KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

HELVA - ELVA

 HELVA

tatar yemekleri : helva

   


 HELVA

tatar yemekleri serisine helva ile devam ediyoruz
helva denildiğinde ilk akla gelen kara helvadır ve bu helvanın
tatar geleneklerinde özel bir yeri vardır.
Bir evde cenaze olduğunda, cenaze evi cenazeye gelenlere ikram etmek
üzere helvada pişirir, kıygaşa ve genellikle patates yemeğinin yanında cenazeye gelenlere verilir, tatarlarda cenaze çok önemlidir, cenazeye muhakkak gidilir, eskiden atla, arabayla uzaklardan da olsa gelindiği için adet olmuş herhalde
Türkiyedeki adet cenaze evine gelenlerin yemek getirmesidir tatarlarda  tersine cenaze evinde yemek pişer
cenaze evi kırkıncı gün illede kaşık börek yapar
elli ikinci gün çok yakınlar arasında dua ile geçiştirilir
yüzünde zengin olanlar genellikle koyun keser etli patates yemeği, kıygaşa ve helva sunar gelenlere
cenaze evine ilk bayram muhakkak gidilir destek olmak için
Cenaze kaldırıldıktan sonra diğer bir gelenek ölü yemeğidir. Bu ölümle ilgili adet ve inanmaların önemli bir bölümünü oluşturur. Mezarlıktan dönmüş kişilere, ölüme katılanlara, uzak yerlerden gelenlere yemek verilir. Bunlar ulkım (lokma), elwa (helva), şerbet veya yemek de olabilir. Ölünün yemekle törenle ve yemekle anıldığı belirli günler ölünün kırkıncı, elliikinci günü ve yıldönümüdür. Seyrek olarak üçüncü ve yedinci günler de ölü için Mevlit ve Kur’an okutularak, yemek yedirilir. 

malzemelerimiz
1 su bardağından bir parmak kadar az çiçek yağı
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker

yapılışı
yağ tavaya konur
un ilave edilip kavrulur

ayrı bir kapta suda şeker eritilir


un kahverengileşince şekildeki gibi

şekerli su yani şerbet ilave edilir

suyunu çekip koyulaşana kadar sürekli ezerek karıştırılr
 
istenirse şekil verilir,
gelenekteki şekil budur ancak bazen yarım bardak kadar pekmez ilave edilip karıştırmaya devam edilir
gelenekte kaşıkla parçalar alarak tabağa dizilen bir şekil vardır
biz böyle şekillendirdik
 

afiyet olsun

Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Blog Listem