Lokum geleneklerde yerini bulmuş bir hamur işidir, cenazenin ilk günü cenazeden dönenlere verilir, çok eski inançlarla ilgisi vardır bu adetin, ruhlara yağ kokusu duyurulması için yapılıyor,
ölenin ruhu kendi evine gelirmiş, ölenin ruhuda ancak kendisi için hayır yapılan yemeğin yağ kokusu ile doyarmış, kandillerde may kokutacakman (yağ kokutacağım) deyip lokum yani kıygaşa pişirilir tüm türki halklarda yaygın olarak yapılıyor
Pesmet diye de bilinir, tatarlarda asıl kıygaşa diye bilinir , ancak lokum diyenlerde var.
arife ve kandil günlerinde de pişirilip ölülerin hayrına dağıtılır.
Bi kilo una 2 su bardağı ılık su,bir tatlı kaşığı tuz ve güzel kabarması için şeker konur, yaş mayayı da ilave edip üzerinede biraz çörek otu atılılp hamur yapılır ve üstü kapatılıarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır
Ellediğimizde kabarıp iplik iplik olmuşsa mayası gelmiştir
Bundan sonra sıra gelir hamuru havalandırmak için sozdurmaya herkez hamur sozar da falan gibi sozamaz deyişi vardır bu iş için mayalı hamur elle tutulup olabildiğince yukarı çekilir ve tekrar hamura gömülür, bu iş sağlı sollu yapılır ve çekiştire çekiştire, soza soza havalandırılır
böyle yapılan hamur daha yumuşak olur
çibörek hamuru yani tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açılıp çok kızgın yağda kızartılır
afiyet olsun
Derleyen : Nafiz Gönlüşen Kaynak : Sadri Cengiz