KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Aralık 2010 Salı

NOGAY ÇAYI - AYAKŞAY

NOGAY ÇAYI

ayakşay da deniyor, ayak eski türkçede kadeh,çanak,kase anlamına geliyor
bir kapta çay suda demlenir
demlendikten sonra üzerine süt ilave edilip karıştırılır
ve sütlü çay kaynamaya bırakılır
çay kaynayınca bir kepçeyle alına döküle havalandırılır bu işleme sapırtma deniyor
bu şekilde kaynamanın önüne geçilir, çünkü süt iyice demini almadan kaynayıp taşmaya meylediveriyor
bu şekilde karıştıra/sapırta kaynatmaya devam edilir
süt iyice demini alınca karabiber ve tuz ilave edilip bir kez daha kaynatılıp alınır
kaselere dökülür, bu kaselere tasayak deniyor

nogay çayın üzerine kaymak veya tereyağ konup servis yapılır

bundan başka ağız tadına göre
tahin, ezilmiş ceviz vs ilave edilebilir

ayrıca nogay çaya ekmek, yufka, kalakay vs doğranabilir zevkinize göre



afyon sandıklı yeni belkavak eski nayman köyünde nogayşay usulü:
süt içine kahve konur  ve kaynatılır
(eskiden kahve bulunmadığı dönemlerde nohut kahveside konuluyormuş)
kaynadıktan sonra tuz atılır, üzerine kaymak tereyağ konur



Derleyen: Nafiz Gönlüşen  Kaynak: Aynur Gönlüşen

Nogay çay adetlerde yerini almıştır; Doğum sırasında bir taraftan mamelek (un helvası) yapılır. Doğum sırasında ailenin yaşlı hanımları toplanır. Bu mamelekten herkese ve yeni doğum yapmış anneye (süt olması için) ikram edilir. 
Ayrıca Nogay çayı içilir.


netten bulduğum bir nogay çay fıkrası
NOGAY ŞAYI...
         Aklını coytkan Tatar  Ruh Sağlığı Hastanesinde  iyileşken dayın turur...
         Hekimler ;
         -Aklıgını  coytkan edin ; biraz aruvsun...Seni mından cibereyik...dep aytarlar...
         Tatar bek süyünür...
         Hekimler, aklını coytkan ama aruv bolganına inandıkları Tatarga sorganlar ;
         -Mından ketgende, dışarıda ilk iş ne yasıycaksın? Derler..
         -Bek özledim...Nogay Şayı içecekmen...der...
         Hekim sorgan;
         -Kayday yasanır  NOGAY ŞAYI?
         Aklını coytkan tatar başlar anlatmaga ;
         -Bır tencerege su kuyorman...İşine şay atarman...İçine süt katarman...İşine karabiber, tahaan , taze yağı da kuyup içermen...
         Hekimler ;
         -Bu akay coytkan aklını taaa tabamagan ...der...
         Tatarı hastaneden cibermegenler...

nette bulduğum bir başka tarif
.
Sizlere NOGAY ÇAYIMIZIN tarifini veriyorum.beş veya altı kişilik tarif.Malzemeler.Yarım kg. su 1 kg. süt 1 yemek kaşığı çay.3 Yemek kaşığı tahin. Tuz ve karabiber.YAPILIŞI.Tencere içine su ve çay konularak kaynatılır.Kaynadıktan sonra sütü ilave ederek bir süre daha karıştırarak kaynatılır.Karıştırarak kaynatma bittikten sonra süt süzgecinden süzerek başka bir tencereye aktarılır.3 kepçe çayı başka bir tas içerisine dökerek biraz soğutulur.Soğuduktan sonra tahinimizi bu tasın içine dökerek iyice özeyiniz.Özediğiniz bu tahinli karışımı tencerenin içine dökerek isteğe göre tuz ve karabiberini atarak karıştırınız.Çayımız servise hazır.BİTMEDİİİ.Çayın yanında kalakay veye dilimlenerek kızartılmış köy ekmeği ve közlenmiş biber.Yemek kaşığının ucuyla birazda köy tereyağı çayın içine karıştırın afiyet olsun.Dikkat edilecek hususlar.Nogay çayını kesinlikle bardakta değil normal tasla için.İster kaşık kullanın ister su içer gibi tastan öyle için.Eskiden nogay çayını içmekte kullanılan kaşığın adına ŞOMAKAY derlerdi..

Blog Listem