KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

ŞIRDAN DOLMASI

ŞIRDAN DOLMASI

       bu tarife  bir yazıdan ulaştım, romanya tatarlarından yapılan bir derleme çalışmasında tebreşte kuzu kestikleri bu kuzu ile güveç ve şırdan dolması yaptıkları yazıyordu
şırdan dolmasını internette aradığımda ilk önce adana yemeği olarak çıktı karşıma şırdan , biraz daha ilerleyince bir kırımlının göç sonrası türkiyedeki hayatını anlatan bir yazı buldum yazı da parasız kaldığında en zor zamanlarında şırdan dolması yaparak hayatını idame ettirdiğini yazıyordu, bazen maddi durumu iyileşiyor fakat maddi durum kötüleştiğinde yine şırdan dolmasına başvuruyor yapıp satıyor.
       dedemde romanyadan geldiklerinde sabahları at kiralıyormuş çok güzel bir atı varmış, ilk dedemin atı kiralanırmış, o zamanlar köylere gidecekler bir günlüğüne yarım günlüğüne at kiralarlarmış, öğleden sonra atı ahıra çekermiş başkalarıda nafakasını çıkarsın diye öğleden sonrada kalakay satıyormuş, pek bilinmediği için bir tepsi kalakayı rahat satıyormuş, poğçacı bol olduğu için onlar birbirleriyle rekabet ediyormuş, dedem cıllı cıllı kalakay diye bağırdığı zaman çocuklar etrafına yığılırmış, böreğin ismi de dedemin konuşmalarıda çocukların tuhafına gittiği için dedeyi bekleşirlermiş kalakaycı dede gelecek diye.
      Neyse telefona sarıldım anneme telefon ettim, tatarlar şırdan dolması yaparmı diye
annem aa tabi yapılır dedi, her kurban yapardık dedi, bağırsaklara doldurur kınnaplarla bağlar yapardık dedi. (kolesterol, tansiyon, kalp derdinden şimdi pek yapılmıyor)
anne şırdan mı bağırsakmı deyince, o kadar şırdanı nerden buluyorsun şırdan da doldurulur, bağırsaklarda doldurulur, tabi tarifini istedim işte tarif

iki su bardağı kadar pirinç, bir orta boy soğan, baharat, nane, karabiber, kırmızıbiber, tuz vs karıştırılır.
250 gr kadar  et kıyma yaptırılır veya bıçak arası dediğimiz usül ile kıyılır ve pirinçlere katılır.(kıyma çabuk ve daha iyi pişmesi yönünden daha iyi oluyor)
Şırdan ve bağırsaklar iyice temizlendikten sonra 3-4 saat tuzlu suya yatırılır.
Şırdan ve yaklaşık bir karış ile bir sele (küçük karış yani bir süyem) uzunluğunda olacak şekilde bağırsaklara doldurulur, tabiki doldurmadan önce ucundan bir karış kadar ölçülerek sağlam bir iple (annemin kınnap dediği sağlam bir ipti ) bağlanır doldurulduktan sonra bağlanacak kadar bir kısım bırakılarak açık kısmıda bağlanır.
Bu şekilde hepsi hazırlandıktan sonra
bir tencereye su koyularak içine atılırlar, çabuk pişen bir yemektir. dilimlenerek servis yapılır

afiyet olsun


Derleyen : Nafiz Gönlüşen




Blog Listem