Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY
Polatlı Karakuyu KATLAMA KALAKAY
Foto: Murat Can ÖDEMİŞ
Genellikle çibörek yaparken, çibörek kenarları kesilirken çıkan hamurlardan yapılıyor
iki kesilmiş çibörek kenarı birbiri etrafına sarılarak birleştiriliyor ve yağda pişiriliyor.
Özel olarak yapılabilir ve hatta üzerine sıcakken toz şeker sepilebilir.
Bohça pite
1 bardak su
1 tatlı kaşığı kadar tuz
Yarım kilo un
Hamur yapılır, üstü kapatılıp 15 dk dinlendirilir
5 adet yeşil soğan küçük doğranır
Bir küçük soğan çentilir
300 gram ekşimik/lor(irimşik)
1 çay kaşığı kadar karabiber
1 çay kaşığı kadar kırmızı biber
2 çay kaşığı kadar tuz
1 yumurta kırılıp karıştırılır iç harç
Gözlemenin yağlı tavada pişen versiyonu diyebiliriz
orta büyüklükte hamur açılıyor, iki taraftan ortada buluşturuluyor
içine yeşil soğanlı peynir/ekşimik konuyor
bu kez diğer iki uç ortada buluşturuluyor
ve arkalı önlü 2 kez çevirerek yağlı tavada pişiriliyor
https://www.gotovim.ru/sbs/kashykash.shtml adresinden google çevirisidir.
Hazırlanmak için ihtiyacınız olacak:
et suyu için:
sığır eti veya dana eti ve sebze
hamur için:
su - 150 ml
süt - 150 ml
tuz - 1 çay kaşığı. (slayt ile)
un - 700g
yumurta - 1 adet.
dolgu için:
kıyma (sığır eti, kuzu eti veya dana eti) - 500g
soğan - 1 adet.
tuz, karabiber - tadımınıza göre.
Yemek tarifi :
Sığır eti veya dana eti göğüs eti ve sebzelerden berrak bir et suyu pişirin. Daha sonra su ve süt karışımından, bir çay kaşığı tuz, un ve 1 yumurtadan oluşan hamuru yoğurun.
Hamuru 30 dakika bekletin, sonra tekrar iyice yoğurun ve kurumasını önlemek için üzerini örtüp 30 dakika daha bekletin.
500 gram kıymam var, 1 büyük soğanı ince ince kıyıyorum. Bir blender bile kullanabilirsiniz. Ağız tadınıza göre tuz ve karabiber.
Hamur dinlendi. Küçük bir parça kesip ince bir şekilde yuvarlayın ve 1,5x2 cm kareler halinde kesin.
Her birinin üzerine bezelye büyüklüğünde kare kıyma koyup kapatın. Hamur çok çabuk kurur, bu yüzden üzerini ıslak gazlı bezle örtün.
Köfte yapma süreci uzun ve düşündürücüdür.
Et suyu zaten pişmiş. Eti çıkarıyoruz ve sonra onu başka bir şey için kullanabilir veya yaban turpu veya hardalla yiyebilirsiniz.
Sebzeleri atıyoruz; lezzetini kaybetmişler.
Yanına bir tencere kaynar su koyun ve önce köfteleri kaynar suda 30 saniye, et suyunun bulanık olmaması için bir ön haşlama yapın.
Daha sonra mantıları çıkarıp pişirdiğiniz et suyunda her zamanki gibi pişirin. Bol yeşillikli bir tabağa koyun, yeşil soğan, maydanoz, tere, nane gibi.
Bir kaşığa sığacak kadar sadece 10 tane sığdı. Bu, onların büyük olduğu anlamına gelir, daha küçüklerine ihtiyacımız var.
Ekşi krema veya Yoğurt ekleyin.
Afiyet olsun
Kaşıkbörekten bazı ayrıntılarda farklılaşıyor,
daha küçük boyutlu yapılıyor, çentilmiş soğan yağda kavuruluyor, kavrulan soğanlar et suyunun içine atılıyor, yapılan ufak aşlar kavrulmuş soğanlı et suyu içinde pişiriliyor.
servis esnasında üzerine yoğurttan sonra nane veya başka yeşillikler sepeleniyor.
46- KİTIRDEK - KITIR - ŞİBÖREK KIYIKI