iki yumurta, bir silme çay kaşığı karbonat/kabartma tozu , az tuz, 1.5 barduk su ve un ile, kepçe ile alınabilecek kadar akışkan bir hamur yapılır, hamur kızgın tavaya dökülerek pişirilir, bir taraf pişince diğer taraf çevrilir. Nogaylar akıtmaya şırlama derler
Derleyen : Nafiz Gönlüşen
Kaynak : Süheyla Çobankuyu
wikipedinin kırım tatar dili ile ilgili bölümünde şırlama şu şekilde geçiyor
Derleyen : Nafiz Gönlüşen
Kaynak : Süheyla Çobankuyu
wikipedinin kırım tatar dili ile ilgili bölümünde şırlama şu şekilde geçiyor
Anlamlar:
ve ŞIRLAMA sözcüğünün sesle ilgili olarak cevabı verildikten sonraKırım da şırlamanın krep yani akıtma manasına geldiğini ve Nothern yazarak bu sözcüğün Kırımın kuzeyinde Nogay şivesi yada Çöl şivesi ile bilinen şiveye has olduğu belirtiliyor.
Şırlamayı internette aradığımda bulduğum tarifide aşağıda veriyorum
Yumurta, un ve tuzu iyice çırpın. Kızgın yağsız tavaya veya saca karışımdan yarım kahve fincanı döküp, ince bir tabaka haline gelinceye kadar yayın. Bir yüzü pişince diğer tarafını da çevirip, 2-3 dakika pişirin. Tahin, tozşeker ve cevizi iyice karıştırın. Hazırladığınız hamurların her birinin içine 3'er çorba kaşığı gezdirin. Hamurları dürüm şeklinde sarın. Üzerlerine pekmez gezdirerek servis yapın.
4 kişilik
* 6 adet yumurta (çırpılmış)
* 12 çorba kaşığı un
* 1 su bardağı tahin
* 1 su bardağı tozşeker
* 1 su bardağı ceviz (dövülmüş)
* Tuz (arzu edilen miktarda)
* Pekmez (arzu edilen miktarda)
Tarif Ayşe Tüter den alınmıştır.