PAPARA
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXrnzCE7kClCiFYNSJKiPsnQpxiEaIUJ_6MfG-h5oY8zPLqrTtgdJJv9Dvwrm7JF5-_XiKp_awbCXATFNt9qSUlhh6Ii_X1L5Eo55dUwgeOochhQh1UyJRTa8lWw0_WYInqSMyI5StL2D0/s1600/papara.jpg)
bir tatar yemeği daha
gerçi paparayı macırlarda yapıyorlar, her neyse
eski zamanların özelliklede takma dişin henüz icat
edilmediği devirlerde
yokluğun bol olduğu çağlarda çokça yapılan ninelerin
dedelerin çok sevdiği bir yemek idi.
günümüzde de kurumaya yüz tutmuş bayatlamış ekmekleri
değerlendirmede kullanabiliriz.
gelelim paparayı nasıl yapacağımıza çok zor ama neyse yinede
tüm ayrıntılarıyla anlatmaya çalışacağım
Evde kalmış kuru ekmekler lokma lokma doğranır. bknz.aşağıya
büyükçe bir soğan
çentilip yağda kavrulur
soğanlar tam ölmeden tepeleme bir kaşık salça koyuyoruz
ve salçayı karıştırıyoruz
üzerine ekmekleri ıslayacak kadar su dökülüp tuzunu koyuyoruz
fokurdayana kadar kaynamaya bırakılır
bu arada arzu ederseniz sarımsaklar soyulup dövülür yada
çentilir
hafif tuzlanarak yoğurdun içine konup karıştırılır
ocakta kaynayan soğanlı salçalı suyumuz kaynayınca
ekmeklerin üzerine kepçe ile dökülerek ekmekleri ıslatıp
yumşatılır.
Sonra sarımsaklı yoğurt üzerine yayılır
yaklaşık 100 gr kadar tereyağın içine kırmızı biber konur
biraz kavrulur
yoğurdun üzerine kızgın biberli tereyağ gezdirilir
nanemiz yoktu yoksa nanede katarsanız daha güzel oluyor
ne kadar hızlı olursa o kadar iyi çünkü tadı sıcakken daha
leziz
artık geriye afiyetle yemek kalıyor,çok lezzetli ve pratik
bir yemektir.
bu yemeği özel olarak ramazan pidesi ve kıymalı olarak
yaparsanız tadına doyum olmaz bir yemek ortaya çıkar.
afiyet olsun, savlukman kalnız.
Derleyen: Nafiz Gönlüşen