KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

24 Ocak 2025 Cuma

189 - PİRİNÇLİ KIYMALI SORPALI ŞOBAN KOBETE

 


Foto:Fehime Çağlar

İçi:
Soğan kıyma, kırmızı biber, domates kavrulur su eklenir..

Bir bardak yıkanmış pirinç sorpada yarı pisirilip, süzülür...
karabiber eklenip köbetenin içine koyulur..

Hamuru:
Bir paket mayayı kabartıyorum..instant olursa daha çabuk kabarıyor....
Bir kase yoğurt ve bir kaseden biraz fazla yağı ılıtıyorum..ikisi beraber....
Bu arada 5 bardak diyeyim una yarım kabartma tozu ve tuzu karıştırıyorum
Tuzunu bir tık fazla tutuyorum..Köbetenin tuzu az olunca tatsız oluyor....
Unun içine bir yumurta,mayayı,ılınmış yağı-yoğurdu karıştırıp yoğuruyorum
hamuru çok yoğurarak yormaya gerek yok...
Ilık biyerde kabarmaya bırakıyorum...

Kabaran hamurumu iki eşit parçaya ayrırıp tepsi büyüklüğünde açıyorum....
tepsiye yerleştirip kenarlarını tırmandırıyorum..(tepsi kenarına...Çok kalın olmasın...çok ta ince olmasın..bir santim bile olmasın...)
soğuk içini tepsiye yayıyorum...
üzerine karabiber serpiyorum....
Diğer hamuru da öyle açıp üzerine örttükten sonra,kenarlarını bükerek kapatıyorum...
Üzerine süzdüğümüz için suyundan(sorpasından) sürüyorum,
200 derece fırına atıyorum...
Her yerinin eşit kızarmasını istiyorsanız kağıt kesip hazırlayın..

Fırından çıkan köbetenin üstüne bir kepçe sorpasından döküyorum
altına hemen 3 kat kağıt koyuyorum...gevrek kalsın diye...üzerine de kağıt ve bez örtüyorum....
Kartiylerin aytkanı day anasının,babasının üyüne ketip kelgeşi....

Nasıl servis yapılır:
Aslolan kobete parmakla tutulup,sorpaya batırılır öyle yenir...
üzerini açıp kapağı porsiyonlara bölüyoruz, elle veya bıçakla
soğumuş iç suyunu gerektiği kadar koyup,
üst parçayı elinizle batırıp batırıp menemen gibi içini de katarak yiyyorsunuz...

kaşıkla yenmez.ust kapağı kesilip,içindeki sorpaya batırılıp yenir..

sorpası köbete pişince içine azar azar dökülüp, kapak kısmı ekmek gibi batırılıp yenir...

pirinçli iç, sorpa yenip elimizdekiler bitince,
önce kenarları koparılabilir,
sorpa ve için yendiği kısım kesilerek devam edilir..
yavaş yavaş kesile,kesile bitirilir....
Kaynak: Fehime Çağlar


Blog Listem