KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

KIBRIS TATAR YEMEĞİ

KIBRISTAN TATAR YEMEĞİ

Kıbrıs tatar böreği kıymanın içine konulması ile tabak böreğe epey yakınlaşıyor ancak, iç malzemenin kavrulması ile ve kıymalı iç ile yapılan böreğin üzerine asli olarak hellim peyniri ve peynir koyulması ile ayrışıyor, ancak nadirattan olmak üzere yoğurtlu olarak yapanlarında var olduğu not ediliyorki bu şekli tabak böreğe epey yaklaşıyor.

Tatar Böreği           
Kıyma alınır. İçine maydanoz ve soğan kıyılır.
Yelerince tuz ve az miktarda kara biber ilave edilip ateşte iyice kızartılır.
Mayasız hamurdan açılan bezeler küçük parçalar halinde kesilir.
Hazırlanan malzeme bu küçük hamur parçalarının üzerine konur ve üstü kapatılır.
Değişik şekiller verilmekle birlikte üçgen şekli tercih edilir.
Yapımı bittikten sonra kaynayan suya atılıp iyice pişirilir, Sonra tabaklara alınır.
Üzerine rendelenmiş hellim veya peynir konduğu gibi soslu yoğurtla yiyenlerde vardır.

Afiyet olsun. 


Netten bulduğum, mani söyleme merakı yüzünden yarım kalmış bir tarif :)

tatar böreği. Bu böreğin diğer adı mantıdır. Gerçi şimdi hazır alır gençlik. Bu yaptıklarımızın tadı hazırdan daha eyidir. Ben hep çocuklarıma yaparım. İlk önce tatar böreğinin malzemesini söyleylim da belki yapan biri olur. Gıyma, maydanoz, karabiber, tuz ve soğan. Soğanı eti gıymayı gavırın, soğuduktan sonra hamırı tutan, beze açan, ondan sonra da oklavıdan çıkarın. Bezeyi karecik karecik kesen, saran gendini. Manicik geldi aklıma durda; ‘’Garanfilim salkarım açılmaya korkarım yarim geldi deseler ölü olsa kalkarım’’. Hade türkücük söyleylim da neşemiz yerine gelsin. ‘’Havuz başında furma / gız garşımda durma / eğildiysam öpeyim / o da geldi başıma. Gidemem ben gelemem ben / her güzele gönül veremem ben / aç kollarını sar boynuma / üşüdüm üşüdüm saramam ben’’.

Ve Kıbrıstan doğal bir sonuç,  TATAR BÖREĞİ YİNE BİRİNCİ

Birinci Karpaz Plaj Şenlikleri çerçevesinde geçtiğimiz akşam Yenierenköy Belediye Plajı'nda börek yarışması yapıldı. 20 yarışmacının katıldığı yarışmada birinciliği Şerife Hanım'ın yaptığı Tatar Böreği kazandı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan 20 börek üzerinde titiz bir değerlendirme yaptı. Yaptığı değerlendirme sonucu ilk 3 dereceye giren börekleri açıkladı.
Birinciliği Şerife Ki'nin yaptığı Tatar Böreği kazanırken ikinciliği Zaliş Özcan'ın yaptığı Sini Böreği, üçüncülüğü ise Hülya Şahin'in yaptığı Ispanaklı börek kazandı.
Yarışmada dereceye girenlere belediye tarafından anı tabağı, birinciye ayrıca bir cep telefonu hediye edildi.

Blog Listem