KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

ŞİBÖREK

ŞİRBÖREK- ÇİBÖREK- ŞİBÖREK
Чебуреки


Bir kilo una ikiyüz elli gram kıyma yeter
Unu bi kaba koyuyoruz iki çay kaşığı kadar tuz atıyoruz,suyunu ilave edip hamuru yoğuruyoruz kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutuyoruz

soğan kaba olmayacak onun için rendeliyoruz irice iki soğan yeter soğanda çiböreğe suyunu salar tatlandırır.kıymaya soğanı rendeliyoruz, sonra soğanlı kıymaya tuzunu(bir çay kaşığı kadar) ,karabiberini ve bir çay bardağı suyu katıp karıştırıyoruz.iç muhakkak sulu olacak tadını verende odur eğer suyun azaldığını görürseniz içi sulandırın yani bastırmadan hamura sürülecek kadar yumuşak olacak iç
İçe yağda cazlamasın diye ufak bir patates çok ince rendelenip koyulabilir ama çiböreğin suyunu çektiği için tadını biraz değiştirir bu iş genellikle kıyma az olduğu zaman yapılır.

Hamuru elle oklava gibi yuvarlayıp yılan gibi yaparız göz  kararı küçük yumurta iriliğinde parçalara kesilir
bir parça alarak hamuru az üyeriz,opkalarız yani elde yuvarlarız,
tatlı tabağı iriliğinde  hamuru açarız açarken hafif unlayarak açılırsa yapışmaz. hazırladığımız içi hamurun yarısına sürüp harç sürülmeyen kısmını üzerine kapatırız kenarlarını çibörek kesicisi ile veya ince kenarlı bir tabak ile keseriz
Çibörekleri iyice kızdırılmış derin bir kaptaki yağa salıp kızartırız
Pembeleşince diğer tarafını çeviririz pişince sıcak sıcak yenir yada
Bi kapaklı tencerenin içine konup biriktirilir.

Hamuru ince olacak, hamuru kalın olursa tadı madı olmaz onada çibörek denmez
İçi suluca olacak
Kıyması bol soğanı az olunca daha tatlı olur sanmayın soğanı tadını verir, soğanı bolca olsun.
Yağı çok ve yağ kabı derin olacak
Yağ kızgın olacak, soğuk olursa çibörek geç pişer yağı emer
Devamlı pişirince yağ soğur az ara verip yağın ısınması sağlanacak
Çibörekle delik olmamalı delik olursa yağa su sızıp yağı patlatıp sıçratıyor
Bu yüzden içini koyarken ve keserken dikkatli olmak gerekiyor
Eğer hamur açmada acemiyseniz hamuru fazla unlamışsanız hamurunu silkeleyip koyun yağa
Cibörekler hazırlandıktan sonra fazla bekletilmeden pişirilmelidir yumuşak bir hamur olduğundan yapışır alırken sozulur, delinir.

Çöyün kazanda olanının tadıda başka olur hani 
Çöyün kazan altı yuvarlakça ağzı yayvan bir kazandır
Rusyadan romanyadan gelenlerde hep vardı
Sözlüklerden araştırdım Çoyun Türkmencede ısıtmak, Karaçaycada tunç-bakır karışımı dökme kazan manasına geliyor,döküm manasına geliyor
Çöyün kazanın helvası,pilavı, çiböreği çok güzel olur.
Biz derin tencereyle idare ediyoz

Şükrü dayımda pek sever hani çiböreği

Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem