Tatar yemeklerine kıyık cantık ile devam ediyoruz, kıyık cantıka internet sayesinde ulaştım,
eskişehir mesudiye köyü ve polatlı toydemir köylerinin tanıtımlarında ismi geçiyordu,
tarife bir forumda rastladım, hamurun tarifini veriyor geri kalanı ise resimlerle tarif ediyordu, ancak resimler bulanık çıkmıştı
bu cantık kıyılarının kıvrılmasından dolayı kıyık cantık ismini almış olmalı
Bulduğum kaynakta hamurunun tarifi şöyle yapılıyordu
kıyıkcantık:=biraz yağ biraz yoğurtla yoğrulmuş mayalı hamurdan(pakmayanın 1/2-1 bardak sütle yada suyla kabartılması tavsiye ediliyor.) yapılıyormuş...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbImQuf6_0DC6TBUPQ5iIlp6vkN_MXPLGKv10V_YY4Kr4JuJbWzRBPCrMHmzj6QQw2rxbB7DEmzeROWo__7qX_ink_FhGgRLFbfAJfLeK-9HhDlIzXJaKqki1kF3qo7VWH7QJkmcqTjcPk/s1600/k%25C4%25B1y%25C4%25B1kcant%25C4%25B1k3.jpeg)
hamurları iri cevizden biraz daha büyük olarak toparlayıp açıyoruz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMIzKKSHMSeIoDikaWebPvsUOydd12wq85nlxhjKiYBxhkrx-yhckF3uHH7uq57e24eyyxHr_TZ6llbCIDKBDpapOe2XFRxqW59hxYX9k0DruiW1wtwFZ0qaQ3AOmH1NqbNcYllbRGQVSE/s1600/k%25C4%25B1y%25C4%25B1kcant%25C4%25B1k2.jpeg)
kıyma, soğan, yeşilbiber, baharat ile hazırladığımız içten bolca koyuyoruz içine
dilerseniz içine patates de ilave edebilirsiniz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqM0Z51CUdF-WHjMwc6-JaWsIbHf8ZZ5JofXrrz9104vPu_GyGmnKiJM62WjR20VTOHPzyqmZaoJrLb_2rZMUi3VkEG50q1lLcD5XqngPkQt0mwUCZEV5cD830olkXhYIvOs9WnhH34dyT/s1600/k%25C4%25B1y%25C4%25B1kcant%25C4%25B1k1.jpeg)
ve kenarlarını kobete kıvırır gibi kıyık kıyık kapatıyoruz
ve tepsiye biraz yağlayıp kıyıkcantıkları tepsiye diziyoruz
biz görüntü güzelliği açısından tepsiye bu şekilde koyduk ama gelenekte pratiklik açısından aşağıdaki orjinal resminden anlaşıldığı gibi biraz daha sıkıştırarak konuluyor.
ayrıca biz iki yumurta sarısına biraz yağ damlatıp üzerine sürdük, daha güzel görünüyorlar
afiyet olsun
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiArnyTNb-Q0mQdazXnGVeCNhOF1Ok-FgrUer-3gWiDt3Klq9pjtvG00QIggMaU6nTLfErTNQsli9muziJ-7IaweqcgUiEisO854KXVGZHFvWeK3XUYfrkxRkf9X0RES589SZFfJvE9KfE7/s1600/k%C4%B1y%C4%B1k+cant%C4%B1klar.jpg)
sanırım karayım kıbını ile çok az bir şekil farkı hariç aynı şey
aşağıda nette bulduğum adresteki ayhan isimli arkadaşın verdiği tarife yönelik resimler var
Toydemir köyü sitesinden bir alıntı:
bir Tatar evinde koltuklara birer birer yerleştik. Kalabalık olduğumuzdan bir kısmımız yere serilen minderlerin üzerine bağdaş kurup oturdu.Tabaklar içinde şır börekler , kıyık cantıklar, baklavalar geldi. Arkasından maylı katıktan yasangan ayran, bardaklarla ikram edildi. Hepimiz acıkmıştık. Birer birer Tatar tizelerin o güzel ellerinden yapılmış şır börekleri midemize indiriyorduk. Yanımda hiç sesini çıkarmadan şır börekleri yiyen teknik elamanlardan birinin şu sözleri odadaki sessizliği bozdu:
-Aman Allahım!.. ne kadar güzel bir börek. Hayatımda böyle lezzetli bir şey yemedim. Keşke gelirken simit yemeseydim.Bu nefis böreğin adı ne ?
Köyün muhtarı:
-Yumuşak olarak yediğin börekler bizim milli yemeğimiz şır börek, diğeride kıyık cantık. Çok hoşuna gitti ise bir tabak daha verelim, dedi.