UVMAÇ ÇORBASI
Bir kaba un konur tuzu ilave edilir, kaynak su üzerine karıştıra karıştıra dökülür çok kaynak su kullanıldığından kaşıkla karıştırılır
Su fazla konulmamalı yavaş yavaş topaklaşır topak bir hamur elde edilir
Ceviz kadar bir parça kopartılır unla ovalanıp şehriye gibi parmaklarla dökülür ovma işlemi işaret ve orta parmak altta baş parmak üstte olarak yapılır.
bir başka yöntem hafif su serpelenmiş unun iki el ayasında ovuşturularak yapılmasıdır
birde bir tepsiye un sepeleyip üzerinede su sepeleyip kuskus yapar gibi el ile ovalayıp uvmaç yapılır, ancak yine ele yapışıyor onlarıda iki el ayasını birbirine sürterek ve parmaklarla ufalayarak uvmaç haline getiriyoruz
Dökülen parçalar taze taze kullanılır zaten bu çorbanın özelliği hamurunun taze olmasıdır.
Soğan domates tuzlanıp yağda kavrulur hamurlarla birlikte sıcak suya atılır
Pişince alınır
Tavuk suyuyla daha güzel olur.
Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Fehime Çağlar'dan OMAŞ
Foto: Fehime Çağlar
Tarif: Tuzlu katıklı omaş. Üstüne tiştiş sarımaylı kırmızı biber..katına turp,aşşı biber.Pişecek omaş ta katında.
RONDO İLE OMAŞ TARİFİ
rondo ile omaş yaparken,un su tuz bir yumurta kırıyorum unlu
Çok sert bir hamur yapıyorum...Avuçiçi kadar hamuru,üzerine biraz un serperek rondo hazinesine alıp, çevirip ufatıyorum..irilerini ayırıp tekrar rondoluyorum.hepsini aynı boyda olacak gibi ayarlıyorum..
Çorbanın suyunu kaynatıyorum,tuzunu atıp omaş döküyorum,pişiriyorum...hemen pişer zaten...dikkat taşabilir....süzme yoğurdu tuzlayıp bekletiyoruz bikaçgün.( buzdolabında)...sulandırıppişen çorbaya hazırlıyoruz.
Tereyağını eritiyoruz..eriterek tuz atıyoruz biraz,kaynatıp kırmızı biber kavurup alıyoruz...kırmızı biber çok çabuk yanar,karıştıra karıştıra hemen kapatıp alıyoruz,çorbayla buluşturuyoruz.
Kaynak: Fehime Çağlar