KALAKAY
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj07OYG4XAgzwgwob94andTb9gTe5mhQguEta_JfR30SorJq7KMOPH2npzwixwuP9hyphenhyphenltfeW-ur2HDzk-xGZ41YFqCltQhEP3ZWPl66cUPa_2_5_h6Q4pBmotXKoOa3dYL3YiMZ_t4DMzTp/s1600/KALAKAY.jpg)
İki su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ ikişer kaşık tuz ve karbonat
Aldığı kadar un yaklaşık ile yoğrulur, ekmek hamuru kıvamında bir hamur elde edilir.
Hamur tepsiye yayılıp sıcak fırına verilir
-aydı cıllı cıllı kalakaylar! Diye bağırırmış
çocuklara farklı geldiği için çocuklar poğçacı,börekçi,çörekçi yerine kalakaycı İsmail akayı beklerlermiş.
tuzsuz kek ile ekmek arası bir tadı var.
tebreş, hıdrellez, nawrez gibi özel günlerde özellikle yapılır
kalakay tıgırtma (kalakayı yuvarlama) töreni yapılır
kalakay düz düşerse yani kabarık olmayan tarafı altta olarak düşerse
yada ne kadar çok parçaya ayrılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır
kalakay tıgırtılır tıgırtılmaz çocuklar kalakayın peşine düşer, kalakaydan ilk parçayı koparmak özel bir şeydir kalakay kapış kapışa çocuklarca paylaşılır
kalakayın üzerini bıçakla baklavamsı şekillerle süslemek yada çatal veya kaşıkla süslemekde adettir
Derleyen: Nafiz Gönlüşen
N.Yusuf Sarıgöl den kalakay lı bir alıntı
- Ay bala, Nadir, ay bala kel aydı, kel kara,