KİTIRDEK
Tatar yemekleri serisine kıtır ile devam ediyoruz
Buna çibörek kıyıkı, çibörek kıtırıda denir
Nette dolanırken Romanya dan bir sahifede kıtıra kitirdek dendiğini buldum, Bu isim daha eski ve orjinal gibi geldi, yine çibörek (suberek) yapılırken çocuklar için yan ürün olarak yapıldığını yazıyor.
Nu trebuie sa le dati vreo forma, ci asa... mai indoite... sint o bunatate. Kitirdek cred ca se refera la faptul ca sint corcante.
Kıtır aslında bir yan üründür diyebiliriz
Genellikle çiğbörek yapılırken çiğböreğin kesilen kenarlarını değerlendirmek için yapılır
Yada çibörek kazanının etrafındaki çocukların ayak altında dolaşmasını engellemek için bir iki
çibörek pazısı ince ince uzunca kesilip yağda kızartılır
Çocuklara verilir
Resmi gören tatarlar büyük ihtimalle çocukluklarını hatırlayıp gülümseyeceklerdir
Her tatar çocuğu bu yemeği çok sever
Cips, kraker, türü yiyeceklerin ata babası budur
Henüz daha cipsler krakerler çıkmadan evvel kıtır vardı adı üzerinde zaten kıtır kıtır ses çıkartışı çocukların çok hoşuna gider
Kıtırı kazan tatarları daha özenerek ve özel şekilde hazırlıyorlar ve adınada kuş dili diyorlar
Deneyin çocuklarınız hatta siz J çok seveceksiniz
Kıtırın bir başka görevide süzgeç, kağıt peçete, gazete kağıdı bulunmadığı yada az bulunduğu
devirlerde süzgeç görevini yapmakmış
pişen şiböreklerin yağlarının süzülmesi için kıtırların üzerine konurmuş uzmanı öyle diyor
Afiyet olsunDerleyen: Nafiz Gönlüşen