KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

1 Ağustos 2007 Çarşamba

TATAR SOSU (TARTAR SOUCE)

TATAR SOSU (tartar sos, tartar sauce)


Tatar yemekleri blogunda tatar sosunun ne olduğunu nerelerde kullanıldığını yazmazsak olmaz, internette yaptığım araştırmalarda tatar sosunun genellikle deniz ürünlerinde kullanıldığını ve sanırım Fransız mutfağı tarafından tüm dünyaya yayıldığını tesbit ettim


Önce çeşitli sahifelerden bulduğum tatar sosu,tartar sos,tartar sauce tariflerini veriyorum


Arkasından tartar sosu ile yapılan yemekler


Ve nihayet dünya mutfağından tatar sosu tarifleri



ÖNCE TARİFLER



Her turlu deniz urunune,balik kizartmaya,sandovice TARTAR SOSU 1



  • · 1 kap kendi yaptiginiz mayonez
  • · 2 yemek kasigi kiyilmis,kup kup cok cok minik kornisonlar, salatalik tursusu
  • · 1 yemek kasigi kadar incecik kiyilmis maydanoz yapraklari
  • · biraz taragon out kiyin
  • · 1.5 yemek kasigi kadar kiyilmis kapari
  • · 1 adet taze yesil sogan-hepsi incecik kiyilacak
  • · 1 cay kasigi kadar limon kabugu rendesi
  • · 1 tatli kasigi taze limon suyu
  • · dilerseniz ac sos veya pul biber veya aci kirmizi toz biber

Hepsini karistir.En az 1 saat,tercihan 2 saat buzdolabinda muhafaza edin tadlarin birbirine karismasi icin. 1 kaptan fazla cikar.tartar sos tum deniz urunleri,her turlu balikla ,ozellikle de parmak boyu kadar ve 2 parmak eni gibi kesilip ,sutte 15 dakika bekletilip,sonra da misir unu+tuz+karabibere bulanip 190 C/375 F isinmis, kizgin yagda kizartilmis balikla ve de ¼ limon parcasi ile cok guzeldir. (ABD de kizartma yagi olarak ½ kanola yagi+1/2 fistik yagi karisimi kullanilir her zaman)



TARTAR SOSU 2



  • · 2 kap mayonez
  • · ½ kap ince kup kup,minnacik kiyilmis kucuk salatalik tursusu
  • · 2 adet haslanmis sert kati yumurta-tel suzgecten gecirin elle bastirarak
  • · 4 yemek kasigi ince kup kup,minicik kiyilmis sogan
  • · 4 yemek kasigi kapari-suyunu suzun her zaman-cok tuzludur-dikkat!!!
  • · Varsa 1 tatli kasigi elde ufalanmis kuru taragon out
  • · 4 yemek kasigi hazir Dijon hardal
  • · 4 yemek kasigi taze,kiyilmis maydanoz yapraklari
  • · 3 yemek kasigi limon suyu

Bir kapta hepsini karistirin iyice.Bir gece buzdolabinda ,her zaman agzi kapali olarak bekletin-hem tadlari birbirine karisacak ve hem de sogukken tadi daha muhtesem olacaktir.3 kap=750 ml cikar.Tum deniz urunlerinde,sandoviclerde vs kullanin. Food TV



Deniz urunleri icin cok kullanilan dunyaca unlu Tartar sos Icine ilave edilebilecek oteki alternatiflerse;



  • · 1 yemek kasigi ya da daha az ezilmis+kiyilmis sarimsak,
  • · ve/veya 2 yemek kasigi incecik kiyilmis taze yesil sogan+aci pul biber,
  • · 15-20 adet yesil ,cekirdeksiz kiyilmis zeytin
  • · 1 yemek kasigi kadar beyaz sirke
  • · dereotu-incecik kiyilmis
  • · dilediginiz kadar,2 yemek kasigi gibi aci taze yesil veya kirmizi minik taze biber-incecik kiyin
  • · 1 adet haslanmis kati yumurta-tel suzgecten gecirin elle bastirarak
  • · haslanmis misir taneleri
  • · cok az cekirdekleri cikartilmis ince kiyilmis domates
  • · kanola ve misir yagi yerine hakiki sizma zeytinyagi.
  • · Tumunu 24 saat icinde kullanmak idealdir her zaman.
  • · Her zaman buzdolabinda agzi kapali muhafaza ediniz.


