KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR YEMEKLERİ ANSİKLOPEDİSİ

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

24 Ocak 2025 Cuma

189 - PİRİNÇLİ KIYMALI SORPALI ŞOBAN KOBETE

 


Foto:Fehime Çağlar

İçi:
Soğan kıyma, kırmızı biber, domates kavrulur su eklenir..

Bir bardak yıkanmış pirinç sorpada yarı pisirilip, süzülür...
karabiber eklenip köbetenin içine koyulur..

Hamuru:
Bir paket mayayı kabartıyorum..instant olursa daha çabuk kabarıyor....
Bir kase yoğurt ve bir kaseden biraz fazla yağı ılıtıyorum..ikisi beraber....
Bu arada 5 bardak diyeyim una yarım kabartma tozu ve tuzu karıştırıyorum
Tuzunu bir tık fazla tutuyorum..Köbetenin tuzu az olunca tatsız oluyor....
Unun içine bir yumurta,mayayı,ılınmış yağı-yoğurdu karıştırıp yoğuruyorum
hamuru çok yoğurarak yormaya gerek yok...
Ilık biyerde kabarmaya bırakıyorum...

Kabaran hamurumu iki eşit parçaya ayrırıp tepsi büyüklüğünde açıyorum....
tepsiye yerleştirip kenarlarını tırmandırıyorum..(tepsi kenarına...Çok kalın olmasın...çok ta ince olmasın..bir santim bile olmasın...)
soğuk içini tepsiye yayıyorum...
üzerine karabiber serpiyorum....
Diğer hamuru da öyle açıp üzerine örttükten sonra,kenarlarını bükerek kapatıyorum...
Üzerine süzdüğümüz için suyundan(sorpasından) sürüyorum,
200 derece fırına atıyorum...
Her yerinin eşit kızarmasını istiyorsanız kağıt kesip hazırlayın..

Fırından çıkan köbetenin üstüne bir kepçe sorpasından döküyorum
altına hemen 3 kat kağıt koyuyorum...gevrek kalsın diye...üzerine de kağıt ve bez örtüyorum....
Kartiylerin aytkanı day anasının,babasının üyüne ketip kelgeşi....

Nasıl servis yapılır:
Aslolan kobete parmakla tutulup,sorpaya batırılır öyle yenir...
üzerini açıp kapağı porsiyonlara bölüyoruz, elle veya bıçakla
soğumuş iç suyunu gerektiği kadar koyup,
üst parçayı elinizle batırıp batırıp menemen gibi içini de katarak yiyyorsunuz...

kaşıkla yenmez.ust kapağı kesilip,içindeki sorpaya batırılıp yenir..

sorpası köbete pişince içine azar azar dökülüp, kapak kısmı ekmek gibi batırılıp yenir...

pirinçli iç, sorpa yenip elimizdekiler bitince,
önce kenarları koparılabilir,
sorpa ve için yendiği kısım kesilerek devam edilir..
yavaş yavaş kesile,kesile bitirilir....
Kaynak: Fehime Çağlar


10 Ocak 2025 Cuma

188 - ŞILGİY CANTIK


Foto: Esra Aktay Aydemir

ŞILGİY CANTIK

Mayasız hamur ile yapılıyor
hamur 6 parçaya bölünüyor ve açılıyor
4 tanesi araları yağlanarak tepsiye taban olacak şekilde yayılıyor
sonra iç konuyor,
diğer iki hamur açılıp üstleri yağlanarak üstüne kapatılıyor.
Sadece kıyma,soğan,karabiber ve tuz..!
Çiğbörek içi gibi;daha az sulu..!Şılgıy cantık..!
Biraz sulu(sorpalı)olacak;şılgıy olabilmesi için..!
Suyu hamura işliycek..!İşte;biz buna şılgıy cantık diyoruz..!
Diğerine;kartoplu cantık diyoruz..!
Pide şeklindeki cantığı biz bilmiyoruz..!
Kaynak: Selim Akkurt

8 Aralık 2024 Pazar

187 - ÇOBAN CANTIĞI / BAHÇESARAY USULÜ KARTOPLU KIYMALI CANTIK

 


Foto: Ayla Çağlayan

Foto: Alptekin Özübek

MAYAYI HAZIRLIYALIM
Orta boy cam kaseye yarım yemek kaşığı maya 1 tatlı kaşığı toz şeker az su kaynar olmasın üstünü streçle kapatıp mayalansın
MAYALI HAMURUMUZU YAPALIM
Yoğurma kabına 10-11 su bardağı un benim tepsim büyük dikdörtgen 3 çorba kaşığı yoğurt 1 avuç tuz 1 paket kabartma tozu 1 yumurta 50 gr margarin hazırladığımız maya karışımı o kaseyle 1 parmak eksik sıvıyağ ılık su yoğur mayalandır
İÇİNİ HAZIRLIYALIM
Soğanın büyüklüğüne göre büyükse bir orta boysa 2 küp küp doğra sıvıyağla kavur 3 top kıymayı ilave et kavur domates biber salçasıyla kavur büyüklüğüne göre 2 yada 3 büyük patatesi küp küp doğra ilave et kavur tuz ve biraz suyla pişir çok pişmesin dağılıyor altını kapatınca karabiber isteğe göre az pul biber ilave edilir soğumaya bırakılır
Foto: Alptekin Özübek YAPIMI
Dinlenen hamur alt kısmı biraz büyük olcak şekilde 2 ye bölünce ortadan ikiye değil yalnız alt kısmı biraz kalın oluyor üst kısmı biraz daha ince olacak şekilde
Tepsiye göre ister yuvarlak ister dikdörtgen açılır iç malzemesi tel kevgirle koyulur heryerine gelecek şekilde düzeltilir daha sonra üst kısmı açılır kenarları dıştan içe doğru kıvrılarak kapatılır üstüne çizikler atılır fırçayla sıvıyağ sürülür önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir
Kaynak: Elçin Özübek Derleyen: Nafiz Gönlüşen

2 Aralık 2024 Pazartesi

186 - KABAKLI KIVIRMA/KIRMA/CIYIRMA

 

Foto: Recep Çalışkan-Nilüfer Çalışkan

kabaklı kırma yapılışı 4 tane yufka , 3 tane yumurta ,1 su bardağı yoğurt ,1/2 su bardağı sıvı yağ bütün malzemeler karıştırılır yufka nın üzerine sürülür. İç malzemesi: tatlı kabak, şeker, isteğe bağlı ceviz içidir. Kabak tatlısı şeklinde pişirilir,( şekeri kabak tatlısı kadar çok olmaz ) çatalla ezilerek yufkanın içine konulur bunun üzerine ceviz serpiştirilir. Kırma şeklinde kıvrılıp tepsiye dizilir kalan iç malzemesi üzerine sürülür 180 derecede pişirilir . Tatlı tuzlu olur. Kaynak: Nilüfer Çalışkan


30 Kasım 2024 Cumartesi

185 - KARTOPLU ÜZÜMLÜ SARBURMA

Foto: Fehime Çağlar

Sarburma hamuruna hem maya,hem kabartma tozu konur...
Bir tatlı kaşığı maya üretilir...
Bir bardak yağ,bir bardak yoğurt,bir yumurta,2 kaşık sirke,tuz,maya,kabartmatozu biraz su ile yumuşakça hamur yoğrulur...
mandalinadan biraz büyük 10 pazı yapılır..
pazilar saatlerce dinlenirse çok güzel açılır..
zaten hamur baklava hamuru....
un ve nişasta karıştırılır...
carsaflar serilir....
hamurlar neredeyse baklava yufkası gibi açılır..
carsafta havalandırılır...
aralarına sıvı yağ içine kaymak karıştırılır..
birinci yufkaya sürülür..
üzerine patates ve üzüm karışımı dökülür...
üzerine bir yufka daha,aynı işlem yapılır...
çok sıkı olmadan sarılır tepsiye yerleştirilir....
10 pazı aynı işlemde yapılır...
Üzerine de kaymaklı yoğurt sürerim...
fırında önce alttan veririm 10 dakika....
Çünkü alt yufkalar geç kızarıyor....
alt üst aynı kizaracak şekilde 200 derece fırında pişiriyorum....
Kaynak: Fehime Çağlar


22 Kasım 2024 Cuma

184 - ŞEKERLİ KALAKAY


Foto: Nermin Demirtaş

Tarif: Cemile Yıldırım
Biz Nogay Türkleri şekerli veya şekersiz kalakay yaparız

Şekerlisini 1 kilo una 1 çay bardağı şeker ile yaparız
süt yağ maya şeker kulak memesi kıvamında yogurur
1-2 saat ekşimesini bekleriz 
dışarıda fırınımız var saman yakarız 10 adet 3 ayak tavamız var
hamuru 30 cm genişliginde oklava ile açar
üzerine sütle sıvazlar pişmeden baklava dilimi gibi keseriz
fırında pişiririz, fırından nar gibi kızarmış olarak çıkar
çocuklar için yaparız genellikle onlar daha çok severler
tarifte su hiç kullanmıyoruz yağ süt şeker maya
Kaynak: Cemile Yıldırım


Blog Listem