KAVURMA BÖREK
Fotolar: Şehnaz Ayten
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 corba kaşığı sirke
250 gr tereyagı isteyen 1 paket margarin kullanabilir
Tuz,alabildiğince un
Hamur kulak memesi yumusakliginda olacak
İÇİ
1/2 Kiloya yakin kıyma
1 su bardağı pirinç
Karabiber,tuz
İÇ HARCI YAPILISI
Kiyma tencerede kavrulur uzerine pirinc ilave edilir birkac dakika karistirdiktan sonra 1 su bardagi su ilave edilir kısik ateste pisirilir.pİşen harca tuz,karabiber ilave edilir.demlenmeye birakilir
YAPİLIŞI
Yogurulan hamur 6 esit parcaya bölunür.
3 beze ince bir sekilde acilarak aralari yaglanir. üst üste konur
Yufkalar üçerli rulo seklinde sarilir ve buzdolabina yarim saate yakin konulur.(yağın donması icin).
buzdolaptan çıkan rulolar 2 parmak genisliginde kesilir
ortadan parmakla boğum yapilir yarim tur burularak ustuste tekrar kapatilir, boylece kat sayisi ikiye kat artar.
yeni oluşan katmanlı bezeler el ayası buyuklügunde oklavayla acilarak bir dolu yemek kaşigi iç harctan konur
ay seklinde ikiye katlanır ve yanlari burularak kapatılır
.Fırinda ustü nar gibi kizarincaya kadar pişirilir
AFİYET OLSUN
1 kilo un yarım su bardağı yağ ile birbuçuk bardak su (yada bir buçuk su bardağı süt veya yoğurt) ile bir çorba kaşığı silme tuz yarım çay kaşığı kadar karbonat ile hamur yuğrulur
İç olarak kıyma kavrulur,sonra içine pirinç konup az su ilave edilip pilav gibi pişirilir
Pinpon topu ile yumurta arası iriliğinde bir hamur alınıp elde çay tabağı büyüklüğünde açılır
İçine yaklaşık köfte kadar harcı konur kenarları bastırılarak kapatılır
Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpilir
Sıcak fırında pişirilir.
börekler soğuduktan sonra servis yapılır sıcakken lezzeti tam oturmamıştır.
Geleneksel olarak hediye böreği olarak yapılır.
bu sefer defne hanım için yapıldı.
Kaynak: Annem Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Каварма в Пироги