KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

11 Kasım 2024 Pazartesi

181 - GÖMEÇ

 


Foto: Hamidiye Alaca köyünden

Hamuru için; un, süt, su, sıvı yağ(yarın çay bardağı çok değil), yaş maya, tuz. Hamur dinlendikten sonra bazılar açılır, üst üste konulan açılmış bazıların arasına tahin ile karıştırılmış sıvı yağ sürülür.
Aralarına karşım sürülmüş üst 
üste olan bazılar rulo haline getirilir ve tepsinin içine kıvrılarak yerleştirilir.
Üzeri için de bir yumurtanın sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.

HAMİDİYE ALACADA HIDIRELLEZ (KIDIRLEZ)
Yıllardır süregelen gelenek hıdırellez eskiden daha bir güzeldi...
Mayısın 5'inde bütün köyde peçlerde gömeçler pişirilir; anababa kokusu ve soğan kabukları ile renkli yumurtalar haşlanırdı.
Mayısın 6'sında ilk olarak peşinde toz bulutunu bırakan traktör, patpat, at arabası, arabaları ile ahali organize arkasında bulunan tekke mevkiine giderdi. Pazarlar kurulur, güreşler tutulur, halat çekme yarışı, halk oyunları vb. etkinlikler yapılırdı. Öğlen olunca Büyük Pınar veya Küçük Pınar denilen alana gidilirdi. Bu alanda piknik yapılır, insanlar gezintiye çıkar, pazar alanları gezilir, çocuklar oyunlar oynar, uçurtmalar uçurulur, pamuklu şekerler alınır, toplanan papatya, kadife, patlak çanak, peygamber düğmesi gibi kır çiçekleri ile buketler yapılırdı...
Günümüzde ise 6 Mayısa en yakın olan pazar gününde Küçük Pınar denilen alanda yapılmaktadır.


Blog Listem