Balık ve deniz ürünlerini değişik soslarla sunarak farklı tatlar yakalayabilirsiniz


· Tartar sos
KAÇ KİŞİLİK:
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: dk


Malzemeler:


· Yarım kg mayonez


· 10 kornişon turşu


· 3 diş sarımsak


· 50 gr kapari


· 2 haşlanmış yumurtanın beyazı


· 1 tutam maydanoz


· 2 limonun suyu


· 1 tatlı kaşığı tuz


· 1 tatlı kaşığı beyazbiber


Hazırlanışı:
* Turşuları kıyın. Sarımsakları ezin. Kapari ve yumurta aklarını incecik doğrayın.

* Kornişon turşu, sarımsak, kapari, yumurta, maydanoz, tuz, beyazbiber ve mayonezi bir kâsede karıştırın. Yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar limon suyunu ekleyip çırpın. Servis yapın


Tartar Sos (4 Kişilik)


Malzemeler
1 küçük kavanoz mayonez
20 adet kapari çiçeği
2 adet kornişon turşu
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz


Yemeğin Tarifi
Kapari ve kornişon turşuyu ince doğrayın. Temiz bir mutfak havlusu ile sularını alın.
Mayonez, kapari, kornişon ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
Tartar sosu, pane balıkla birlikte servis yapabilirsiniz.




Tatar Sosu


Malzemeler


Yazıcıya Gönder


Mutfak


Zorluk 3


Süre 30 dk.


Kaç Kişilik 4


Yöntem



2 yumurtanın sarısı


1 katı pişmiş yumurta


1 su bardağı zeytinyağı


yarım limonun suyu


1 tatlı kaşığı hardal


5-6 dal maydonoz


1 kornişon


2 sap yeşil soğan


yeteri kadar tuz







Hazırlanışı


2 yumurtanın sarısı,1 tutam tuz ve yarım limonun suyu büyük bir porselen kaseye konur ve yumurta tel ile çırpılarak birbirine iyice yedirilir.


Sonra kase,içinde kaynaar su bulunan hafif ateşteki derince bir tepsinin içine oturtulur(su,kaseinin ağzından en az bir parmak aşağıda olmalıdır).


Yumurta sarıları koyulaşıncaya kadar,yani 2 dakika,çırpılmaya ara vermeden karışım pişirilir.


Sonra kase sıcak sudan alınır ve içinde soğuk su bulunan bir kabın içine oturtulur.


Daha sonra zeytinyağı yavaş yavaş ilave dilerek çırpılmakta olan karışıma yedirilir.(yağın donmuş veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir yoksa mayonez bozulur).


Sonra bu mayoneze çok küçük parçalar halinde kesilmiş yumurta,hardal,çok ince kıyılmış yeşil soğan,maydanoz ve ince ince kesilmiş kornişon katılır.


İyice karıştırılır ve reçetelerdeki tariflere uyulup yemeklerde sos olarak kullanılır.




TATAR SOSU (Alafranga)




MALZEME:

























Zeytinyağ


1 Bardak


Yumurta (Taze)


2 Adet


Soğan (Küçük)


1 Baş


Hardal


1/2 Çorba Kaşığı


Sirke (Beyaz)


Birkaç Damla


Biber


1 Tutam


Tuz


Yeteri Kadar





YAPILIŞI:


Yumurtalar katı olarak pişirilir. Kabukları ayıklandıktan sonra sarıları ince bir süzgeçten geçirilir. Sonra büyük bir porselen kaseye süzgeçten geçmiş yumurta sarıları konur. Hardal, zeytinyağı ve birkaç damla sirke katılır. Bir mayanoz işletiliyormuş gibi tahta kaşıkla veya telle karışım iyice çırpılır. Buna rendelenmiş soğan, yeteri kadar tuz ve karabiber katılır. Vakit geçirmeden ( Çünkü bekletilirse yumurtayla zeytinyağı çabuk ayrılır ve salça bozulur.) Reçetelerdeki tarifelere uygun bir biçimde yemeklerde sos olarak kullanılır. Avrupa’lılar en çok bu biçim Tatar sosu kullanmaktadırlar. Bununla birlikte bazı aşçılar yukarıdaki karışıma ince kıyılmış 1 çorba kaşığı kapariyle 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz da katmaktadırlar. Bu sosa genel olarak yumurta, balık, haşlanmış soğuk et, ızgarada pişmiş et, veya kabuklu deniz hayvanlarıyla yapılan yemeklerde kullanılmaktadır. Not: Avrupalılar bu sosa Tatar derlerse de bu sos, Tatarların buluşu olduğundan biz, bu sosa Tatar sosu diyoruz.




