KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

25 Eylül 2024 Çarşamba

160 - ÜZÜMLÜ SARBURMA

 ÜZÜMLÜ SARBURMA

Foto : Amet Ghiulman

Tarif Emre Kayacık'tan: Azır yupkanı tabağa cay, mayman katıknı karıştırıp bu karışımı yupkaga sür üzerine yüzüm serpiştir ve yupkanı dürüm yasa tavaga tögerek yasap sar. Kalan May katık karışımını üstüne sür teran şeker sebele pırımda pişir.

Tercüme edelim; Hazır yufkayı tepsiye yayın, yağ ile yoğurdu karıştırıp yufkaya sürün, üzerine üzüm serpiştirin ve yufkayı dürüm yapıp tepsiye ortadan başlayarak yuvarlayarak sar, artan yağ-katık karışımını üstüne sürün, azıcık şeker sepeleyin ve fırında pişirin.

Ayşe Akkan: 
Rahmetli annem yapardı çok güzel olurdu, yağ, kuru üzüm ve şeker sepeler ve sarardı.

Fehime Çağlar'dan püf noktası : Açma yufkadan yaparsanız, kurutursanız daha güzel olur.

4 Eylül 2024 Çarşamba

159 - KATLAMA KALAKAY

 


Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY

Hıdırellezde yapılan farklı özel bir kalakay çeşidi
Sızıklı kalakay yapıyorlar, ancak farklı bir şekilde katlama tekniği ile yaptıkları için, diğer kalakaylardan ayırmak için KATLAMA KALAKAY adı ile yayınlıyorum

malzemelerimiz bir su bardağı kadar yoğurt kuyruk yağından çıkarttığımız sızık diyoruz biz kuzunun kuyruk yağı bu tuzumuz var toz şekerimiz var Birazcık da hamur kabartma tozu kullanacağım İki yumurtamız var İki yumurtanın bir tanesininin sarısını üstüne diye kullanacağım bu kadar aldığı kadar da unumuz tereyağı sıvı yağ karışımı bu kalakayımız bizim özellikle hıdrellezde yapılır Muhakkak bir hamur işi yapılır hıdrellezde 6 Mayısa Bahar bayramında baharı karşılamak maksadıyla amaç da beti bereketi artsın evin diye yapılan bir yemektir açtığımız pazıyı  yağlıyoruz bu sıvıyağ ve tereyağ karışımı karışımı sürüp, sızıklarımızı serptik rulo yaptık buzdolabında azıcık o yağın sertleştirmesi ve hamurun daha bir kıvam alması için beklettik şeklini vermek üzere yaklaşık 4-5 parmak genişliğinde kesip üzerinden bastırıp tepsiye diziyoruz üzerine yumurta sarısı sürüp fırında pişiriyoruz

ÇİBEREK DAVULU

 

Kırımda sürgün öncesi seyyar satıcılar tarafından kullanılıyordu

Seyyar Çiberek satıcısının ÇİBEREK DAVULU
Sürgün öncesi bir fotoğraftan RENKLENDİRİLDİ,ÇİBEREKLENDİRİLDİ
Kırımda seyyar çiberek satıcıları çiberek davulları ile sıcak çiberek satarlarmış.
alt taraftaki deliklerden küller görünüyor sanki


Bir başka fotoğraftan kullanılan sistem anlaşılıyor bir tava yerleştirilmiş davul içerisine
altta yuvarlak havalandırma delikleri görünüyor

ahşap bir çiberek davulu








3 Eylül 2024 Salı

158 - BİLEZİK KITIRDEK

 

Foto: Murat Can ÖDEMİŞ

Genellikle çibörek yaparken, çibörek kenarları kesilirken çıkan hamurlardan yapılıyor
iki kesilmiş çibörek kenarı birbiri etrafına sarılarak birleştiriliyor ve yağda pişiriliyor.
Özel olarak yapılabilir ve hatta üzerine sıcakken toz şeker sepilebilir.

Blog Listem