TATAR SOSLU TARİFLER
- BALIK KOKTEYLİ (Cóctel marisco)
İçindekiler: 10 porsiyon
Balık eti 870 gr.
Limon suyu 29 gr.
Marul 50 gr.
Limon 50 gr.
Tuz 3 gr.
Tatar sosu 580 gr.
Tatar sosu: mayonez, biraz yoğurt, sarımsak ve küçük küçük doğranmış soğan ve baharatlardan yapılan bir sostur.
Balık pişirilir ve etleri ayrılır ve tuz ve limon suyuyla bekletilir.
Bir salata kasesi veya bir kadehin içine bir marul yağrağı konulur ve üzerine balık eti yerleştirilir ve tatar sosu üstünü kapatacak şekilde dökülür.
Tatar Salçalı Kefal Tava
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo kefal,
1 bardak zeytinyağı,
1 1/2 çorba kaşığı un,
1 yumurta, yeteri kadar tuz.
Salçası için:
3/4 bardak (170 santilitre) zeytinyağı,
2 taze yumurtanın sarısı,
1/2 limonun suyu,
1/4 demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı hardal,
1 kornişon,
3 baş taze soğan,
1 hazırlop yumurta,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: Kefallerin baş ve kuyrukları kesilir, filetoları çıkarılır. Bunlar iyice yıkanır, bezle kurulanır ve tuzlanır. Hafifçe unlandıktan sonra bir tabakta çalkanmış yumurtaya bulanır ve içinde çok kızgın zeytinyağı bulunan tavaya atılır. Önce bir yanları, sonra öbür yanları pembeleşinceye kadar 4-5 dakika kızartılır. Sonra balık filetoları delikli bir kepçeyle süzülerek servis tabağına alınırlar.
Salça malzemesiyle tatar salçasının hazırlanmasına geçilir. İki yumurtanın sarısıyle bir tutam tuz ve yarım limonun suyu büyük bir porselen kâseye konur. Bunlar telle çırpılarak birbirine karıştırılır. Sonra kâse, içinde kaynar su bulunan hafif ateşteki derince bir tepsinin içine oturtulur. (Su kâsenin ağzından en az bir parmak aşağıda olmalıdır.) Yumurta sarılarında belli belirsiz bir koyuluk oluncaya kadar yani iki dakika telle çırpmaya ara verilmeden karışım pişirilir. Sonra kâse sıcak sudan alınır ve içinde soğuk su bulunan bir başka kabın içine oturtulur. Hemen zeytinyağı azar azar katılarak çırpılmakta olan karışıma yedirilir. Sonra bu mayoneze kıyılırcasına kesilmiş 1 hazırlop yumurta, hardal, çok ince kıyılmış yeşil soğanlar, maydanozlar ve ince ince kesilmiş kornişon katılır. İyice karıştırıldıktan sonra salça kefal balıklarının üzerine dökülür ve yemek soğutulmadan servis yapılır.
TATAR SOSU VE KANEPE
Kanepe hazırlamanın birinci kuralı dilimlenmiş tost ekmeği veya çekirdekli ekmek kullanmak. Ekmeğin kenar kısımlarını kesip çıkarttıktan sonra isterseniz dörde bölün, isterseniz evdeki minik kek kalıplarını kullanarak şekiller hazırlayın. İkinci aşamada tereyağı veya margarini mikserde çırpıp köpükleştiriyor ve ekmeklerin üzerine sürüyorsunuz. Daha sonra da üst malzemeye uygun olarak hardal sos veya tartar sosla kaplıyorsunuz. 10 ölçü mayoneze birer ölçü hardal ve beyazbiber karıştırırsanız hardal sos elde ediyorsunuz. Tartar sos ise 10 ölçü mayoneze birer ölçü kapari, beyazbiber, sirke ve kıyılmış dereotu karıştırılarak yapılıyor. Dekor olarak da malzemenin yakışığını seçmelisiniz. Örneğin, peynir kullandıysanız süs olarak meyve (kavun, karpuz, kivi, portakal, çilek); somon veya balık kullandıysanız kapari, dereotu gibi bir çeşni seçmelisiniz. Hardal sosu balıklı kanepeler için tercih edin. Meyveli ve peynirli kanepeler için tartar sos kullanın.
Yine de kendi damak zevkinize güvenerek yeni karışımlar bulmanızı öneriyorum size. Önemli olan tatların karışmaması ve uyumun bozulmaması.
