KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

1 Aralık 2025 Pazartesi

200 - ÖRDEK KOBETESİ

 Foto : Kemal Atlı
Edirne Havsa Taptık Köyü Tatarlarından Kemal Atlı'dan ÖRDEK KOBETESİ

Malzemeler:
Hamuru İçin
Un, tuz, su, instant maya ve sıvı yağ
İçi İçin:
Soğan, Ördek eti,su, yağ, tuz.
Yapılışı:
- ÖRDEK haşlanırken 2 tane soğan yemeklik küp küp doğranır. Tencereye 1 kaşık sıvıyağ koyduktan sonra soğanları ilave ederek sararana kadar pişirilir. Ördek, derisi ve kemiklerinden ayrılarak didiklenir ve soğana eklenir. 1/2 çay bardağı kadar Ördek suyu ve salçayı da katarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan almadan önce tuz ilave edilir.
- Bir kabın içine un dökülür, tuz ilave edilerek ılık su yavaş yavaş eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra biri diğerinden biraz daha büyük olacak şekilde iki parçaya bölünür. Bölünen hamurlardan her ikisinden de onbeşer tane beze yapılır. Büyük parça hamur bezeleri tabak büyüklüğünde açılır. Açılan her hamurun arasına sıvı yağ sürülerek üst üste konur onbeşinci bezeyi de koyduktan sonra hamurun hepsini merdane yardımıyla tepsinin kenarlarına taşacak büyüklükte büyük bir yufka yapılır.
- Yağlanan tepsiye ilk hamur kenarları taşacak şekilde serilir. Hamurun üstüne iç malzemesi yayılır. İkinci onbeşli beze de açmaya başlanır ilkindeki gibi onbeş tanesi araları yağlanarak konur. Bunlar da tepsi büyüklüğünde açılarak iç malzemenin üstüne tepsiye serilir. Alttaki hamurun taşan kısımlarını üstteki hamurun kenarlarına doğru kıvırarak malzeme iki kat hamurun arasına hapsedilir.
- Üzerine sıvıyağ sürülerek tepsi 170 derecade fırında 45 dakika pişirilir.
- Piştikten sonra üzerine bir miktar süzmüş olduğumuz pişirme suyundan ilave ederek yenir, Afiyet olsun
Çanakkale'den tüm tatarlara selam olsun yapmış olduğumuz kobet'e ördekli kobetedir. Ekonomik olduğu için ve Tavuğun civcivi ördek ve kaza göre zahmetsiz olduğundan tavuk çok yaygındı ama bazı köylerde bizim geçmişte kendi köyümüzde de mesela ben kendim hatırlıyorum en az 15-20 tane hindimiz 10-15 tane kazımız belki Müre ördekleri hariç normal gaspar ördekler en az 25-30 tane olurdu köylerde aileler geniş olduğu için genelde iri cüsseli gaz ve hindi tarzı hayvanlar çok bakılırdı bir tane kestiğinde aileye yetmezdi bile 

...

Blog Listem