KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

16 Ocak 2010 Cumartesi

Tatar mutfağı sözlüğü



TATAR MUTFAĞI SÖZLÜĞÜ

Arana : Büyük Yemek Pişirme Kazanı
arşımak : kabuğunu soymak
As - aş : yiyecek
As bolsun : afiyet olsun
Askana : hem yemek yapılıp, hem de yenilen yer
aş : yemek
aşa :ye
aşamak : yemek yemek
aşamşak :obur,çok yiyen
aşaytlık :yiyecek
aşımak :mayalaşmak,ekşimek
aşıtmak : hamuru mayalamak
aşpit :pisboğaz
aşşı : acı
Aşaane : Yemekhane
Aşıtmak : mayalamak
Aşkana_doma : yemek yapılan oda
Azık :besin,gıda,yem
Balakavun : Salatalık
Bekmez :karpuz balı
Bılaşmak :bulaşmak,kirlenmek
Bır parşakay :bir parçacık
Boraga :çuval
Borkuldamak : kaynamak
Bokta :pilav-tüybotka=darıpilavı-kurpebotka=bulgurpilavı
Buwlı :buğulu,buharlı
Cagarlık agaş :yakacak ağaç
Cantık : bir tür hamurişi
capırmak : kabuğunu sıyırmak
cawluk,cavlık :mendil,elbezi
Cayma :yufka ekmeği
Cazma : ayran
Ce :ye
Cılıtmak : ısıtmak
Cıllı : Genelde Ilık
Cıllı : sıcak
Cımşak :yumşak
Cımırtga : yumurta
cıbıtmek : ıslatmak
culkmak :yolmak,tüylerini temizlemek
Cuvgus : bulasık bezi
Cuvguş : bulaşık süngeri
Cuvmak : yıkamak
Cuvurt : yoğurt
deste : testi
don mayı : iç yağı
Erinşek : ara öğün
Egme :torba
Gubu : tereyagi yapilan yayik
İssi, Cilli : Sicak
Kabım : lokma
Kabınmak :atıştırmak
Kalakay :Sütle Yapılan Bir Tür Yağlı Ekmek,çörek
Kalaş : hamurişinde açılan hamur yufkası,simit
Kambala : salatalık
kampet : şekerleme
Kapısta : lahana
Kapşık :torba
Kartan :un sandığı, un deposu
Kartek : Kızartma (Patetes)
Kartek : patates
Kartop : patates
Kassık : kaşık
katık : yoğurt
Katırmak : Dondurmak, Sertleştirmek
Katlama : Bir Tür Hamur Kızartması Yiyecek
Kaygana : bir tür yumurta yemeği,pmlet
Kayta : Tazeliğini Kaybetme
keler : kevgir
Kertpe : armut,ahlat
Kımız :kısrak sütü
Kını :huni
kırgı : spatula
Kırşı : hardal
Kırşav : hamur teknesindeki hamur kazımağa yarar
metal alet…(esran)
kırşav :fıçıyı çereleyen demir çember
Kıygaşa : bir tür yemek,çörek
Kıyıklap :büklep
Kok sogan : yesil sogan
Kolaba : yemekte çeşit
Kalaş :susamsız küçük kuru simit
Kolaş : bir tür hamur kızartması
kolaş : çeşitli şekillerde yapılan üzeri yumurtalı çörek
Kona : tahta sofra, hamur açmada kullanılır
Kozlamak :yumurtlamak
Kobete :bir çeşit börek
Kuman :ibrik
Kumpir : Haşlama (Patetes)
Kumpur :patates
Kunkuldemek :kaynamak…
Kun tabak : ay çiçeği
Kursak :karın
kürpe : bulgur
Kurepe : kaysi
Kuşane : küçük tencere
Küymek :hafif hafif yanmak,kavrulmak
Küye :kazanın dışında toplanan is
Kubı :tereyağ yayığı
Laksa : erişte
Malina :ahududu (Rusça)
Mamay : çocuk yemeği-mama
Mamelek : Mısır Unuyla Yapılan Bir Tür Yemek
Mamelek : un helvası
Mamirsa : yogurtlu, yumurtali yemek
May : yağ
Maymılavım-mamelek : un helvası
metiy :varil , fıçı
Oşak : üç ayaklı demir rahle,sacayak
Oşak : Ocak,sacayak
Ot :ateş
Öpbek : Ekmek
Örken : otsu bitkilerdeki dal,sap
Peş : fırın
peşka : soba
Pırın : Fırın
Pıslak : ev yapımı salamura peynir , taze peynir
Pislak : patates puresi ile yapilan yemek
Sabak :bitki sapı
Salkama : ayran
Salma : ev makarnası
Sarasın : sahur
Sarımay : tereyağı
savut : tas
sernık :kibrit
Setlevik : fındık
Sıdırmak :derisini yüzmek
sılkım : Bozuk yumurta
Sıpra : sofra
Sıylamak :misafir ağırlamak
Sidane :zeytin
Sinikmek : ozlesmek, mayalanmak, olgunlasmak
Süyek :kemik
Şınıkmak : yemeğin dinlenmesi
sogum : kesilecek/kesilen hayvan
Sogannamay : soğan yahnisi
Sorpa : et suyu ve kuyruk yağlı çorba
soymak : kesmek
söllü :etin kanlı ve sulu olması
suliva : kuru erik ve bununla yapılan tatlı
suv : su
suvagaş : omuza koyularak su taşımaya yarayan ağaç
süyek :kemik
Şalkama : ayran
Şanak : derin tabak
Şaşbide : gözleme
şaymak : sulandırmak
Şaykalamak : çalkalamak
Şaykamak : kap kacağı suyla durulamak, temizlemek
Şaynamak : çiğnemek
Şaynik : çaydanlık
Şelek : helke,kova
şeltek : elek
Şeltemek : elemek
Şemşer :demir kaşık
Şendele : Peynir ve sütün süzümünde kullanılan bez
Şepşık :süzgeç
Şıbırmak : mayi sızması
Şıgarak :baca
Şılka : Nanemolla,pişmemiş ekmek
Şılka : iyi pişmemiş
şılka : cılk, olmamış, pişmemiş
şımkım :tutam, (bir tutam tuz,biber gibi)
şımışka : ay çekirdeği
Şınıkmak : yemeğin dinlenmesi
şırış : Meyve ve benzeri sulu yiyeceklerin elimizde
bıraktıkları yapışkan ve şekerli madde
Şıy : çiğ
Şibjiy : acı biber
Şilter : Bir tür hamur kızartması yiyecek
Şolpu : süzgeçli yemek kepçesi,süzgeç
Şotık :kütük
Şoyunayak : büyük tas
Şoyunkazan : döküm yarım küremsi kazan
Şömüş : çorba kepçesi (ayakşay)
Tatımak :tadı gelmek
Talkan :mısır unundan yapılmış lapa,bulamaç
Talkan : kavrulmuş buğday ezmesi
Tamak :damak
Tartma:evin içinde bulunan bir saçaktan bir saçağa bağlanan raf işi gören sergen
Tawlanmak :şişmanlamak,semirmek
Tırmen :değirmen
Tingir : yayvan geniş kap
Tonamak : siyirmak dilimlemek.
Tögerek :yuvarlak
Tutandırmak :tutuşturmak
Tüyümşik :çıkın,bohçacık
Uytku : Maya
Üymek :üst üste yığmak
Üymek :küçük hamuru ofkalamak,elle yastağaç arasında ovalayarak yoğurarak yuvarlamak
Yasman :tahta matara
Zıytınmay : zeytin yağ