KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR YEMEKLERİ

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

4 Eylül 2024 Çarşamba

159 - KATLAMA KALAKAY

 


Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY

Hıdırellezde yapılan farklı özel bir kalakay çeşidi
Sızıklı kalakay yapıyorlar, ancak farklı bir şekilde katlama tekniği ile yaptıkları için, diğer kalakaylardan ayırmak için KATLAMA KALAKAY adı ile yayınlıyorum

ÇİBEREK DAVULU

 

Kırımda sürgün öncesi seyyar satıcılar tarafından kullanılıyordu

Seyyar Çiberek satıcısının ÇİBEREK DAVULU
Sürgün öncesi bir fotoğraftan RENKLENDİRİLDİ,ÇİBEREKLENDİRİLDİ
Kırımda seyyar çiberek satıcıları çiberek davulları ile sıcak çiberek satarlarmış.
alt taraftaki deliklerden küller görünüyor sanki
Bir başka fotoğraftan kullanılan sistem anlaşılıyor bir tava yerleştirilmiş davul içerisine
altta yuvarlak havalandırma delikleri görünüyor
ahşap bir çiberek davulu






3 Eylül 2024 Salı

158 - BİLEZİK KITIRDEK

 

Foto: Murat Can ÖDEMİŞ

Genellikle çibörek yaparken, çibörek kenarları kesilirken çıkan hamurlardan yapılıyor
iki kesilmiş çibörek kenarı birbiri etrafına sarılarak birleştiriliyor ve yağda pişiriliyor.
Özel olarak yapılabilir ve hatta üzerine sıcakken toz şeker sepilebilir.

29 Ağustos 2024 Perşembe

157 - BOHÇA PİTE

 

Bohça pite

1 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar tuz
Yarım kilo un
Hamur yapılır, üstü kapatılıp 15 dk dinlendirilir
5 adet yeşil soğan küçük doğranır
Bir küçük soğan çentilir
300 gram ekşimik/lor(irimşik)
1 çay kaşığı kadar karabiber
1 çay kaşığı kadar kırmızı biber
2 çay kaşığı kadar tuz
1 yumurta kırılıp karıştırılır iç harç
Gözlemenin yağlı tavada pişen versiyonu diyebiliriz
orta büyüklükte hamur açılıyor, iki taraftan ortada buluşturuluyor
içine yeşil soğanlı peynir/ekşimik konuyor
bu kez diğer iki uç ortada buluşturuluyor
ve arkalı önlü 2 kez çevirerek yağlı tavada pişiriliyor

27 Ağustos 2024 Salı

156 - KAŞIK AŞ

sorpa+kaşıkbörek şeklinde düşünebiliriz, 

https://www.gotovim.ru/sbs/kashykash.shtml adresinden google çevirisidir.

Hazırlanmak için ihtiyacınız olacak:

et suyu için:
sığır eti veya dana eti ve sebze

hamur için:
su - 150 ml
süt - 150 ml
tuz - 1 çay kaşığı. (slayt ile)
un - 700g
yumurta - 1 adet.

dolgu için:
kıyma (sığır eti, kuzu eti veya dana eti) - 500g
soğan - 1 adet.
tuz, karabiber - tadımınıza göre.

Yemek tarifi :

Sığır eti veya dana eti göğüs eti ve sebzelerden berrak bir et suyu pişirin. Daha sonra su ve süt karışımından, bir çay kaşığı tuz, un ve 1 yumurtadan oluşan hamuru yoğurun.

Hamuru 30 dakika bekletin, sonra tekrar iyice yoğurun ve kurumasını önlemek için üzerini örtüp 30 dakika daha bekletin.

500 gram kıymam var, 1 büyük soğanı ince ince kıyıyorum. Bir blender bile kullanabilirsiniz. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiber.

Hamur dinlendi. Küçük bir parça kesip ince bir şekilde yuvarlayın ve 1,5x2 cm kareler halinde kesin.

Her birinin üzerine bezelye büyüklüğünde kare kıyma koyup kapatın. Hamur çok çabuk kurur, bu yüzden üzerini ıslak gazlı bezle örtün.

Köfte yapma süreci uzun ve düşündürücüdür.

Et suyu zaten pişmiş. Eti çıkarıyoruz ve sonra onu başka bir şey için kullanabilir veya yaban turpu veya hardalla yiyebilirsiniz.
Sebzeleri atıyoruz; lezzetini kaybetmişler.

Yanına bir tencere kaynar su koyun ve önce köfteleri kaynar suda 30 saniye, et suyunun bulanık olmaması için bir ön haşlama yapın.

Daha sonra mantıları çıkarıp pişirdiğiniz et suyunda her zamanki gibi pişirin. Bol yeşillikli bir tabağa koyun, yeşil soğan, maydanoz, tere, nane gibi.

Bir kaşığa sığacak kadar sadece 10 tane sığdı. Bu, onların büyük olduğu anlamına gelir, daha küçüklerine ihtiyacımız var.

Ekşi krema veya Yoğurt ekleyin.
Afiyet olsun


24 Ağustos 2024 Cumartesi

155 - UFAK AŞ

 

Kaşıkbörekten bazı ayrıntılarda farklılaşıyor, 


daha küçük boyutlu yapılıyor, çentilmiş soğan yağda kavuruluyor, kavrulan soğanlar et suyunun içine atılıyor, yapılan ufak aşlar kavrulmuş soğanlı et suyu içinde pişiriliyor. 

servis esnasında üzerine yoğurttan sonra nane veya başka yeşillikler sepeleniyor.

Blog Listem