ŞAGARAKLI KÖBETE :
Кубэтэ / Кубете
Foto: Ömer Sarıkulak / Ankara-Polatlı-AhırlıkuyuŞagaraklı kobete genellikle çoban köbetesi tarzında yapılır
un, su, tuz, maya ile mayalı hamur hazırlanır, ve mayalanması için üzeri örtülerek bekletilir
içi için ise bildiğimiz kıymalı patates yemeği yapılacak,kıymayı tencereye koyduğumuz yağda kavurduktan sonra, çentilmiş soğanları ilave ediyoruz soğanlarıda biraz öldürdükten sonra, baharatını,tuzunu koyuyoruz , patatesleri ufak ufak küp şeklinde doğrayıp, yağda hafifçe kavuruyoruz sonra patateslerin üzerini az geçecek şekilde su koyup patates yemeği pişiriyoruz
mayası gelen hamur iki parçaya ayrılır alt kısmı oluşturacak parça biraz daha büyük olacakalt tabaka tepsiye yayıldıktan sonra tepsinin kenarlarına doğru uç kısımları kaldırılır üst kısmı oluşturacak kısım tepsi büyüklüğünde elle açıldıktan sonra hamurun alt tarafından baş parmak yukarıya kaldırılıp üstten de bastırılmak sureti ile üç - dört yerde şagarak yapılır şagarak baca anlamına geliyor, baca gibi delikler yapılır.
(Not:Şagarak sayısı yöreye göre değişiyor, tek şagarak yapılıyor genellikle)
patates yemeğini sorpası (suyu) ile birlikte iç tepsideki hamurun üzerine eşit şekilde yaydıktan sonra üst hamurda tepsiye yerleştirilir.
fırına sürülür, piştikten sonra üzerine biraz su serpeleyip üzerine bir bez örtülüp demlendirilir, servis yapılır
afiyet olsun
Kaynak : Vildan Talay
Derleyen : Nafiz Gönlüşen
Derleyen : Nafiz Gönlüşen