-         Önceden ısıtılmış 250 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin
-         Yufkalarımız fırında pişerken bir tencereye su koyun ve içine 1 çay bardağı sıvı yağ ve tuz ilave edip kanatın ( suyun miktarı tepsinizde pişen yufkaların üzerini biraz geçicek kadar olmalı tavuk eti ile yaptıysanız tavukları pişirdiğiniz ve kendi yağlı suyunu dökün ayrıca yağlı su yapmayın ve yağ ilave etmeyin )
-         Yufkaların üzeri kızarıp piştikten sonra üzerine yağlı suyu dökün ( su kaynak olacak çünkü yufkalar fırında sertleşip kuruyor) 
-         Yufkaların üzerine yağlı suyu döktükten sonra fırın tepsisini üzerini başka bir tepsi ile kapatıp fırında yufkalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.

NOT : Ben yağlı suyu döküldükten sonraki halinin resmini çekip size gösteremedim çünkü bu mantıyı aniden bir misafir gelir veya kızıma arada bir parça çıkarıp pişirmek için buzluğa koydum ( fırında piştikten sonra soğumasını bekleyin ( yağlı suyu dökülmeyecek )soğuduktan sonra tek tek mantılar ayrılıyor ve buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırıyorum )siz de o şekilde yapabilirsizin tazeliği hiçbir şekilde bozulmuyor ve aynı lezzetti veriyor. Pişireceğiniz zaman bir tepsiye dizersiniz ve üzerine yağlı su döküp pişirirsiniz veya tencerede çok az  yağlı su ile pişirebilirsiniz.Ben buzluğuma yaprak sarması da bol bol sarıp koyuyorum ve canım aniden yaprak sarması isterse pişiriyorum veya misafir gelince 15 dk hazır hem evde o an hazırda bir yiyeceğim yoksa mahcup da olmamış oluyorum J

Blog Listem