KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

SALMA

SALMA

Foto: Sevinç Akgok

Hamuru:mayasız hamur yapılır
Bir kilo un iki su bardağı su bir çorba kaşığı silme tuz  karıştırılıp yoğrulup hamur yapılır istenirse hamuru toplasın diye yumurtada kırılabilir kırmasanız da olur
Kulak memesi yumuşaklığından daha sertçe bir hamur yapılır
Suda haşlanacağı için yumuşak olursa yayılır
Pazı açılır
İki parmak genişliğinde kesilir bu şeritlerde çaprazlama iki parmak genişliğinde kesilir kareler elde edilir

Ortasına işaret parmağı ile azıcık basılır çaprazlama kulaklar baş parmak ve orta  parmaklarla çektirilip ortada birleştirilir fiyonk gibi yapılır


Foto: Sevinç Akgok
Çapraz kulaklar değilde kenarlardan bitiştirilerek yapılan şeklide vardır

Ustalar bunu yaparken hem kesip hem kıvırarak yaparlar yani sağ elle kestiğiniz parçayı sol elle kıvırarak gidersiniz.

Kaynatılacağı suya tuzu ve bir çorba kaşığı yağ atılıp kaynatılır

Kaynamış suya salmalar boca edilir, makarna gibi haşlanır
Pişince kevgirde süzülür, tabaklara alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülür,
Pek de güzel olur.

Derleyen: Nafiz Gönlüşen

Foto: Sevinç Akgok Eskipolatlıdan Sevinç Akgok'tan BELBUKME(SALMA)
"Mende sizge tatar aşlarından belbukme (salma) yasadım
Bizde tohumlar egilirken basakları tolu tolu,taneleri iri bolsun dep belbukme(salma)yasalır.
Bizde tohumlarımızı ektik belbukmemizi yasadık, komsularımızla aşadık Alllah bereket bersin 🤲" diyor ve belbükmenin adetlerimiz arasındaki yerini hatırlatıyor.
*-*-*
Er Çiğdem
Biz de tohumlar ekilirken kıymalı dolu dolu tabakbörek yaparız.buğday başakları dolu taneleri iri iri olsun diye... taa eskilerden kalma adetimiz.salma yapınca başaklar boş olur derlerdi.ellerinize sağlık.afiyet olsun.







Blog Listem