KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

12 Mart 2012 Pazartesi

122 - KARIN ŞORBASI - İŞKEMBE

Romanya Köstenceden Buran Şerifedin tarafından yapılmış tarifi nette buldum
Genelde Türkiyede de yapılan tarifleri vermemeye çalışıyorum
Ancak tarif tatarca yapılmış, nette tatarca tarif pek bulunmuyor tarifi aynen aktarıyorum

Yemek tarifi - Qarin Șorbasi
2 kg siyir qarini (burtă de vită)
2-3 suyek ya bir siyir ayak suyegi (oase sau picior de vită)
1 maydanoz tamiri (rădăcină de pătrunjel)
1 yaban havucu tamiri (rădăcină de păstârnac)
1 kereviz tamiri (rădăcină de țelină)
2-3 havuç (morcovi)
2 soğan (ceapă)
2 sarı cumurtası (gălbenușuri de ouă)
100 g qatıq (iaurt)
100 g qaymaq (smântână)
qara bıber (piper boabe)
tuz ve sırkıye (sare și oțet)

1. Qarın tuzman ya musur unman temızlene. Suyekler baltaman ya satirman ekige parșalana.
Qarinni temizlegen son bir kaș suwlarga șayqalana. Suyeklerde ayni.

2. Bir qazan icine, birinci suyeklerni salasiñ ve ustune orawli qarin kele. Qazanni suwman totirasiñ ve qaynatmaga ciberesiñ. Emen emen suw qaynagan son, qazandan suwni agizdirasiñ. Birgere taa qarinni ve suyeklerni cuwasiñ. Taa da qazan tubine suyeklerni ve qarinni salasiñ ve suwman totirasiñ. Teraqay tuzda qoșasiñ. Lazim, qarin cumșagașik qaynacak (5-6 saat, aywan caș bolsa taa șalt bolir).

3. Yari qaynagan vakit geșken son, qazan icerine sebzelerni koyarmiz (sebzelerin qabiklari temizlimeli bolmali) ve qara biber.

4. Qarin aruw etip qaynagan son, otni sondirermiz. Qarinni șigararmiz ve ince etip kesmege bașlarmiz (laqșaday). Suyeklerden etlerni ve mayli yerleni ayrarmiz. Sebzelerni bir tabaqqa ayrarmiz (sogansiz). Qalgan sorpa bașqa qazanga suzermiz.
Cani qazan icerine koyarmiz : kesilgen qarin, etler ve mayli yerler, ustunede sorpani ve otka salarmiz qaynasiñ.

5. Ayri bir kișkene qazan icerine qaștirarmiz: eki sari cumurtasi, qatiq ve qaymakman, ½ qașiq un ve teraqay sorpa inceletmege.
10-20 dakikadan son, boni șorbaga qoșarmiz.
Ayni, sebzelerni ezermiz ve sozum icerinden gecirermiz. Șiqqan pasta șorbaga koșarmiz. Șorbani koșkanlariman aruw etip qaștiracakmiz. Tuzni kerek qadar salarsiñ.

6. Mujdei yapilmasi. Ayri, bir kaș tiș sarmsak temizlermiz, onlarni ezermiz; bir kișkene șanaqqa salarmiz, tuzman oqalamaga bașlarmiz; son teraqay tereyag koșarmiz, kene oqalarmiz. Ustune qaynaq suw koyarmiz, kene qaștirarmiz. Sonunda sirkiyede koșarmiz.

Qarin șorbasi mujdeimen ve așși bibermen keter.

Bereketli bolsiñ !

Zaten anlaşılıyor ancak bir çeviri yapalım

2 kg sığır işkembesi
2-3 kemik yada bir sığır ayak kemiği/paça
1 maydanoz tamiri/kökü
1 yaban havucu
1 kereviz
2-3 havuç
2 soğan
2 yumurta sarısı
100 g yoğurt
100 g kaymak
kara bıber tuz ve sirke

1. İşkembe tuzla veya mısır unu ile temizlenir. kemikler balta veya satırla ikiye parçalanır.
İşkembe temizlendikten sonra bir kaç kez suda çalkalanır. Kemiklerde aynı şekilde.

2. Bir kazanın için ilkönce kemikleri koyarız ve onunda üstüne işkembeyi koyarız. Kazanı suyla doldurup kaynatmaya başlarız. Hemen hemen su kaynadıktan sonra, kazandaki suyu akıtıp döküyoruz. Bir kere daha işkembeyi ve kemikleri yıkıyoruz. yine kazanın dibine kemikleri ve işkembeyi koyuyoruz ve su ile dolduruyoruz . Azıcık tuzda katıyoruz. İşkembe yumşayıncaya kadar kaynatıyoruz artık (5-6 saat, kadar eğer hayvan genç ise daha çabuk olur).

3. yarı kaynama vakti geçtikten sonra, kazan icerisine sebzeleri koyuyoruz (sebzelerin kabukları temizlenmiş olmalı) ve kara biberini atıyoruz

4. İşkembe iyice kaynadıktan sonra, ateşten alırız. İşkembeyi çıkarırız ve ince ince kesmeye başlarız (lakşa/erişte gibi). Kemiklerden etlerini ve yağlı yerlerini ayırırız. Sebzeleri bir tabaqqa ayırırız (soğansız). Kazanda kalan işkembe suyunu başka bir kaba aktarırız.
Yine kazan icerisine koyarız : ufak ufak kestiğimiz işkembeleri, etleri ve yağlı yerlerini, ustunede ayırdığımız işkembe suyunu koyup tekrar ateşe koyup kaynatmaya başlarız (işkembe suyunu niye aldık başka kaba? her neyse)

5. Ayrı bir küçük kap içinde karıştırırız: eki yumurta sarısı, yoğurt ve kaymak ile, yarım kaşık un ve çok azıcık işkembe suyunu ve inceltiriz
10-20 dakikadan sonru bu hazırladığımız terbiyeyi çorbaya katıyoruz.
Aynı şekilde, sebzeleri eziyoruz ve bir süzgeçten geçiriyoruz. Çıkan ezmeyi çorbaya katıyoruz . Çorbaya kattıklarımızı iyice karıştırıyoruz ve gereği kadar tuz ekliyoruz
6. Sos yapilmasi. Ayrı, bir kaç diş sarmısak temizliyoruz ve onları eziyoruz, bir küçük çanağa koyuyoruz, tuz ile karıştırıyoruz, sonra tereyağ geliyor tereyağını katıyoruz ve yine karıştırıyoruz. Üstüne kaynak su koyup tekrar karıştırıyoruz en son sirkesini katıyoruz.

İşkembe çorbası sirkeli sosu ve acı biberle iyi gider.

Blog Listem