Tartar Sos (4 Kişilik)
Fransa mutfağı
Malzemeler:
1 küçük kavanoz mayonez
20 adet kapari çiçeği
2 adet kornişon turşu
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz


HAZIRLANIŞI :
Kapari ve kornişon turşuyu ince doğrayın. Temiz bir mutfak havlusu ile sularını alın.
Mayonez, kapari, kornişon ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
Tartar sosu, pane balıkla birlikte servis yapabilirsiniz.




ŞİMDİDE TATAR SOSLU YEMEKLER



  • BALIK KOKTEYLİ (Cóctel marisco)

İçindekiler: 10 porsiyon



Balık eti 870 gr.


Limon suyu 29 gr.


Marul 50 gr.


Limon 50 gr.


Tuz 3 gr.


Tatar sosu 580 gr.


Tatar sosu: mayonez, biraz yoğurt, sarımsak ve küçük küçük doğranmış soğan ve baharatlardan yapılan bir sostur.


Balık pişirilir ve etleri ayrılır ve tuz ve limon suyuyla bekletilir.


Bir salata kasesi veya bir kadehin içine bir marul yağrağı konulur ve üzerine balık eti yerleştirilir ve tatar sosu üstünü kapatacak şekilde dökülür.



Tatar Salçalı Kefal Tava

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo kefal,
1 bardak zeytinyağı,
1 1/2 çorba kaşığı un,
1 yumurta, yeteri kadar tuz.
Salçası için:
3/4 bardak (170 santilitre) zeytinyağı,
2 taze yumurtanın sarısı,
1/2 limonun suyu,
1/4 demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı hardal,
1 kornişon,
3 baş taze soğan,
1 hazırlop yumurta,
yeteri kadar tuz.

Yapımı: Kefallerin baş ve kuyrukları kesilir, filetoları çıkarılır. Bunlar iyice yıkanır, bezle kurulanır ve tuzlanır. Hafifçe unlandıktan sonra bir tabakta çalkanmış yumurtaya bulanır ve içinde çok kızgın zeytinyağı bulunan tavaya atılır. Önce bir yanları, sonra öbür yanları pembeleşinceye kadar 4-5 dakika kızartılır. Sonra balık filetoları delikli bir kepçeyle süzülerek servis tabağına alınırlar.
Salça malzemesiyle tatar salçasının hazırlanmasına geçilir. İki yumurtanın sarısıyle bir tutam tuz ve yarım limonun suyu büyük bir porselen kâseye konur. Bunlar telle çırpılarak birbirine karıştırılır. Sonra kâse, içinde kaynar su bulunan hafif ateşteki derince bir tepsinin içine oturtulur. (Su kâsenin ağzından en az bir parmak aşağıda olmalıdır.) Yumurta sarılarında belli belirsiz bir koyuluk oluncaya kadar yani iki dakika telle çırpmaya ara verilmeden karışım pişirilir. Sonra kâse sıcak sudan alınır ve içinde soğuk su bulunan bir başka kabın içine oturtulur. Hemen zeytinyağı azar azar katılarak çırpılmakta olan karışıma yedirilir. Sonra bu mayoneze kıyılırcasına kesilmiş 1 hazırlop yumurta, hardal, çok ince kıyılmış yeşil soğanlar, maydanozlar ve ince ince kesilmiş kornişon katılır. İyice karıştırıldıktan sonra salça kefal balıklarının üzerine dökülür ve yemek soğutulmadan servis yapılır.


TATAR SOSU VE KANEPE


Kanepe hazırlamanın birinci kuralı dilimlenmiş tost ekmeği veya çekirdekli ekmek kullanmak. Ekmeğin kenar kısımlarını kesip çıkarttıktan sonra isterseniz dörde bölün, isterseniz evdeki minik kek kalıplarını kullanarak şekiller hazırlayın. İkinci aşamada tereyağı veya margarini mikserde çırpıp köpükleştiriyor ve ekmeklerin üzerine sürüyorsunuz. Daha sonra da üst malzemeye uygun olarak hardal sos veya tartar sosla kaplıyorsunuz. 10 ölçü mayoneze birer ölçü hardal ve beyazbiber karıştırırsanız hardal sos elde ediyorsunuz. Tartar sos ise 10 ölçü mayoneze birer ölçü kapari, beyazbiber, sirke ve kıyılmış dereotu karıştırılarak yapılıyor. Dekor olarak da malzemenin yakışığını seçmelisiniz. Örneğin, peynir kullandıysanız süs olarak meyve (kavun, karpuz, kivi, portakal, çilek); somon veya balık kullandıysanız kapari, dereotu gibi bir çeşni seçmelisiniz. Hardal sosu balıklı kanepeler için tercih edin. Meyveli ve peynirli kanepeler için tartar sos kullanın.
Yine de kendi damak zevkinize güvenerek yeni karışımlar bulmanızı öneriyorum size. Önemli olan tatların karışmaması ve uyumun bozulmaması.



