KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

29 Aralık 2010 Çarşamba

KAYMAKLI KAVE

KAYMAKLI KAVE

Cream of mushroom soup

geleneksel kahvelerimizden biri de kaymaklı kahvedir
kaymaklı kahve genellikle tostakay ile sunuluyor,
tostakay küçük fincan ile büyük fincan arasında büyüklüğü büyük fincana daha yakın bir tür fincan, kulpsuz olup tabanı dar ağız kısmı genişçe oluyormuş,

eğer sunum bildiğimiz küçük fincanla yapılacaksa bir tatlı kaşığı, tostakay ile sunulacak ise iki tatlı kaşığı kaymak koyulur üzerine bildiğimiz kahve ilave edilir

gelenekte kıtlama usulü ile içilirdi, ancak şimdi şeker içine koyuluyor.

afiyet olsun
Nette bulduğum bir yazıda şöyle bir bilgiye rastladım:
Kırım Tatar adetlerinde yemek öncesinde kaymaklı tatar kahvesi, yemek sonrasında yeşil çay içilir. İkram edilen kaymaklı kahve ve yeşil çayın geri çevrilmesi ev sahibini oldukça üzer.
Avan  (havan)  dökümden veya ağaçtan oluyor. Kahve dövmek (kave tüymek) için olan küçüklere avan deniyor, kahve çekmek için ayrıca el ile kullanılan kave tirmeni (kahve değirmeni) kullanılıyor

Gerçekten kahve kültürümüzde büyük yer etmiş, netten bulduğum Celal Çağdaş a ait bir yazıyı aktarıyorum:
unutulmakta olan adetlerimizden biri de KAVETOY dur,
Kavetoy düğünün sonunda, gelin geldiği günün akşamı yapılan bir törendir. Daha iyi anlatabilmek için "cas şıgarba" merasiminden başlamak istiyorum. Bizim köylerde onbeş-yirmi sene öncesine kadar damat düğün evinde pek ortalıkta görünmez, eğlencelere direk katılmazdı. Düğünün genellikle ikinci günü damadın arkadaşları davet edilir, yemek verilir, yemekten sonra damat hazırlanır, kuyöv bası (sağdıç) nın nezaretinde evde bulunan büyüklerin, özellikle anne babanın elini öper ve evden çıkar.

Avluda gençlerin arasına karışır, halaya durur. Halay çekerken yengelerden biri, hazırladığı tepsiyle gelir. Damadın boynuna Poşu bağlar, damadın üzerinden şeker, fıstık, para gibi nesneleri saçar (çocuklar kapışır). Halay çeke çeke, davul zurna eşliğinde daha önceden hazırlanan eve gelinir. Bu evin avlusunda yapılan eğlenceden sonra eve girilir. Sağdıç damadın boynundaki poşuyu alarak evin köşesine (törüne) asar. Artık Cas kösterme merasimine kadar o evde kalırdı.
(halay ve poşu çevreden ne kadar etkilenildiğini de gösteriyor)

Cas şıgartılgan ev genellikle damadın yakın akrabalarından birinin evi olurdu. Damat kendi misafirlerini (okuntu gönderdiği başka köylerin caslarını) burada ağırlardı. Bunun faydaları; hem düğün evindeki kalabalık bölünmüş olur, hem de gençlerin yapabileceği bazı olumsuz davranışlar ortalıkta aleni yapılmamış olurdu. Mesela içki içiliyorsa gizlice bu evde içilirdi. Kağıt oynanacaksa burada oynanırdı.

Gelin indiği gün köyün gençleri ev ev dolaşılarak her hanenin en büyük erkek çocuğu davet edilirdi. Akşam yemeği bu evde yenir, çaylar içilir ve cötgürme zamanı (para atma) gelirdi. Ortaya bir tepsi konur, üzerine damadın duvardaki poşusu serilir, herkes ortadaki görevli kıdımli gençlere para verir, veren kişinin ismi söylenerek paralar poşunun üzerine atılırdı. Bu işlemin sonucunda damada verilmek üzere hatırı sayılır bir para birikirdi. Bunun sosyolojik faydası; yeni evlenen, eş sahibi olan, aile reisi sayılan damat, eşinin ve kendisinin ihtiyaçları için babasından veya başkasından harçlık istemek zorunda kalmazdı.

Misafir gençler çay faslını (kahvede yerini çaya bırakmış görünüyor her ne kadar kavetoy ismini korumuşsada) fazla uzatmadan evden ayrılırlar, sağdıç ve damat yalnız kalır, ortalık çekildikten sonra gelinin yanına giderlerdi. Gerdek faslından sonra tekrar damat kavetoy evine dönerdi. Sabahleyin öğlene doğru damadın yakın arkadaşlarıyla birlikte baba evine gelir ve cas kösterme merasimi başlardı. Yemek faslından sonra damat annesinin, babasının ve diğer büyüklerin ellerini öper ve normal hayatına başlardı. Neticede bütün işler belli bir edeple yapılır ve yeni çiftler evlilik hayatına alıştırılırdı.

Blog Listem