KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

24 Mart 2008 Pazartesi

KUNDAK BÖREĞİ (TATAR BÖREĞİ)

KUNDAK BÖREĞİ (TATAR BÖREĞİ)

Bulgaristan tatarlarından

Tatar yemekleri serisine Kundak böreği ile devam ediyoruz,

bu yemeğe internet sayesinde ulaştım, daha önce bilmediğimiz bir yemekti

bu yemeğe ilk önce http://polilermutfakta.blogspot.com/2006/09/tatar-brei.htmle adresinde rastladım, yorum yapanlardan birisi bunun bulgaristanda sini mantısı diye bilindiğini söylüyordu blog sahibi ise kendisininde bulgaristanlı olduğunu ve bütün çevrede tatar böreği ismi ile bilindiğini söylüyordu, sonra aynı böreğe http://290405.blogcu.com/KIS+HAZIRLIKLARI/ bu linkte rastlardım bu böreğin balıkesirdeki bir yarışmada tatar böreği ismi ile ödül aldığını söylüyordu. daha sonra yapılışı aynı ancak katlanışı farklı olan sini mantısı isimli böreği http://missmelis.blogcu.com/1317343/ buldum tarif yine bulgaristan yöresine aitti.

bir devirde bulgaristan tarafına yoğun tatar göçü olmuş halada bulgaristanda epey tatar yaşıyor çevredekiler tatarlardan öğrendikleri bu böreğe tatarböreği ismi vermişler, yada sinide yapıldığı için sini mantısı demişler, tıpkı bir dönem anadoluda olduğu gibi anadolunun bir çok yerinde üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülen makarnaya tatar deniyor erzurum,hakkari,sivas,malatya,antalya,denizli,vs,vs.. makarna kelimesi yerleşmeden evvel galiba makarnaya tatar deniliyormuş.


bu yemeğin isminede katlama şeklinden esinlenerek diğer tatar böreklerinden ayırmak için kundak böreği dedim

Malzemelerimiz
1 kilo un, tuz, yeteri kadar su (yaklaşık iki bardak) ile bildiğimiz mantı hamuru yapıyoruz

içi için:: bir tavuğu haşlayıp yarısı kadarını didikliyoruz, iki kuru soğanı doğrayıp yağda kavuruyoruz
biz kıymalı yaptık yarım kilo kıyma, bir soğanı karıştırdık karabiber ve tuzunu ilave ettik,
ancak tariflerde bu börek tavuk etiyle yapılıyor ancak kıymalı da yapılabileceği belirtiliyor

yufkaları yastağaçta açtıktan sonra irice kesiyoruz dört parmağa dört parmak olacak şekilde

sonra hazırladığımız içten koyup bebek kundağı yapar gibi önce alt köşesini üst taraftan boşluk kalacak şekilde katlıyoruzve kundak gibi ön tarafa doğru sarıyoruz

ve yağladığımız tepsiye diziyoruz,dizdikten sonra fırına veriyoruz
kundak böregi kızardıktan sonra üzerine tavuğu haşladığımız suyu koyuyoruz
eğer bizim gibi kıymalı yaparsanız suyun içine bir çay bardağı yağ katıp kaynatıyoruz ve üzerine yavaş yavaş döküyoruz
sonra tekrar fırına koyuyoruz suyunu çekene kadar pişirip alıyoruz, üzerini kapatıp hafif nemli olan böreği demlenmeye bırakıyoruz.
afiyet olsun