Kalamar ( Tartar ) Soslu Gereçler: bir porsiyon Kalamar 10 ila 15 yem.kasigi normal beyaz Un 1 cay kasigi Tuz 4 veya 5 yem.kasigi Mayonez kücük kiyilmis 3veya4 dis sarimsak 8-10 yaprak ince kiyilmis maydanoz Yapılışı: ilk önce Mayonez,Sarimsak,Maydanoz uygun bir kabda karistirilarak Tartar sosu elde edilir.Daha sonra iyice yikanan Kalamarlar serce parmak kalinliginda halka seklinde dogranir,ve bu dogranan Kalamarlar iyice Un ile karistirilir,bir elek veya kevgir yardimi ile fazla olan Unu elenir daha önceden kizdirilmis fritözde Kalamarlar pembelesinceye kadar kizartilir.Fritözden cikarirken üzerine biraz tuz serpistirilir.servis tabagina bosaltilip tabagin kenarinada tartar sosundan koyarak servis yapilir. Afiyet olsun. Servis Önerileri: Sos önceden hazirlanmali


Kalkan Tavası


Malzeme

10 dilim 125'er gr'lık kalkan balığı
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1 limonun suyu
Un
125 ml (3/5 su bardağı) ayçiçek yağı
Tartar Sos
200 gr mayonez
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari
2 çorba kaşığı ince kıyılmış salatalık turşusu
1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1/3 çorba kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
1 çorba kaşağı ince kıyılmış taze soğan

Hazırlanışı

Hazırlık

Kalkan dilimlerini yıkayın; tuzlayıp, biberleyin. Hafif derince bir kaba yerleştirin. Üzerilerine limon suyunu gezdirip 2 saat serin bir yerde


dinlendirin.

Kalkan dilimlerinin suyunu süzdürerek marine ettiğiniz kaptan alıp, her iki taraflarını una bulayın.

Kalkan dilimlerinin fazla ununu silkeleyerek tavaya yerleştirip her iki tarafları da altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 3'er dakika kızartın.

Ana Yemek

Kalkan balığını temizleyip, yıkayın ve dilimleyin.

Hazırlık bölümündeki gibi tuzlanıp biberlenmiş kalkan dilimlerini limon suyuna yatırarak 2 saat serin bir yerde dinlendirin.

Bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Kalkan dilimlerini marinattan çıkartıp, unlayın. Fazla unlarını silkeleyerek kızgın yağda her iki taraflarını 3'er dakika kızartın. Kalkan dilimlerini süzdürerek tavadan alıp, üzerine havlu kağıt serilmiş bir servis tabağına aktarın.

Sıcak olarak yanında tartar sosu ile servis yapın.

Tartar sosu hazırlamak için 200 gr mayonezi, herbiri ince kıyılmış kapari, salatalık turşusu, maydanoz, tarhun otu ve taze soğanı katıp karıştırın.


KARİDES TAVA yunan mutfağından


Karides Tava

--------------------------------------------------------------------------------

Malzemeler:

25 adet orta boy karides
Tuz
1 limon suyu
1 çay bardağı un
3 yumurta
1 bardak galeta unu
Sıvı yağ


Garnitür:

1/ 2 demet maydanoz
1 limon
1/ 2 tertip “tartar sos”


Yapılışı:

Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun.
Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın. Sırtından uzunlamasına kesip yaprak gibi ikiye açın. Tuz ve limon suyu ile karıştırın.
Yumurtaları bir kapta kırın ve hafif çırpın. Un ve galetayı da ayrı tabaklara hazirlayin. Karidesleri önce una, sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Karideslerin üzerine biraz bastırarak şekil verin.
Yağı kızdırın ve karidesleri içine atarak 2-3 dakika pembe renkte kızartın. Süzgecle çıkartın, kağıt üzerinde yağını aldıktan sonra,servis tabağina yerleştirin.
Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Ayrı olarak tartar sosu ile de servis yapabilirsiniz.




<B style="mso-b

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar SevalHatice

Blog Listem