Hamur için:
Un - 500 gr
Maden suyu veya sade su - 200 ml
Yumurta - 1 adet
Tuz - 0,5 çay kaşığı
Şeker - 2 çay kaşığı
Rafine ayçiçek yağı – 60 ml
Soda - 1 çay kaşığı silme
Derin kızartma için:
Rafine ayçiçek yağı – 500-700 ml
Bal şurubu için:
Su - 1,5 su bardağı
Şeker - 1 su bardağı.
Bal - 4 yemek kaşığı. l.
Tarifi:
Elenmiş una tuz, şeker ve soda ekleyin, her şeyi
karıştırın. Daha sonra yumurtayı, suyu ve ayçiçek yağını ekleyin. Maden suyu
yerine 1:1 oranında suyla karıştırılmış süt veya sade su kullanabilirsiniz.
Sert elastik bir hamur yoğurun. Hamur homojen olmalı ve ellerinizi iyi
bırakmalıdır. Hamuru üstü kapalı olarak 30-60 dakika dinlendirin.
Hamuru 4 parçaya bölün. Her parçayı mümkün olduğu kadar ince açın ve eşit elmas şeklinde kesin. Hamurun biraz kurumasını bekleyin - 15-20 dakika - o zaman katmanlar birbirine yapışmayacaktır.
4-6 eşkenar dörtgeni üst üste istifliyoruz, ortada elmas şeklinde bir yuva yapıyoruz ve keskin bir köşeyi içinden geçiriyoruz.
4. Yağı derin bir tavada veya kazanda iyice ısıtın. Baklavayı bol miktarda kaynar yağda pişirin. Baklavayı indirmeden önce baklavanın katları birbirine biraz yapışmışsa ayırın. Veya kızartırken çatalla düzleştirebilirsiniz. Bu, baklavanın kabarık olması ve katmanların birbirinden iyice ayrılması için yapılır.
5. Şerbeti hazırlamak için suya şeker ve bal ekleyip
kaynatın. Soğuyan baklavaları sıcak şerbete batırıp 15-20 saniye kadar
bekletin.
Kaynak: Elena Lagoda