KAZI
Sen çalaşka kelgende, kelgende.
Tay soyarman asabay...
Tay soyarman asabay...
Tabak börek pişirip, pişirip
May koyarman asabay..
Kazı ile ilgili bir anım var, çocuktum bir gün babam eve kazı
getirmiş, o zamana kadar o kadar büyük sucuk görmemiştim, o zamanlar salam
falan yoktu, neyse bunun at sucuğu olduğunu adının kazı olduğunu söylediler,
sonra ev sahibimiz haydar enişteyi çağır dediler, gidip haydar enişteyi
çağırdım, haydar enişte gelir gelmez kokudan anladı, neyse annem herkezin önüne
bir tabakta kazıyı koydu, bir insanın yemek için ağladığını ilk defa o zaman
gördüm, haydar enişte kazıyı ağlaya ağlaya yiyordu "kop sagıngaman beh,
kop sagıngaman beh, kaydan taptınız beh, Allah senden razı bolsun
Ziya," diyerek söylene söylene yiyordu, babam anneme göz kırptı annem
haydar eniştenin tabağına biraz daha kazı koydu, anneme haydar enişte niye
ağlıyo diye sordum çok özlemiş ondan demişti.
Birde tayyare fabrikasından babamın
arkadaşları ilhan amca, fevzi amca bide babam üçü ortak yapmışlardı kazıyı ama
bu sefer çok olduğu için millet anlamasın diye sucuk formunda yaptırmışlardı,
mutfağın tavanına asmışlardı sucukları tavanın her tarafından sucuk sarkıyordu,
hala aklımdadır.
Bir kazak sitesinden bulduğum kazı resimlerini ekliyorum
At eti ile daha iyisi tay eti ile yapılır,
atın kaburgalarındaki etler iki parça halinde alınıp kanının
akması için asılır, 6 saat kadar kan kesilinceye kadar askıda tutulur.
Kazı asıl kaburga etleri ile yapılır, ancak karakesek etlerde
kullanılacak ise iç yağı ile bunlarda karıştırılarak yapılır.
aaaaaaaaaaaaa
Kazı etleri keskin bir bıçak ile yağları ufalanmadan kesilmeli,
etler kuşbaşından irice doğranır.
az yağ parçaları ile birlikte sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı
biber ile karıştırılır, isteğe göre kimyon katılabilir.
baharat miktarı kişiye göre değişebilir ancak 5 kilo kazılık ete 1
baş sarmısak ve birer tatlı kaşığı baharat yeterlidir, tuzuda katılıp iyice
karıştırılır ve tuz ve baharatın her yanına işlemesi sağlanır.
baharatlar ve tuz ile iyice harmanlanan kazılık etler, atın
derisine veya başka bir şeye sarılıp baharatın kokusunu, tadını alması için bir
gün kadar bekletilir
bu arada bağırsaklar güzelce yıkandıktan sonra 2-3 saat tuzlu suya
yatırılıp tuzlu suda bekletilir, kazı yapımında tokşek denilen tayın kalın
bağırsağı kullanılır, salam iriliğinde kazı elde edilir.
bağırsağın uç tarafından belli bir mesafe sonra bağırsak duvardaki
bir çiviye kancaya bağlanır ve bağırsak gerili iplerin üzerine atılır
bağırsağın ağzından bir etli tarafından bir yağlı tarafından olmak üzere etler
bağlı kısma doğru uzun sırıklar yada oklavalarla itilir sımsıkı doldurulur
tay tokşeğine oklavalarla sıkıca doldurulduktan sonra ucu bağlanır
ve kesilir bu şekilde iki ucu bağlı kazılar yapılır
yapılan kazılar sırayla bacaya asılıp kurutulur, baca kazının
kuruyup olgunlaşması için gereken yeleken/rüzgarlı ortamı sağlar sinek ve
benzeri haşarat bu ortamda duramayacağından onlardan da korunmuş olur
kazı olgunlaştırılır, yeneceği zaman iki üç yerinden çatalla
delinerek bir tencerede kazanda kaynatılır 3-4 saatte pişer şinatiy/serçe
parmak kalınlığında söğüş olarak servis yapılır
As bosun
kazakistan kazı pazarından
kazakistan kazı pazarından
BIZIM MUTEBER ADETIMIZRomanyadan bir kartiyden bızım muteber
adetımız
Bır adet taā bar, balam.
Onı da aytayım sızgye.
Ana,men ŏlgyende anırsıŋ, bıreºv konşķan
dep.
At soyladı.
Tay soyladı.
O atıŋ ėtınden şorba morba bomaydı.
O
atıŋ ėtınden şucuk yasaymız, ķazı yasaymız, o
ķazı degyenıŋ atıŋ naday şeklerı boladı.
Ėtıŋ guzel ėtrıp toraysıŋ, bır ekĭ
gŭn tutıp, ana pŭtŭn koķılarıman
sarımsaĝı, ķarabubėrı, cimbru (kimyon),
sonra ana şekke totrasıŋ.
Şekke totrıp tısķarĝa asmaysıŋ.
Şıĝarakķa sıraman sala edık.
O şıĝaraktan şıĝarıp
ķaynatamız onı.
Sonra yıpķa yasaymız.
Anaºv mayından yıpķadı maylap bek mutebėr
bızım adetımıze bo ķazı degyenım.
Atıŋ bır mınsız soyamız, balaşıĝım.
Ėtıŋ
maşinaman ķıymaymız.
Kolman, pışakman.
Yok, maşina yok, kolman ķıyamız.
Anaºv tay şeklerıŋ naday aşıp aşıp
aºvızından ėtlerdı torap torap bır tane may bır tane ėt, bır tane may bır
tane ėt, ana o ĝadar.
endı konak sıylagan bosanız asınız kazı bolsun
Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Sadri Cengiz,
Necla Gönlüşen