Kalamar ( Tartar ) Soslu Gereçler: bir porsiyon Kalamar 10 ila 15 yem.kasigi normal beyaz Un 1 cay kasigi Tuz 4 veya 5 yem.kasigi Mayonez kücük kiyilmis 3veya4 dis sarimsak 8-10 yaprak ince kiyilmis maydanoz Yapılışı: ilk önce Mayonez,Sarimsak,Maydanoz uygun bir kabda karistirilarak Tartar sosu elde edilir.Daha sonra iyice yikanan Kalamarlar serce parmak kalinliginda halka seklinde dogranir,ve bu dogranan Kalamarlar iyice Un ile karistirilir,bir elek veya kevgir yardimi ile fazla olan Unu elenir daha önceden kizdirilmis fritözde Kalamarlar pembelesinceye kadar kizartilir.Fritözden cikarirken üzerine biraz tuz serpistirilir.servis tabagina bosaltilip tabagin kenarinada tartar sosundan koyarak servis yapilir. Afiyet olsun. Servis Önerileri: Sos önceden hazirlanmali
Kalkan Tavası
Malzeme
10 dilim 125'er gr'lık kalkan balığı
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1 limonun suyu
Un
125 ml (3/5 su bardağı) ayçiçek yağı
Tartar Sos
200 gr mayonez
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari
2 çorba kaşığı ince kıyılmış salatalık turşusu
1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1/3 çorba kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
1 çorba kaşağı ince kıyılmış taze soğan
Hazırlanışı
Hazırlık
Kalkan dilimlerini yıkayın; tuzlayıp, biberleyin. Hafif derince bir kaba yerleştirin. Üzerilerine limon suyunu gezdirip 2 saat serin bir yerde
dinlendirin.
Kalkan dilimlerinin suyunu süzdürerek marine ettiğiniz kaptan alıp, her iki taraflarını una bulayın.
Kalkan dilimlerinin fazla ununu silkeleyerek tavaya yerleştirip her iki tarafları da altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 3'er dakika kızartın.
Ana Yemek
Kalkan balığını temizleyip, yıkayın ve dilimleyin.
Hazırlık bölümündeki gibi tuzlanıp biberlenmiş kalkan dilimlerini limon suyuna yatırarak 2 saat serin bir yerde dinlendirin.
Bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Kalkan dilimlerini marinattan çıkartıp, unlayın. Fazla unlarını silkeleyerek kızgın yağda her iki taraflarını 3'er dakika kızartın. Kalkan dilimlerini süzdürerek tavadan alıp, üzerine havlu kağıt serilmiş bir servis tabağına aktarın.
Sıcak olarak yanında tartar sosu ile servis yapın.
Tartar sosu hazırlamak için 200 gr mayonezi, herbiri ince kıyılmış kapari, salatalık turşusu, maydanoz, tarhun otu ve taze soğanı katıp karıştırın.
KARİDES TAVA yunan mutfağından
Karides Tava
--------------------------------------------------------------------------------
Malzemeler:
25 adet orta boy karides
Tuz
1 limon suyu
1 çay bardağı un
3 yumurta
1 bardak galeta unu
Sıvı yağ
Garnitür:
1/ 2 demet maydanoz
1 limon
1/ 2 tertip “tartar sos”
Yapılışı:
Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun.
Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın. Sırtından uzunlamasına kesip yaprak gibi ikiye açın. Tuz ve limon suyu ile karıştırın.
Yumurtaları bir kapta kırın ve hafif çırpın. Un ve galetayı da ayrı tabaklara hazirlayin. Karidesleri önce una, sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Karideslerin üzerine biraz bastırarak şekil verin.
Yağı kızdırın ve karidesleri içine atarak 2-3 dakika pembe renkte kızartın. Süzgecle çıkartın, kağıt üzerinde yağını aldıktan sonra,servis tabağina yerleştirin.
Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Ayrı olarak tartar sosu ile de servis yapabilirsiniz.
Patatesli etli ekmek
Malzemeler :
- 1/2 kg Patates
- 100 gr un
- 3 çorba kaşığı margarin
- 1 yumurta
- 100 gr jambon yada füme et
- 1 adet soğan
- kızarmak için yağ
- Tuz
- Tartar Sos İçin:
- 1 Adet yumurta sarısı
- biraz yağ
- 1 adet salatalık tursusu
- Kıyılmış biraz maydanoz ve dereotu
- biraz krema
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Patatesleri soyun, bir kaç parcaya bölün ve haşlayın. Pişen patatesleri çatalla ezin, yalnız çok inceltmeyin. Patatesleri un, 2 yemek kaşığı margarin, yumurta ve biraz tuz ile karıştırarak hamuru hazırlayın. Soğan ve jambonları ufak, ufak doğrayın ve 1 yemek kaşığı margarinde soteleyin. Hazırladığınız hamuru ince, açın ve su bardağı ile yuvarlaklar çıkartın. Bir yuvarlağın içine hazırladığınız karışımdan koyun ve baska bir yuvarlak hamurla kapatın. Hamur bitene kadar işlemi tekrarlayın ve kızgın yağda kızartın. Tarotor sos ve salata ile servis yapın.
Tartar Sosu: Yumurta sarısını tuz ile iyice çırpın, içine sızdırarak zeytin yağını dökün ve mayonez yapın.(yada hazır mayonez kullanabilirsiniz).İçine kıyılm
- Deniz Ürünleri Böreği (tartar sos ile)
- - Somon Füme Tabağı (Akdeniz yeşillikleri buketi, kapari ve tartar sos ile)
- Özel bir kaplama malzemesiyle kızartılmış cod balığı, İngiliz cipsi ve tartar sos eşliğinde
- 'Fish & Chips', naneli bezelye ezmesi, ev kesimi patates kızartması, tartar sos ile
- Kepekli ekmek üstü ton balığı tartar sos, tane mısır, kapari çiçeği, halka soğan ve turşu,