KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Mart 2012 Çarşamba

124 - YALPAK AŞ


Yalpak aş ismini muhtemelen tataraş yada kaşıkbörek baz alınarak almış, onlara göre yayılmış ve büyük bir vaziyette bırakıldığından bu ismi almış olmalı,
Yalpak kelimesinin yassı/yayılmış gibi bir anlamı var
Yalpak aş dediğimiz patatesli bi mantı türüdür.
iki ayrı tarif

Gülay Kaya tarifi
MALZEMELERİMİZ
un, yumurta su,
içi için: patates, kırmızıbiber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Un, bir yumurta ve su ile yoğurulur mantı hamuru hazırlanır.
İçi için haşlanmış patates ezilir içine kırmızı biber karabiber tuz atılır karıştırılır.
Mantı hamuru açılır içine patatesler dizilir..
Eskiden bunu bardakla keser tek tek patatesli içi içine koyar yarım ay şeklinde katlardık..
Şimdi biz daha kolay bir yöntemle yapıyoruz
Yufkanın bir yarısına patatesleri düzgün bir şekilde dizip yufkanın diğer yarısını üzerine kapatıp küçük kareler şeklinde kesiyoruz.(mantı keseceği ile)
Bu işlem bitince suda haşlıyoruz mantı gibi
Diğer taraftan da tereyağını ısıtıp içine yine toz kırmızı biber atarak yağını hazırlıyoruz
Haşlanan yalpak aşları çıkarıp ara ara biberli yağı üzerine gezdiriyoruz..
Yalpak aşa geleneksel olarak yoğurt konmaz bu şekilde servis edilir
Afiyet olsun.

Tuğba Yalvaç tarifi
Malzemeler
Hamuru için: 1 kg un,1 adet yumurta,Tuz ve un
İç Harcı için: 8,9 adet haşlanmis patates Bol kuru nane Tuz


Yapılışı: Bütün malzemeleri karistirarak sert bir hamur elde edin ve büyük bezeler tutun.
Haslanmis patatesleri ezin ve icine tuzla nane yi ekleyip karistirin.
Bezelerinizi cok ince olmayacak sekilde acin.
Pazınızı ikiye katlayin ve orta cizgisini belli edin ve geri acin cizginin altindan baslayip patateslerinizi top top yapip dizin aralarinda 3er santim olacak gibi asagiya kadar sirayla dizin
bazinin diğer yarisinida uzerine kapatin
aralarindan bicakla cesin kenarlarini kapatin.
Kaynar suda bi tasim kaynatin suyunuza tuz eklemeyi unutmayin.
 Daha sonra bol tereyagi yakin suzdügünüz asin üzerine dökün.
Afiyet olsun


Gülay Kaya tarifi
MALZEMELERİMİZ
un, yumurta su,
içi için: patates, kırmızıbiber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Un, bir yumurta ve su ile yoğurulur mantı hamuru hazırlanır.
İçi için haşlanmış patates ezilir içine kırmızı biber karabiber tuz atılır karıştırılır.
Mantı hamuru açılır içine patatesler dizilir..
Eskiden bunu bardakla keser tek tek patatesli içi içine koyar yarım ay şeklinde katlardık..
Şimdi biz daha kolay bir yöntemle yapıyoruz
Yufkanın bir yarısına patatesleri düzgün bir şekilde dizip yufkanın diğer yarısını üzerine kapatıp küçük kareler şeklinde kesiyoruz.(mantı keseceği ile)
Bu işlem bitince suda haşlıyoruz mantı gibi
Diğer taraftan da tereyağını ısıtıp içine yine toz kırmızı biber atarak yağını hazırlıyoruz
Haşlanan yalpak aşları çıkarıp ara ara biberli yağı üzerine gezdiriyoruz..
Yalpak aşa geleneksel olarak yoğurt konmaz bu şekilde servis edilir
Afiyet olsun.


Blog Listem