Foto: Kıymet ZeybekAnnem de babam da tatar.Bulgaristan'dan Istanbul'a göçmüşler. 1947'de.Ben Ist.dogumluyum.
Biz küçükken bahçeli evimiz vardı. Babam biz taze süt içelim diye babam keçi almıştı. Senelerce baktık, her gün 3 kg.sut verirdi.Annem bol bol yoğurt ve börek yapardı.
KIRMA da bunlardan biriydi.Pismis sütun kaymağını biriktirir,bir kısmını kırmanın üzerine sürerdi.
Önce, un,su ve tuzla yoğurduğu hamurdan yufkalar açıp biraz kurulurdu. Sonra açtığı yufkalardan birini sıvı yağla yağlar ve peynir serperdi.
Sonra da karşılıklı iki tarafından büzer,
4-5 parmak aralıkla keserek tepsiye dizerdi.
Diger yufkalara da aynı işlemi yaparak tepsi dolana kadar dizerdi.
Sonra tencereye 1 kg.kadar süt ve 2_3 kaşık kadar un koyarak devamlı karıştırarak muhallebi gibi pişirirdi. (Tuz veya şeker konmaz)
Sonra tencereye 1 kg.kadar süt ve 2_3 kaşık kadar un koyarak devamlı karıştırarak muhallebi gibi pişirirdi. (Tuz veya şeker konmaz)
Ilınınca biraz da süt kaymağı karıştırıp hamurların üzerine eşit bir şekilde dağıtırdı.
Üzerine bir de yumurta sarısı koyup fırça ile dağıtır
ve üzeri kızarana kadar fırında pişirirdi.
Çok lezzetli olurdu.
Bizler şekerli de severdik.Bazen sıcakken üzerine toz şeker serperek yerdik.
Bizler 3 kardes büyüdük,evlendik .Her bayram sabahı baba evine gittiğimizde o kırma hazır olurdu.Hep birlikte yerdik.
Bizler 3 kardes büyüdük,evlendik .Her bayram sabahı baba evine gittiğimizde o kırma hazır olurdu.Hep birlikte yerdik.
Mekanlari cennet olsun.
Kaynak: Kıymet Zeybek
*-*-*
Rahmetli kayınvalidem de böyle yapardı. Sonrasında hamur açmak zor gelince hazır yufkadan yaptık. Muhallebi pişirip tereyağ koyup ılınınca yoğurt ve yumurta kırıp karıştırırız. Herkes yoğurt kaymak yumurta yağ olarak koyar kırma ya da kıvırmaya biz muhallebi pişiririz demek yapanlar varmış.
*-*-*
Rahmetli kayınvalidem de böyle yapardı. Sonrasında hamur açmak zor gelince hazır yufkadan yaptık. Muhallebi pişirip tereyağ koyup ılınınca yoğurt ve yumurta kırıp karıştırırız. Herkes yoğurt kaymak yumurta yağ olarak koyar kırma ya da kıvırmaya biz muhallebi pişiririz demek yapanlar varmış.
4 bardak süt 4 yemek kaşığı un ile pişirin.
Kaymak her zaman olmuyor tereyağı koyarım 1 yemek kaşığı tereyağda sıcaklığında erir.
Ilınınca soğusun biraz 1 bardak yoğurt 2 yumurta kırarım tuz da koyarım
hepsini karıştırıp
kıvırdığım kestiğim tepsiye koyduğum yufkaların üzerine döküyorum.
Bol malzemeli nefis oluyor bize göre.
Kaymak her zaman olmuyor tereyağı koyarım 1 yemek kaşığı tereyağda sıcaklığında erir.
Ilınınca soğusun biraz 1 bardak yoğurt 2 yumurta kırarım tuz da koyarım
hepsini karıştırıp
kıvırdığım kestiğim tepsiye koyduğum yufkaların üzerine döküyorum.
Bol malzemeli nefis oluyor bize göre.
Kaynak: Leman Balcı
*-*-*
Fehime Çağlar
Muhallebisine biraz karbonat atın,yumuşak kabarık olur..
*-*-*