KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

9 Ağustos 2014 Cumartesi

131 - BAYRAM KOBETESİ (BAKLAVA DİLİM KOBETE)



 KIYMALI KÖBETE


TARİF

Önceden ılık-soğuk hale getirmek amacıyla ilk önce köbetenin içini hazırlıyoruz. 

İç:
500 gr. Kıyma
2 su bardağı Pirinç
100 gr. Tereyağı
Tuz, karabiber

İçin hazırlanışı:

Kıymayı kendi suyu ve yağı ile kavuruyoruz. Kavurduktan sonra sadece yıkanmış olan pirinci ekliyoruz. Üzerine tereyağını ve sıcak suyunu ( 2 bardak su ya da hafif üzerini örtecek kadar göz kararı su) koyuyoruz. Tuzunu ve değirmenle taze çekilmiş bol karabiberini içine koyuyoruz. Bu iç pilav köbetenin içinde de pişmeye devam edeceğinden çok pişirmemeye özen gösteriyoruz. Diri bir pilav pişirerek soğumaya bırakıyoruz.

Hamur:
1 kg. Un
1 tatlı kaşığı Tuz
1 çorba kaşığı Sirke
100 gr. Eritilmiş Tereyağı + 1 çay bardağı Sıvıyağ (açacağımız hamur bezelerinin arasına fırça yardımıyla sürmek için hazırlanıp soğutulur)

Hamurun yoğuruluşu:
Hamurları oklava ile açmak için gerekecek unu 1 kg. unun içinden bir kenara ayırıyoruz.
Geri kalan unu bir kaba alarak, tuzunu ve sirkesini ekliyoruz.
Yavaş yavaş su ekleyerek gözümüzün ve elimizin kararıyla yumuşakça bir hamur hazırlıyoruz ve bunu bir süre yoğuruyoruz.
Daha kolay açılması için bu hamuru üstü kapalı olarak 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
Bu süre geçtikten sonra hamuru biraz daha yoğurarak 20 eşit parçaya bölüyoruz.
Her parçayı unlayarak tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
Katı yağ ile her yanını yağladığımız yuvarlak tepsiye bu açtığımız katların 10 tanesini koyuyoruz ve her katın arasına daha önceten eritip soğuttuğumuz tereyağı+ sıvıyağ karışımını bir fırça yardımı ile yeteri kadar (çok fazla sürmeden, yoksa çok yağlı olur) sürüyoruz.
Bu yağlama işlemi size hamurlarınızı hem uçlarından çekerek tepsiye yerleştirmenize yardımcı olacak hem de köbetenizin kat kat olmasını sağlayacaktır.



İlk on katı açıp tepsiye yerleştirdikten sonra araya hazırlayıp ılıttığınız ya da soğuttuğunuz kıymalı pilavı eşit kalınlıkta yayınız.
Üzerine değirmenle öğüterek bolcana karabiber serpiniz. 



Aynı şekilde geriye kalan 10 bezeyi de unla açıp, aralarını yağlayarak pilavın üzerine seriniz.
Bu üst kapağın kenarlarını alttaki hamura yapışması için parmakla bastırarak köbetenin kenarlarını kapatınız. Keskin bir bıçak yardımıyla kenarda kapattığınız bu hamurun kalınca kısımlarını keserek fazla hamurları uzaklaştırınız.
Aksi takdirde bu bölgeler sert ve kalın hamur olur ve buraya denk gelecek dilimlerin kenarları göbek kısmında kalan dilimlerden daha sert olur ve yemesi zor olur.


Kenarları kapatıp keserek incelttikten sonra, köbeteyi baklava şeklinde kesme işlemine geçmeden önce, üzerine 1 yumurta sarısını az miktarda yağla karıştırarak fırça yardımıyla sürünüz.
Eğer kestikten sonra yumurta sarısı+ sıvı yağ karışımını köbetenin üzerine sürerseniz kestiğiniz dilimler arasına yumurta sarısı dolarak piştikten sonra dilimlerin yapışmasına ve kötü görünmesine neden olur. 


Kesim işlemi: Bir oklava yardımıyla tepsi üzerinden hizalama yaparak köbeteyi baklava dilimleri halinde keskin bir bıçak yardımıyla kesiniz. 



Pişirme: 
Önceden 200 dereceye ısıtlmış fırında (alttan ve üstten ısıtmalı) altı üstü nar gibi kızarana dek pişiriniz. Biz köbeteyi davul şeklinde fırında pişirmeyi tercih ediyoruz.



Rahmetli anneannem Asiye Ayşe Mansız'ın her bayram sabah erkenden kalkıp kahvaltıya bize pişirdiği kıymalı bayram köbetemizi sizle paylaşmak istedim.
Herkesge apiyet bolsun! 



Kaynak : Sinem YENİYOL
.

Blog Listem