KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

22 Ekim 2024 Salı

1844 tarihli osmanlıca kaynakta TABAKBÖREK/OGÜZBOREK ve PİRUHİ

 1844 basımı Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı), Mehmet Kamil (Tarif kıymanın kavrulması hariç TABAKBÖREK/OGÜZBOREK tarifidir, kıyma kavrulmadan koyulur. )

Tatar Böreği tarik-i dabhı (Osmanlıca)
Âdeta dakik-i hâsdan(adet olduğu üzere has undan) tuz ile sadece hamur yoğurup ve açıp satrançvari kestikte içine bir miktar kavrulmuş??? kıyma koyarak nüsha(muska) gibi bükeler.
Ba’dehu(ondan sonra) bir büyücek tencere içinde su kaynatıp içine atalar.
Tamam piştikte delikli kevgirden süzüp bir lengere(geniş bir kap) vaz’(koyup) birle üzerine yanmış rugan-ı sade(sade yağ) haşlayıp âlâ torba yoğurdu dahi döküle ve siyah biber dahi ekile.
Ekserî hanelerde pişirirler nefis olur.
Eğer hamuruna yumurta kırılsa daha âlâ olacağı bedî’hîdir.
PİRUHİ:
Bu yufka pareleri büyücek kesilip içine dereotu ve maydanozlu peynir konulur ise yoğurtsuz tenavül(yeme-nevale den) oluna. Buna dahi piruhi derler.

Blog Listem